X
Πατήστε εδώ για να γίνεται συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

ΕΛΠΕ: Το ΤΑΙΠΕΔ φορτώνει την αποτυχία σε επενδυτές – «διεθνείς εξελίξεις» και η Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση

Άγονος κηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση του 50,1% των ΕΛΠΕ, με το ΤΑΙΠΕΔ να δείχνει ως υπεύθυνους τους ίδιους τους υποψήφιους επενδυτές και τις «πρόσφατες εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον», με επίκεντρο την Αλγερία και την πολιτική αναταραχή που καταγράφεται εκεί το τελευταίο διάστημα. Στο ίδιο μήκος κύμματος και η ανακοίνωση των ΕΛΠΕ, που επίσης αναφέρεται στις ίδιες αιτίες για την αποτυχία της ιδιωτικοποίησης του 1,3 δισ. ευρώ. Τα παραπάνω, καθόλου δεν εμπόδισαν τη Νέα Δημοκρατία να επιτεθεί στην κυβέρνηση, που στην ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «ανικανότητα και ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ».
SOOC
|

«Για λόγους που αφορούν στους ίδιους τους υποψήφιους επενδυτές και πρόσφατες εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον, οι οποίες επηρεάζουν τις κοινοπραξίες, δεν κατατέθηκαν δεσμευτικές προσφορές από τα επενδυτικά σχήματα που συμμετείχαν στην B’ φάση του διαγωνισμού για την απόκτηση 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου των Ελληνικών Πετρελαίων (από κοινού πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ και την Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A.). Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα συγκληθεί άμεσα για να εξετάσει τα επόμενα βήματα» αναφέρει η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, με την οποία σχολιάζει την πρόσφατη αποτυχία ολοκλήρωσης της ιδιωτικοποίησης.
 
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Euronews, η εν λόγω αποτυχημένη διαδικασία πώλησης είναι η δεύτερη τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην οποία εμπλέκεται η κρατική αλγερινή Sonatrach, υπό το βάρος των πρόσφατων πολιτικών εξελίξεων, που είχαν ως αποτέλεσμα και την παραίτηση του επί 20ετία προέδρου Μπουτεφλίκα.
 
Τις ίδιες αιτίες αναφέρει και η ανακοίνωση των ΕΛΠΕ, που τονίζει πως δεν κατατέθηκαν δεσμευτικές προσφορές από τα επενδυτικά σχήματα που είχαν περάσει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού.
 
«Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε., ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, σε συνέχεια σχετικής ενημέρωσης που έλαβε σήμερα από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε., αναφορικά με το διεθνή διαγωνισμό για την απόκτηση 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας (από κοινού πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ και την Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A.), ότι για λόγους που αφορούν στους ίδιους τους υποψήφιους επενδυτές και πρόσφατες εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον, οι οποίες επηρεάζουν τις κοινοπραξίες, δεν κατατέθηκαν δεσμευτικές προσφορές από τα επενδυτικά σχήματα που συμμετείχαν στην B’ φάση του διαγωνισμού» αναφέρει η ανακοίνωση των ΕΛΠΕ.
 
Υπενθυμίζεται πως επρόκειτο για πώληση του ΤΑΙΠΕΔ από κοινού με την Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A., συμφερόντων Λάτση. Συγκεκριμένα, το ελληνικό Δημόσιο πουλά το 20% του ποσοστού που κατέχει στην πετρελαϊκή, ενώ η εταιρεία του Ομίλου Λάτση πουλά το 30,1%, εκ του 45,47% που κατέχει, με δημοσιεύματα να αναφέρουν πως μεταξύ των προβλημάτων της ιδιωτικοποίησης είναι το γεγονός πως οι μετοχές του Ομίλου φέρονται να είναι ενεχυριασμένες σε ξένη τράπεζα.
 
Σημειώνεται ακόμη πως την Τετάρτη, οι εργαζόμενοι των ΕΛΠΕ πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Βουλή, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην δρομολογούμενη ιδιωτικοποίηση, την οποία χαρακτηρίζουν «ξεπούλημα».
 

Επίθεση της ΝΔ στις «ιδεοληψίες» του ΣΥΡΙΖΑ

 
«Ο κ. Τσίπρας κομπάζει ότι η οικονομία είναι το μεγάλο του ατού, την ώρα που η κυβέρνησή του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνον δεν ενθαρρύνει αλλά υπονομεύει όλες τις μεγάλες επενδύσεις. Στα γραφειοκρατικά εμπόδια που βάζει στο Ελληνικό, την Cosco, την Κασσιόπη και τις Σκουριές, τώρα προστέθηκε και το ναυάγιο στην ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Σοφία Ζαχαρακη.
 
«Η χώρα δεν μπορεί να πληρώνει άλλο την ανικανότητα και τις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ. Χρειάζεται επενδύσεις και νέες δουλειές, τις οποίες μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να διασφαλίσει» συμπλήρωσε η εκπρόσωπος της αξιωματικές αντιπολίτευσης.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις