Συγκεκριμένα, σύμφωνα τον Ριζοσπάστη, την Τετάρτη ελληνικό ιπτάμενο ραντάρ τύπου «EMB-145H AEW&C» απογειώθηκε από την αεροπορική βάση Ελευσίνας και πέταξε μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα και στα ανοιχτά της Βουλγαρίας, κοντά και στην περιοχή της Οδησσού, η οποία όπως εκτιμάται θα είναι ο επόμενος μεγάλος στόχος των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, στο πλαίσιο του αμερικανοΝΑΤΟικού καταμερισμού τέτοιες αποστολές αφορούν συλλογή εικόνας και πληροφοριών οι οποίες αναμεταδίδονται σε «πραγματικό χρόνο» στα κεντρικά του ΝΑΤΟ, που με τη σειρά του τις προωθεί στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις, ενισχύοντάς τες στην αντιπαράθεση με το ρωσικό στράτευμα, καθώς από μόνη της η κυβέρνηση Ζελένσκι δεν έχει τέτοιες δυνατότητες. Μάλιστα, αρμόδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι ακριβώς τέτοιες πληροφορίες είναι που έχουν βοηθήσει την ουκρανική Αμυνα να αντέξει όλες αυτές τις μέρες την ισχύ της ρωσικής επίθεσης.

Σημειωτέον, τους τελευταίους μήνες και ενώ η κρίση κλιμακωνόταν, πολλές φορές ελληνικά ιπτάμενα ραντάρ σηκώθηκαν πάνω από τη Βουλγαρία, συγκεκριμένα στον κάθετο άξονα βόρεια της Βάρνας – νότια του Μπουργκάς, σε αποστολές «εναέριας αστυνόμευσης». Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που δημοσιοποιείται τέτοια αποστολή από όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, και βασικά δείχνει ότι η κυβέρνηση, επικαλούμενη τις «συμβατικές υποχρεώσεις» της στο ΝΑΤΟ, δεν διστάζει να παίξει με τη φωτιά, με κίνδυνο να κάψει τον λαό, στο όνομα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.

Περιττό δε να ειπωθεί ότι οι αναπτύξεις τέτοιων αεροσκαφών (που στη γλώσσα της Πολεμικής Αεροπορίας περιγράφονται ως μέσα υψηλής αξίας – «High Value Assets») τίθενται αυτόματα υπό την παρακολούθηση της αντίπαλης πλευράς, με ό,τι αντίμετρα λαμβάνει κάθε φορά με βάση τα δικά της «πρωτόκολλα αντίδρασης», αναλόγως του πού κινείται κάθε φορά το υπό παρακολούθηση αεροσκάφος.

Την ίδια ώρα, εξάλλου, UAV του ΝΑΤΟ, τύπου RQ-4D (το μεγαλύτερο μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ), συνεχίζουν να σηκώνονται από τη βάση τους στη Σιγκονέλα και διασχίζοντας το FIR Αθηνών να φτάνουν μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, σε αντίστοιχες αποστολές συλλογής εικόνας και πληροφοριών. Μια τέτοια αποστολή έγινε και χτες, με τον κωδικό FORTE10.

Κινητικότητα υπάρχει και στο θαλάσσιο πεδίο. Καθώς το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» και το αμερικανικό «Χάρι Τρούμαν» με τις αρμάδες συνοδείας τους πλέουν δυτικά της Πελοποννήσου στα όρια με το FIR Ιταλίας, στον Μεσσηνιακό Κόλπο βρίσκεται το ταχύ μεταγωγικό των Αμερικανών «Trenton» για μεταφορά υλικού υποστήριξης όποτε κληθεί. Επίσης, πολεμικό πλοίο των Αμερικανών ναυλοχεί στη βάση τους στη Σούδα.