Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να μπει στη διαδικασία επανέναρξης διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, όπως είχε συμφωνηθεί προ ημερών ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.

«Όσο υπάρχει το Oruc Reis  στην περιοχή δεν πρόκειται να πάμε σε διερευνητικές επαφές με την Τουρκία. Θα ζητήσουμε να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή το ζήτημα της Τουρκίας, καθώς δεν αποδεικνύει συνέπεια και συνέχεια στις πράξεις της».

Δένδιας – Τσαβούσογλου συμφώνησαν για την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών

Υπενθυμίζεται πως ο Ν. Δένδιας συναντήθηκε την Πέμπτη με τον Τσαβούσογλου, στο περιθώριο του Globsec Forum στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν για την ημερομηνία επανέναρξης των διερευνητικών επαφών ανάμεσα στις δύο χώρες, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο.

Ωστόσο, τη Δευτέρα ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Ν. Δένδιας, δήλωσε μετά το συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ πως η Άγκυρα ενεργεί ως υπονομευτής της ειρήνης και της σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο.

«Είχα σήμερα την ευκαιρία να ενημερώσω τους συναδέλφους μου στο Συμβούλιο, σχετικά με τις νέες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νότια του Καστελορίζου. Εξήγησα επίσης το προφανές: ποιος είναι ο κοινός παρονομαστής σε όλες τις προβληματικές καταστάσεις στην περιοχή: Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Συρία, Ιράκ, Κύπρος, Νοτιοανατολική Μεσόγειος. Ο κοινός παρονομαστής είναι η Τουρκία. Η Τουρκία ενεργεί ως ο υπονομευτής της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο, ενάντια στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Όπως  αναφέρει δημοσίευμα του τουρκικού πρακτορείου Anadolu, ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε πως η Τουρκία παραμένει ανοικτή στο ενδεχόμενο διαλόγου για το Αιγαίο και την ανατολική Μεσ’ογειο, αν και σημείωσε χαρακτηριστικά πως «δεν θα πρέπει να μας προκαλείτε, ας λύσουμε μέσα από διάλογο τα όσα εκκρεμούν»