Ξεκίνησε η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών. Πέραν των φορολογικών ζητημάτων, κατά τη σημερινή συνάντηση θα εξεταστεί και η αναπτυξιακή στρατηγική
Σημειώνεται ότι η τροποποίηση του νόμου Δένδια θα συζητηθεί στην αυριανή συνάντηση.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων καθώς και άλλα φορολογικά θέματα θα συζητηθούν στην συνάντηση που έχουν σήμερα με τους επικεφαλής των θεσμών ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής.
Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν αναμένεται να είναι οι φορολογικοί έλεγχοι και οι στόχοι των εσόδων ενώ στο τραπέζι αναμένεται να τεθεί και το θέμα των δύο νομοσχεδίων για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και την οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων. Για τα δύο νομοσχέδια η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να τα καταθέσει το συντομότερο στη Βουλή.
Ωστόσο πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ανοικτά ζητήματα και αντιρρήσεις από την πλευρά των θεσμών. Αυτά αφορούν τον ακατάσχετο λογαριασμό για τους επαγγελματίες τον οποίο προτείνει η ελληνική πλευρά προκειμένου μέσω αυτού να πραγματοποιούνται οι συναλλαγές με τα POS.
Οι εκπρόσωποι των θεσμών απορρίπτουν πλήρως την ελληνική πρόταση ακόμη και για μερικώς ακατάσχετο λογαριασμό. Όσες επιχειρήσεις δεν μπορούν να πληρώνουν τις δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους είναι μη βιώσιμες και είναι προτιμότερο να κλείσουν αντί να διευκολύνονται, τονίζουν.
Επίσης και στο θέμα των αδήλωτων εισοδημάτων οι εκπρόσωποι των θεσμών ζητούν υψηλότερο φορολογικό συντελεστή. οι εκπρόσωποι των θεσμών απέρριψαν την ελληνική πρόταση για την επιβολή κύριων φόρων εισοδήματος, προσαυξήσεων και προστίμων που θα φθάνουν το πολύ μέχρι και το 80% των εισοδημάτων που δηλώνονται και απαιτούν να επιβάλλονται πολύ υψηλά ποσοστά προσαυξήσεων που μαζί με τους αναλογούντες φόρους θα φθάνουν ακόμη και στο 120% των αποκρυβέντων εισοδημάτων.
Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πριν από λίγες μέρες από το βήμα της ΔΕΘ είχε εξαγγείλει την άμεση προώθηση των συγκεκριμένων ρυθμίσεων. Η στάση των εκπροσώπων των δανειστών ανατρέπει το σχεδιασμό της κυβέρνησης, αφού είναι πολύ πιθανό να υποχρεωθεί να αναβάλει την κατάθεση των νομοσχεδίων στη Βουλή.