του Μάνου Φραγκιουδάκη

Στα άκρα έχει φτάσει πλέον η κατάσταση στην Τουρκία, με τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου να πλησιάζουn.O Ταγίπ Ερντογάν κατηγορείται ότι ενδιαφέρεται μόνο για τον στόχο των 400 βουλευτών και όχι για τις ζωές των ανθρώπων που δολοφονούνται καθημερινά από τις δυνάμεις καταστολής. Ο αποκλεισμός της κουρδικής επαρχίας Τζίζρε, ξεκίνησε την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου και από τότε πραγματοποιούνται συνεχώς επιχειρήσεις εναντίον του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν(PKK).

Τζίζρε: οδομαχίες, νεκροί, αποκλεισμός και απαγόρευση κυκλοφορίας  

Στην Τζίζρε διαμένουν 120.000 άνθρωποι οι οποίοι πλέον έχουν πρόβλημα με την υδροδότηση, ενώ από τον ένα και μοναδικό φούρνο που είναι σε λειτουργία, τροφοδοτείται κάθε οικογένεια με 5 φραντζόλες ψωμί την ημέρα. Το διαδίκτυο και τα τηλέφωνα είναι εκτός λειτουργίας.

Εντός της επαρχίας, αναφέρεται, χωρίς να είναι ξεκάθαρες οι πληροφορίες λόγω της δυσκολίας στην επικοινωνία, ότι έχουν σκοτωθεί ήδη 30-32 άτομα. Οι πληροφορίες είναι αντιφατικές καθώς το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) αναφέρει ότι πάνω από 20 νεκροί ήταν άμαχοι, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι οι περισσότεροι νεκροί είναι μέλη του PKK. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι έχουν αναφερθεί νεκρά ένα 12χρονο κορίτσι και δύο νεαρά αγόρια 18 και 19 χρονών.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι η σοκαριστική εικόνα της ανήλικης Τζεμιλέ Τσαγκίργκα, το πτώμα της οποίας φυλασσόταν στον καταψύκτη του πατρικού της, καθώς εξαιτίας των συγκρούσεων δεν ήταν δυνατή η ταφή της. Η νεαρή σκοτώθηκε μπροστά από το σπίτι της, όταν τουρκικό τεθωρακισμένο άνοιξε πυρ. Στους δρόμους διεξάγονται σφοδρές οδομαχίες μεταξύ των Κούρδων ανταρτών και των στρατιωτικών δυνάμεων, ενώ άντρες των δυνάμεων ασφαλείας ανοίγουν πυρ εναντίον όσων βγαίνουν εκτός του σπιτιού τους, με τους κατοίκους να μην τολμούν ούτε να ανοίξουν τα παράθυρά τους.Ο τοπικός κυβερνήτης έχει επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας.

Πορεία Κούρδων και μελών του HDP

Μιλώντας για αποκλεισμό παρόμοιο με της Γάζας, ο πρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμίρτας, μαζί με δύο υπουργούς του κόμματός του που συμμετέχουν στην προσωρινή τουρκική κυβέρνηση συνοδεία 200 περίπου στελεχών, ξεκίνησε πορεία προς την επαρχία Τζίζρε. «Εδώ και έξι μέρες εφαρμόζεται αποκλεισμός όπως στην Γάζα, οι άνθρωποι έμειναν χωρίς νερό. Κινδυνεύουν 120 χιλιάδες άνθρωποι στην Τζίζρε. Έκπτωτε πρωθυπουργέ δεν έχεις την αρμοδιότητα να τα κάνεις αυτά. Θα περπατήσουμε μέχρι την Τζίζρε», δήλωσε πριν την πορεία ο Ντεμίρτας. Παράλληλα, ομάδες Κούρδων από την πόλη Σιρνάκ ξεκίνησαν πορεία με στόχο να ενωθούν με αυτή του HDP. Τελικά δεν επετράπη η πρόσβαση σε κανέναν, με τις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν χρήση δακρυγόνων και νερού για να διαλύσουν το πλήθος.
 

Κατακραυγή προς τον Ερντογάν

Η κατακραυγή προς τον Τούρκο πρόεδρο είναι πλέον μαζική, καθώς πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο οι φωνές που λένε πως ο Ερντογάν οδηγεί στην δολοφονία ανθρώπων, στο βωμό της νίκης στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, ενώ παράλληλα τιμωρεί της περιοχή Τζίζρε καθώς στις εκλογές του Ιουνίου είχε ψηφίσει το HDP σε ποσοστό 94%.

Η Λεϊλά Ζάνα, εμβληματική αγωνίστρια για τα δικαιώματα των Κούρδων και βουλευτίνα του HDP δήλωσε «Πεθαίνουμε σε μάχες εδώ και αιώνες. Είμαστε σε αυτοάμυνα. Φτάνει με τους θανάτους. Θα αρχίσω απεργία πείνας αν δε σταματήσουν οι θάνατοι. Προτιμώ να πεθάνω εγώ, παρά να βλέπω να πεθαίνουν οι άνθρωποι», ενώ ο πρόεδρος του HDP Ντεμιρτάς δήλωσε πως «Η χώρα οδεύει σε εμφύλιο πόλεμο».

Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) που είναι αξιωματική αντιπολίτευση στην Τουρκία,  Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, πρότεινε στον Ερντογάν να του δώσει ο ίδιος του 400 βουλευτές που θέλει, με αντάλλαγμα να σταματήσει ο Τούρκος πρόεδρος τις τρομοκρατικές πρακτικές.

Η Γερμανική εφημερίδα «Die Welt», σε δημοσίευμά της, αναφέρει ότι «ο Ερντογάν, στην προσπάθειά του να κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου και να ανακτήσει την ισχύ του, κινδυνεύει να οδηγήσει τη χώρα του σε εμφύλιο πόλεμο».

«Πιστεύω πολύ απλά ότι η Τουρκία σκέφθηκε πως αυτή η ειρηνευτική διαδικασία δεν είναι πλέον προς το συμφέρον της. Και δεν πιστεύω αυτό που συχνά λέγεται ότι γίνεται για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους αλλά επειδή ο συριακός βραχίονας του PKK με αμερικανική βοήθεια κατέκτησε μεγάλα εδάφη στη γειτονική Συρία. Σ' αυτό η Τουρκία ήθελε να δώσει ένα τέλος» αναφέρει ο Γκίντο Στάινμπεργκ από το Ίδρυμα Επιστήμη και Πολιτική σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό ραδιόφωνο DLF. 

«Επικρατεί χάος και γι΄αυτό ευθύνεται μόνο η εμμονή του Ερντογάν για την εισαγωγή προεδρικού συστήματος διακυβέρνησης. Εάν αυτό συνεχισθεί, η Τουρκία θα βυθιστεί στον εμφύλιο πόλεμο», προειδοποιεί ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Σουλεϊμάν Σαχ της Κωνσταντινούπολης, Τσενγκίς Ακτάρ.

Από την άλλη, ο Ερντογάν απειλεί τον Ντεμίρτας πως «αν πάρεις το μέρος της τρομοκρατίας, διατρέχεις τον κίνδυνο να πληρώσεις το τίμημα» ενώ η Εισαγγελία του Ντιάρμπακιρ, ζήτησε άρση της βουλευτικής ασυλίας του Ντεμίρτας επικαλούμενη προώθηση της τρομοκρατίας και ανοίγοντας έρευνα σε βάρος του με αφορμή δηλώσεις προηγούμενων ημερών, παρά το γεγονός ότι ο αρχηγός του HDP καταδίκασε τις επιθέσεις του PKK και υποστήριξε την επιστροφή στον πολιτικό διάλογο.

Οι «νύχτες των Κρυστάλλων»

Οι επιθέσεις εναντίον του τρίτου σε ισχύ κόμματος του τουρκικού κοινοβουλίου(HDP), δεν περιορίζονται μόνο στη Τζίζρε. Σε πολλά σημεία της Τουρκίας, έχουν καταγγελθεί επιθέσεις εναντίον γραφείων του HDP συνοδευόμενες από συνθήματα που αποτελούν πολεμικές ιαχές των Ισλαμιστών. Οπαδοί του κυβερνώντος AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) του Ερντογάν μαζί με τους Γκρίζους Λύκους, προελαύνουν στους δρόμους διαφόρων πόλεων, καταστρέφοντας και καίγοντας εγκαταστάσεις του φιλοκουρδικού κόμματος, καταστρέφουν μαγαζιά Κούρδων και λιντσάρουν όποιον μιλάει κουρδικά. Είναι αξιοσημείωτο, ότι πριν λίγες ημέρες, χτυπήθηκε ένας μελαχρινός άνδρας, ο οποίος θεωρήθηκε από τους εθνικιστές ότι είναι Κούρδος. Τελικά όμως, ήταν μέλος των Γκρίζων Λύκων.

Στόχος, έγιναν και τα γραφεία της εφημερίδας Hurriyet στην Κωνσταντινούπολη από οπαδούς του Ερντογάν ενώ οι δυνάμεις της Τουρκικής αστυνομίας πραγματοποίησαν έφοδο στα γραφεία του ομίλου εταιρειών Koza Ipek Holding, μέσα μαζικής ενημέρωσης του οποίου, στέκονται κριτικά απέναντι στην κυβέρνηση Ερντογάν.
 

Το τέλος της ειρήνης

Μετά την περίπου διετή εκεχειρία μεταξύ Ερντογάν και PKK, ο Τούρκος πρόεδρος έχει αποφασίσει εδώ και δύο μήνες να αναζωπυρώσει τον πόλεμο με τους Κούρδους. Τον Ιούλιο τουρκικά μαχητικά βομβάρδισαν θέσεις του PKK στο βόρειο Ιράκ με την αντίδραση από πλευράς των Κούρδων να είναι άμεση «Δεν έχει πλέον νόημα η εκεχειρία μετά τα έντονα πλήγματα του τουρκικού στρατού κατοχής».

Πολιτικοί αντίπαλοι του Ερντογάν, τον κατηγορούν ότι επιτίθεται στους Κούρδους για να ανεβάσει τα πεσμένα ποσοστά του, συγκεντρώνοντας τις ψήφους των Τούρκων εθνικιστών, με σκοπό να κατακτήσει αυτοδυναμία στη Βουλή και τη δυνατότητα αναθεώρησης του Συντάγματος, ώστε να αποκτήσει τις υπερεξουσίες που επιθυμεί. Κατηγορείται επίσης ότι εκθρέφει τον τζιχαντισμό και προστατεύει το Ισλαμικό κράτος.

Από την άλλη πλευρά, ο Ερντογάν αρνείται ότι υπερασπίζεται το Ισλαμικό κράτος, ενώ ισχυρίζεται ότι θέλει να εξοντώσει το PKK για να καταπολεμήσει την τρομοκρατία. Έτσι, επιδίδεται σε συνεχείς πολύνεκρες αεροπορικές επιθέσεις, βομβαρδίζοντας τις θέσεις των Κούρδων στο Ιράκ και τη Συρία,Το PKK, αντιδρά με επίσης πολύνεκρες επιθέσεις εναντίον οικονομικών, στρατιωτικών και αστυνομικών στόχων. 

Από τη στιγμή που ο Ερντογάν σταμάτησε τις διαπραγματεύσεις με τους Κούρδους, πριν τις εκλογές του Ιούνη, οι Κούρδοι έχουν κυρήξει αυτοκυβέρνηση στις περιοχές Βάρτο, Γκεβέρ, Τζίζρε, Σιλώπη, Σιλβάν και Νουσαγιαμπίν.