Την εκτίμηση ότι ανοίγουμε δραστηριότητες χωρίς να τηρούνται οι σχετικές προδιαγραφές εξέφρασε ο ιατρός – ερευνητής Γιώργος Παυλάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, επισημαίνοντας πως έτσι «αψηφούμε τον ιό που θα γυρίσει και θα ξαναδαγκώσει».
Ο ερευνητής αναφέρθηκε «στους ελλιπείς ελέγχους στα πλοία που πηγαίνουν προς τα νησιά», τονίζοντας πως πρέπει να προσέξουμε. «Μερικές φορές έχω την αίσθηση ότι βάζουμε τα χέρια μας και βγάζουμε τα μάτια μας. Ενώ υπάρχουν προδιαγραφές, υπάρχει ενημέρωση, ανοίγουμε χωρίς να τηρείται οποιαδήποτε προδιαγραφή και αυτό το βλέπετε γύρω σας. Βεβαίως και είναι επικίνδυνο αυτό. Αψηφούμε τον ιό που θα γυρίσει και θα ξαναδαγκώσει. Οι Ολλανδοί μόλις έβαλαν τα νησιά μας στο πορτοκαλί. Από εδώ και πέρα οι Ολλανδοί που θέλουν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα πρέπει να γυρίσουν και να κάνουν 10-15 ημέρες καραντίνα. Στην Κω που περιμένουν 120.000 τουρίστες από την Ολλανδία έχουν πρόβλημα οι επιχειρηματίες», σημείωσε.
Σχετικά με το αν έπρεπε να προχωρήσουμε στο άνοιγμα, ο κ. Παυλάκης τόνισε: «Την “ανάσα” να την πάρει ο κόσμος όταν γίνουμε Πορτογαλία, όταν νικήσουμε το τρίτο κύμα. Το τρίτο κύμα στην Ελλάδα ανέβηκε αργά και έχει κρατήσει πολύ καιρό, και τώρα κατεβαίνει ακόμα πιο αργά και βασανιστικά. Έχουμε κάθε μέρα 50 με 80 θανάτους. Κάθε μέρα θυσιάζεται ένα πούλμαν ανθρώπων». «Το κύμα δεν κόβεται με “ανάσες”, το κύμα κόβεται αν κοπούν οι επαφές. Ως επιστήμονας δεν μπορώ να πω ναι σε πράγματα που είναι παράλογα. Είναι στο 3,93% η θετικότητα των κρουσμάτων στις μετρήσεις. Αυτό σημαίνει για εμένα ότι η Ελλάδα δε μετράει αρκετά. Αυτό το ποσοστό θα έπρεπε να είναι λιγότερο από 2, ή λιγότερο από 1%. Αν η Ελλάδα αυτή τη στιγμή τετραπλασίαζε τις μετρήσεις ο δείκτης θα μπορούσε να κατέβει κάτω από το 2% αύριο το πρωί. Αλλά αν γίνουν περισσότερες μετρήσεις, θα ανέβουν και τα κρούσματα» πρόσθεσε.
Ο ίδιος εκτίμησε πως όπως εξελίσσεται η κατάσταση, «θα μπει Ιούλης μέχρι να κοπούν τα κρούσματα και οι θάνατοι και να υπάρξει σημαντική μείωση» και επεσήμανε πως πρέπει να δώσουμε χρόνο στα εμβόλια να δουλέψουν. Μιλώντας για την πορεία των εμβολιασμών αλλά και για τις σκέψεις για εμβολιασμό των παιδιών, ο ερευνητής εξήγησε ότι «στους γηραιότερους που είχαν όλη την άνεση να κάνουν πρώτοι το εμβόλιο, αντί να έχουμε 90% εμβολιαστική κάλυψη, τα νούμερα είναι πολύ χαμηλότερα. Η κοινωνία στην Ελλάδα προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τα εμβόλια είτε σαν άλλοθι, είτε σαν φυλαχτό που μας έβαζε η γιαγιά. Δε λειτουργούν έτσι τα εμβόλια. Πρέπει να τους δώσουμε χρόνο για να δουλέψουν. Τα εμβόλια είναι το καλύτερο πράγμα που έχουμε. Και για τα παιδιά ισχύει αυτό. Όποιος δε θέλει να κάνει το εμβόλιο στα παιδιά του, είναι πια δική του ευθύνη. Ο ιός επεκτείνεται ολοένα και περισσότερο σε νεότερες ηλικίες και νομίζω ότι προσπαθεί να επεκτείνει το “ρεπερτόριό” του τώρα που έχουμε μπλοκάρει τους γεροντότερους με εμβόλια κλπ. Έξι μήνες από τώρα ο ιός μπορεί να προτιμά πολύ περισσότερο τα παιδιά και να κάνει πολύ χειρότερη ασθένεια. Δεν το ξέρουμε αυτό», κατέληξε.
Νησιά στο «πορτοκαλί», με τον πρωθυπουργό να λέει «Ελάτε στην Ελλάδα»
Όπως σημείωσε και ο Γιώργος Παυλάκης, οι Ολλανδοί μόλις έβαλαν τα νησιά μας στο πορτοκαλί. Σύμφωνα με τις ταξιδιωτικές συμβουλές για την Ελλάδα που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας, μετά από μια διαμονή στα νησιά του Βορείου Αιγαίου (συμπεριλαμβανομένων της Χίου, της Ικαρίας, της Λέσβου, της Λήμνου και της Σάμου) και των νησιών του Ιονίου (συμπεριλαμβανομένης της Κέρκυρας) στις Κάτω Χώρες, δεν χρειάζεται καραντίνα.
Για τους ταξιδιώτες των νησιών του Νοτίου Αιγαίου (συμπεριλαμβανομένων της Άνδρου, της Καλύμνου, της Καρπάθου, της Κέας – της Κύθνου, της Κω, της Μυκόνου, της Μήλου, της Νάξου, της Πάρου, της Ρόδου, της Σύρου, της Σαντορίνης και της Τήνου) είναι και πάλι αυστηρότερα μέτρα. Αυτά τα νησιά θα γίνουν πορτοκαλί ξανά στις 30 Μαΐου 2021. Μετά την παραμονή σε πορτοκαλί περιοχή της Ελλάδας -ως εκ τούτου η Κρήτη και τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου- απαιτείται καραντίνα για 10 ημέρες στις Κάτω Χώρες. Την 5η ημέρα της καραντίνας απαιτείται τεστ. Εάν αυτή η δοκιμή είναι αρνητική, η περίοδος καραντίνας τελειώνει.
Την ίδια στιγμή που οι επιστήμονες προειδοποιούν για ένα τέταρτο κύμα ενώ ήδη διανύουμε το τρίτο χωρίς να παρουσιάζει ύφεση, ο πρωθυπουργός καλεί τους τουρίστες να επισκεφθούν την χωρά. Στην κυνική ομολογία πως την περσινή άνοιξη δεν υπήρχε ξεκάθαρη εικόνα για το πόσα κρούσματα υπήρχαν στην πραγματικότητα προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη στη γερμανική Bild, τονίζοντας πως κύριο μέλημα της κυβέρνησης «είναι να ανοίξουμε τη χώρα στον τουρισμό». Όσο για τη φετινή τουριστική περίοδο, δεδομένου ότι υπάρχουν ακόμη περιοριστικά μέτρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχτηκε πως θα υπάρχει μουσική όταν θα έρθουν οι τουρίστες, επιβεβαιώνοντας το ότι η κυβέρνηση βλέπει σε δύο ταχύτητες ντόπιους και τουρίστες. «Σε ό,τι αφορά την high season, τον Ιούλιο, τον Αύγουστο, αναμένω πως τα πράγματα θα θυμίζουν πολύ ένα φυσιολογικό καλοκαίρι» υπογράμμισε. Ασαφείς απαντήσεις έδωσε αναφορικά με το πότε θα επιτευχθεί ανοσία της αγέλης. «Κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι» είπε συγκεκριμένα, δηλώνοντας «συγκρατημένα αισιόδοξος» για το καλοκαίρι και τον τουρισμό.
Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση πολλάκις έχει παραδεχτεί κυνικά πως η κατεύθυνση που κινείται είναι προς ενίσχυση του τουρισμού και του οικονομικού κέρδους. Η Σοφία Βούλτεψη ερωτώμενη σχετικά με τις δύο ταχύτητες πολιτών που έχουν προκύψει στην χώρα -τουρίστες και μόνιμοι κάτοικοι- , απάντησε ότι οι τουρίστες φέρνουν χρήματα στη χώρα. Συγκεκριμένα, σημείωσε πως «ο τουρίστας δεν είναι απλός τουρίστας. Ο τουρίστας είναι αυτός που φέρνει χρήματα στην χώρα. Άρα πάντοτε θα κάνουμε κάποια θυσία. Δεν το κάνει για τον εαυτό του. Το κάνει γιατί ο τουρίστας που θα’ ρθει, θα ξοδέψει χρήματα», ενώ δήλωσε πως «δε μπορούμε να συγκρίνουμε τους νεκρούς στη χώρα μας με άλλες».