Συνέντευξη στις Γεωργία Κριεμπάρδη και Νεκταρία Ψαράκη

Το πρόβλημα της πανδημίας, είναι υπαρκτό «και όποιος δεν το βλέπει δεν ζει στην πραγματικότητα», αναφέρει ο κ. Σκαμνάκης, προσθέτοντας ωστόσο ότι η κάθε κυβέρνηση διαχειρίζεται κάθε πρόβλημα ανάλογα με την πολιτική της ατζέντα. Το σύστημα υγείας ωστόσο, έχει καταντήσει προβληματικό, εξαιτίας των πολιτικών που εφαρμόζονται.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής, υπήρξε εξ αρχής μία προσπάθεια χειραγώγησης. «Διέκρινα δύο πράγματα αναφορικά με το ζήτημα της χειραγώγησης, το ένα έχει να κάνει με την προσπάθεια χρηματοδότησης ορισμένων ΜΜΕ, και σε ορισμένα με προνομιακό τρόπο, ενώ το δεύτερο θέμα έχει να κάνει με τις εικόνες που άρχισαν να μεταδίδουν τα φιλικά προς την κυβέρνηση προσκείμενα ΜΜΕ», περιγράφει, αναφερόμενος στις εικόνες εκφοβισμού των πολιτών. Όπως εξηγεί, η τηλεόραση επιθυμεί την υπερβολή, υπενθυμίζοντας την υπερπροβολή «των τραγικών εικόνων συνωστισμού στην Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης» του προηγούμενου έτους, που, όπως αποδείχθηκε εν τέλει επρόκειτο για παραπληροφόρηση. Εκτός από την πρωτογενή αναπαραγωγή ωστόσο των εν λόγω στιγμιοτύπων, εξίσου προβληματική, ήταν και η οργανωμένη αναμετάδοση των τρομολαγνικών εικόνων και από τα άλλα μέσα, «πράγμα που αποδεικνύει ότι τα Μ.Μ.Ε. δεν είναι ουδέτεροι μηχανισμοί. Αναπαράγουν την άρχουσα ιδεολογία. Αντικειμενική δημοσιογραφία δεν υπάρχει, αλλά υπάρχει καλή και κακή δημοσιογραφία».

Το πρώτο λάθος της κυβέρνησης από την αρχή της πανδημίας κατά τον κ. Σκαμνάκη, «είναι ότι στηρίχτηκε σε ένα πολύ σφιχτό κρατικό μηχανισμό για την ενημέρωση των πολιτών, το καθημερινό μπριφινγκ, τριών κυβερνητικών εκπροσώπων». Όπως εξηγεί, αντί να δοθεί η αρμοδιότητα σε μία επιστημονική επιτροπή, δόθηκε σε μία που ναι μεν είχε ένα επιστημονικό υπόβαθρο, αλλά ήταν υπό την ηγεσία ενός προσώπου, του Σωτήρη Τσιόδρα, και σε συνεργασία με κυβερνητικούς εκπροσώπους. Αυτό που θα έπρεπε να έχει συμβεί, είναι να δοθεί η αρμοδιότητα σε έναν διευρυμένο ανεξάρτητο οργανισμό με επιστήμονες-ερευνητές.

Συστράτευση Μ.Μ.Ε. πίσω από τις κυβερνητικές πολιτικές

Ο κ. Σκαμνάκης ξεκαθαρίζει, ότι στέκεται υπέρ της χρηματοδότησης των Μ.Μ.Ε., ωστόσο με έναν τρόπο διαφανή. Έχουμε λοιπόν από τη μία, τα κυρίαρχα Μ.Μ.Ε. που πρόσκεινται στην κυβέρνηση, να μεταφέρουν μία ψευδή εικόνα, λέγοντας μάλιστα πολλές φορές ότι η χώρα μας πρωτοπορεί πανευρωπαϊκά στη διαχείριση της πανδημίας, και από την άλλη, μία κυβέρνηση της οποίας η πρόθεση ήταν να αποδοθεί η ευθύνη στους πολίτες, πράγμα που εξηγεί την υπερπροβολή των περίφημων «κορονοπάρτι», αλλά και πλάνων με πολίτες που απλά έβγαιναν σε ανοιχτό χώρο για περπάτημα. «Η κυβέρνηση, από την αρχή προσπάθησε να περάσει ένα μήνυμα ότι για την αύξηση των κρουσμάτων φταίνε οι πολίτες ενώ παράλληλα, συνέβαιναν διάφορα τραγελαφικά, όπως για παράδειγμα η σήμανση στα καθίσματα του μετρό που απαγόρευε στους επιβάτες να καθίσουν δίπλα – δίπλα, την ώρα που συνωστίζονταν όρθιοι», αναφέρει.

Η εμπιστοσύνη του πολίτη, όταν μαθαίνει για προνομιακές μεταχειρίσεις κλονίζεται. Εξοργίζεται και εξεγείρεται. «Ταυτόχρονα, μέσα στην πανδημία, περνούν νόμοι που καταργούν το κοινωνικό κράτος, όπως μέτρα ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και μέτρα εις βάρος του περιβάλλοντος. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει επενδύσει στο ΕΣΥ από την πρώτη στιγμή. Αντ’ αυτού, τα χρήματα έφυγαν απ’ τον προϋπολογισμό του κράτους και πήγαν σε ιδιώτες και ιδιωτικά κέντρα. Ο δημόσιος τομέας ανέλαβε όλη τη διαχείριση της πανδημίας και ουσιαστικά έδωσε χρήματα στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς φυσικά να αναφέρομαι στα μικρά φαρμακεία ή στα μικροβιολογικά κέντρα της γειτονιάς. Εδώ έδωσαν χρήματα σε μία ιδιωτική αεροπορική, χωρίς να πάρουμε μετοχές. Το ίδιο έκανε και η Γερμανία, αλλά μετοχές πήρε. Ακόμη, αγοράστηκαν δεκάδες περιπολικά. Γιατί τα χρήματα αυτά δεν δόθηκαν στο ΕΣΥ; Γιατί οι πολιτική της κυβέρνησης είναι η στήριξη των μεγάλων επιχειρήσεων και του κεφαλαίου. Στοχεύουν στην ιδιωτικοποίηση του συστήματος, να συρρικνώσουν και να απαξιώσουν το δημόσιο και να το ιδιωτικοποιήσουν. Η Ελλάδα είναι εξαρτημένη από «δάνεια» και τις πολιτικές της ΕΕ», εξηγεί.

Μόνο αντιδημοκρατικές και αυταρχικές μέθοδοι

Σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, αλλά και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού τόσο σε εγχώρια όσο και διεθνή Μ.Μ.Ε για τα περί «τελευταίας λύσης», ο κ. Σκαμνάκης δεν θεωρεί ότι η κυβέρνηση εξάντλησε όλους τους τρόπους πειθούς. Όπως εξηγεί, εφαρμόστηκαν μόνο αντιδημοκρατικές και αυταρχικές μέθοδοι, μέσω περιορισμών και προστίμων, «μέτρα που δεν ταιριάζουν σε μία κυβέρνηση που θέλει να λέγεται φιλελεύθερη και δημοκρατική».

Αυτό που θα έπρεπε να γίνει ουσιαστικά, είναι να βγει μπροστά η επιστημονική κοινότητα, να αναδειχθούν οι απόψεις των γιατρών, στέλνοντας το μήνυμα του εμβολιασμού σε κάθε γωνιά της χώρας. «Για το έργο αυτό βέβαια, χρειάζονται προσλήψεις υγειονομικών, αλλά και ανάπτυξη των υποδομών στον τομέα της υγείας, διότι αν δεν υποστηρίξουμε το δημόσιο σύστημα υγείας, τότε τα προβλήματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν, είτε με, είτε χωρίς πανδημία», τονίζει.

Ο εξαναγκασμός, είναι αχρείαστος και όπως υποστηρίζει καταλήγοντας ο κ. Σκαμνάκης, «ο πολίτης, ακόμα και σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να προβληματιστεί ακούγοντας τους πλέον ειδικούς. Αυτή η εκστρατεία ενημέρωσης και πειθούς πρέπει να γίνει σε κάθε πόλη, σε κάθε χωρίο, σε κάθε κοινότητα. Το ζήτημα είναι να πείθονται, όλο και περισσότεροι.

Το βιβλίο του Αντώνη Σκαμνάκη και του συγγραφέα Γιώργου Πλειού, «Η επικοινωνιακή κατασκευή μιας πανδημίας», εκδόσεις Παπαζήση, αναμένεται να εκδοθεί και να κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες.

Σημείωση Συντακτριών: Ο τίτλος του ρεπορτάζ αναφέρεται σε γλωσσικό ολίσθημα του Κυριάκου Μητσοτάκη σε συνέντευξη τύπου στην 82η ΔΕΘ το 2017.