Οι σύγκλητοι των πανεπιστημίων αποφάσισαν να ανοίξουν τα ιδρύματα με διά ζώσης διδασκαλία, ωστόσο η πανεπιστημιακή κοινότητα δεν συμφωνεί καθόλου με τους όρους που αυτό θα γίνει και ζητά να γίνει αποδεκτή από το υπουργείο Παιδείας η μεικτή: εξ αποστάσεως και διά ζώσης. Σημειώνεται πως το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το ΑΠΘ, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το Οικονομικό της Αθήνας δε θα ανοίξουν από σήμερα 4/10 για τη δια ζώσης διδασκαλία.
Οι περισσότεροι πανεπιστημιακοί αναφέρονται στο γενικό πλαίσιο που περιγράφεται στην ΚΥΑ και ζητούν να είναι πιο αυστηροί οι όροι με πληρότητα 100% στα αμφιθέατρα και τον κίνδυνο της διασποράς του κορονοϊού να απειλεί τους παριστάμενους επί πολλές ώρες σε κλειστούς χώρους. Πάντως υπενθυμίζεται πως η πανεπιστημιακή αστυνομία έχει μπει στον πάγο, με την κυβέρνηση να εξηγεί αυτή την καθυστέρηση, αποδίδοντας την σε «καλύτερη προετοιμασία του Σώματος».
«Ελλιπέστατη αν όχι επικίνδυνη η ΚΥΑ» για το άνοιγμα
Ακολουθεί η ανακοίνωση των διδασκόντων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στην οποία είναι έκδηλη η ανησυχία για την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε το άνοιγμα των πανεπιστημίων στη διά ζώσης διδασκαλία.
ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Τα Πανεπιστήμια επιτέλους ανοίγουν χωρίς όμως τις κατάλληλες υγειονομικές συνθήκες
Βόλος, 29/09/2021
Η Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τις αποφάσεις της ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ σχετικά με το άνοιγμα των Πανεπιστημίων.
Τα Πανεπιστήμια δεν έκλεισαν ποτέ! Και τώρα καλούνται να συνεχίσουν να λειτουργούν ως σαν είμαστε στη στιγμή πριν το πρώτο lockdown χωρίς να έχουν προβλεφθεί μέτρα υγειονομικής προστασίας. Μάλιστα, η τελευταία ΚΥΑ (24/9/2021 ΑΠΟΦ. Αριθμ. 119847/ΓΔ6) προβλέπει οι «αίθουσες που διεξάγεται η εκπαιδευτική διαδικασία να λειτουργούν στη μέγιστη δυνατή πληρότητα». Η πραγματικότητα όμως είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό των αιθουσών στα Πανεπιστήμια είναι μικρές για τον απαιτούμενο αριθμό φοιτητών χωρίς φυσικό αερισμό με κακοσυντηρημένους αεραγωγούς.
Η πανδημία ανέδειξε άλλη μία πτυχή των χρόνιων προβλημάτων υποστελέχωσης, υποχρηματοδότησης και έλλειψης κατάλληλων κτιριακών υποδομών του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου.
Η επιστροφή στη δια ζώσης διδασκαλία αποτελεί αναμφισβήτητη αναγκαιότητα. Με μοναδικό όπλο τον εμβολιασμό των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, που έχει επιτελέσει το χρέος της, προχωράμε στην πολυπόθητη επανέναρξη της ακαδημαϊκής ζωής χωρίς κανένα εχέγγυο για την ασφάλειά μας. Οι διοικήσεις των πανεπιστημίων δεν διεκδίκησαν εγκαίρως από το ΥΠΑΙΘ τις προϋποθέσεις για την ασφαλή επιστροφή στη διδασκαλία με φυσική παρουσία. Αντίθετα, συμφώνησαν στην ελλιπέστατη αν όχι επικίνδυνη αυτή ΚΥΑ. Επιπλέον, δεν φρόντισαν για την προετοιμασία τους για το ασφαλές άνοιγμα στα πλαίσια του αυτοδιοίκητου αφήνοντας στο Υπουργείο Παιδείας τις πρωτοβουλίες.
Με βάση τα παραπάνω η ΓΣ του ΕΣΔΕΠ ΠΘ διεκδικεί:
- Άμεση αναθεώρηση της σχετικής ΚΥΑ.
- Οι διοικήσεις του Πανεπιστημίου να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες και να ανταποκριθούν στα τεχνικά και ουσιαστικά προβλήματα που προκύπτουν. Να διαφυλάξουν την ακαδημαϊκή λειτουργία και το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων.
- Ευελιξία των τμημάτων στην οργάνωση της δραστηριότητάς τους με βάση τις ιδιαιτερότητές τους από πλευράς υποδομών και αριθμού φοιτητών. (Να αξιοποιηθούν μεικτοί ή/και υβριδικοί τρόποι διδασκαλίας)
- Μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες και τους διαγνωσμένους με covid-19 διδάσκοντες/σες, εργαζόμενους/ες και φοιτητές/τριες που με την παρούσα ΚΥΑ αποκλείονται από την εκπαιδευτική διαδικασία.
- Διερεύνηση και εξάντληση των δυνατοτήτων εξεύρεσης επιπλέον αιθουσών ανάλογης καταλληλότητας σε συνεργασία των διοικήσεων με τις κατά τόπους αρχές.
- Υλοποιήσιμο σχέδιο επιδημιολογικής επιτήρησης και δωρεάν rapid test – ορισμός σαφούς πλαισίου συνεργασίας με ΕΟΔΥ.
Η ΓΣ του ΕΣΔΕΠ ΠΘ με τις παραπάνω θέσεις και προτάσεις θέτει τις βάσεις για μία επιστροφή στις αίθουσες μακράς πνοής με τους φοιτητές και το προσωπικό ασφαλείς και σίγουρους για το περιβάλλον στο οποίο ζουν και εργάζονται.
Η Συνέλευση θεωρεί τα παραπάνω το ελάχιστο απαραίτητο πλαίσιο ομαλής λειτουργίας του Πανεπιστημίου και είναι αποφασισμένη να το διαφυλάξει.
ΠΟΣΔΕΠ: Απαιτούνται επιπλέον μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των Πανεπιστημίων
«Η εξαγγελία του υπουργείου για την λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων σε όλα τα campus των Πανεπιστημίων έχει καθυστερήσει και πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα» τονίζει με σχετική ανακοίνωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού. «Υπέρ της επιστροφής στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία» τάσσεται η Ομοσπονδία, ζητώντας επιπλέον μέτρα ασφαλείας. Εκτός των μέσων προστασίας (μάσκες, χρήση αντισηπτικών, τήρηση αποστάσεων και εφαρμογή των πρωτοκόλλων που προτείνουν οι ειδικοί), απαιτεί «να διαμορφωθούν κατάλληλα οι χώροι εκπαίδευσης, να αναζητηθούν νέοι και να εξασφαλιστεί ο καθαρισμός και ο εξαερισμός τους με τη συντήρηση ή προμήθεια κατάλληλου εξοπλισμού όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο».
Σχετικά με τους εμβολιασμούς, η ΠΟΣΔΕΠ κάνει έκκληση σε όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας να εμβολιαστούν το συντομότερο. Επισημαίνει, όμως, ότι η «εξαγγελία του υπουργείου για την λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων σε όλα τα campus των Πανεπιστημίων έχει καθυστερήσει και πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα». Παράλληλα, τονίζεται στην ανακοίνωση, «θα πρέπει να ενισχυθούν ή να εγκατασταθούν σε κατάλληλους χώρους κλιμάκια του ΕΟΔΥ, πιθανώς σε συνεργασία και με τις Ιατρικές Σχολές στα Πανεπιστήμια που διαθέτουν, για τη διενέργεια συχνών δειγματοληπτικών τεστ (screening) σε ασυμπτωματικά άτομα, rapid ή μοριακών τεστ όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο, καθώς και ιχνηλάτησης των κρουσμάτων για τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας».
Η ΠΟΣΔΕΠ εξακολουθεί να θεωρεί «ακατανόητη και ανεδαφική τη θέση του υπουργείου για “διά ζώσης εκπαίδευση των φοιτητών (σε ποσοστό 100%) και στην μέγιστη πληρότητα των αιθουσών”, όταν σε πολλές περιπτώσεις η πληρότητα ξεπερνά το 100% (με ορθίους στις αίθουσες), πολλές αίθουσες δεν έχουν εξαερισμό ή υπάρχει αδυναμία τακτικού καθαρισμού, και όταν σε άλλους χώρους συγκέντρωσης ατόμωνορίζεται πληρότητα 50-80% (όπως στα θεάματα)». H τελευταία υπουργική απόφαση, υποστηρίζει η ΠΟΣΔΕΠ, «έχει εντείνει την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια του διδακτικού προσωπικού, καθώς τα μέτρα επιβάλλονται οριζόντια και δεν λαμβάνονται υπόψη τοπικές συνθήκες και ιδιαιτερότητες Τμημάτων ή Σχολών, ούτε επιτρέπονται εναλλακτικές επιλογές και προσαρμογή των μέτρων εκεί όπου δεν είναι εκ των πράγματων εφικτή η εφαρμογή τους». Επίσης ζητά να λαμβάνεται πρόνοια για εξαιρέσεις σε περιπτώσεις ατόμων ευάλωτων, με επιβαρυμένη υγεία.
Η ΠΟΣΔΕΠ σημειώνει, ότι οι διδάσκοντες έχουν την αρμοδιότητα να κρίνουν αν το μάθημά τους διεξάγεται σε συνθήκες υγειονομικής ασφάλειας, και, σε περίπτωση που διαπιστώνουν μη συμμόρφωση ή ελλιπή τήρηση των οριζόμενων μέτρων, να το διακόψουν ή να λάβουν κάθε άλλη αναγκαία απόφαση για την οργάνωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Τέλος, πέραν των μέτρων εκείνων που αφορούν άμεσα τη λειτουργία των πανεπιστημίων, ζητά επίσης ευρύτερα μέτρα και πολιτικές περιορισμού της μετάδοσης του ιού και αντιμετώπισης των επιπτώσεών του, τα οποία επηρεάζουν την ασφάλεια της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και όλων των πολιτών, όπως η βελτίωση των μέσων μαζικής μεταφοράς για ασφαλέστερη μετακίνηση και η ενίσχυση του συστήματος υγείας.