Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τον περασμένο μήνα, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,4% τον Απρίλη του 2025 σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2024, ενώ σημαντική ετήσια αύξηση των τιμών εντοπίστηκε στα ενοίκια σπιτιών (10,5%), στον ηλεκτρισμό (10,4%), στο φυσικό αέριο (54,5%), στα κρέατα (4,9%), στα λαχανικά (4,1%), αλλά και στα βρώσιμα έλαια (9,7%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) του μηνός Μαρτίου 2025 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Μαρτίου 2024 προέκυψε αύξηση 2,4% έναντι αύξησης 3,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2024 με το 2023. Δηλαδή, υπήρξε αύξηση αλλά μείωση του ρυθμού αύξησης των τιμών.

Από τα αγαθά που παρουσίασαν ετήσια αύξηση τιμών ξεχωρίζουν το φυσικό αέριο, με την ραγδαία μεταβολή του (+54,5%), ο ηλεκτρισμός που ανήλθε στο (+10,4%) και τα ενοίκια κατοικιών στο (+10,5%). Επίσης, ανατιμήσεις σημειώθηκαν και στο πακέτο διακοπών (9,3%), ασφάλιστρα υγείας (7%), ασφάλιστρα οχημάτων (5,6%) και ένδυση- υπόδηση (5,6%).

Το κόστος διαμονής σε ξενοδοχεία αυξήθηκε ακόμα κατά 10,8%, ενώ άνοδος των τιμών καταγράφηκε σε σειρά τροφίμων, όπως τα ψάρια (+7,3%), η ζάχαρη (6%), τα προϊόντα αρτοποιίας (5,7%), ενώ σημαντική υπήρξε και η αύξηση στον καφέ (8,5%).

Όπως περιγράφει η ΕΛΣΤΑΤ, ο Γενικός ΔΤΚ στις ευρύτερες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών κατά τον μήνα Μάρτιο 2025, σε σύγκριση με τον Μάρτιο 2024 παρουσίασε αύξηση 1,4%, έναντι αύξησης 1,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους. Σημαντική η ετήσια αύξηση του 5,9% στην ευρύτερη κατηγορία που αφορά την στέγαση, αλλά και του 2,6% στην Εκπαίδευση, μέρος της οποίας προκύπτει και από τα δίδακτρα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Δηλαδή, από την ιδιωτικοποίηση της Εκπαίδευσης.

Αναλυτικά προέκυψε από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

• 2,2% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, κρέατα (γενικά), νωπά ψάρια, άλλα βρώσιμα έλαια, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρη – σοκολάτες – γλυκά – παγωτά, καφές – κακάο – τσάι, μεταλλικό νερό – αναψυκτικά-χυμοί φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής
αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: τυριά, ελαιόλαδο.

• 1,2% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).

• 3,6% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

• 5,9% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, υπηρεσίες που σχετίζονται με το σπίτι, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα.

• 1,6% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικά προϊόντα, ιατρικέςοδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.

• 2,1% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.

• 0,9% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: μικρά είδη αναψυχής-άνθηκατοικίδια ζώα, ψυχαγωγικές και πολιτιστικές υπηρεσίες, εφημερίδες-βιβλία και χαρτικά είδη, πακέτο διακοπών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: εξοπλισμό επεξεργασίας ήχου και εικόνας, διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού.

• 2,6% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

• 6,0% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία κυλικεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.

• 2,2% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας, άλλα προσωπικά είδη, υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας, ασφάλιστρα υγείας, ασφάλιστρα οχημάτων, άλλες υπηρεσίες. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας.