του Θάνου Καμήλαλη
Η υπόθεση έρχεται ξανά στη δημοσιότητα με αφορμή ένα από τα χιλιάδες emails που διέρρευσε το Wikileaks . Σε αυτό, η επικεφαλής του τμήματος εξωτερικής πολιτικής του ιδρύματος, Άμι Ντεσάι, αναφέρει ότι συναντήθηκε με τους πρέσβεις διαφόρων χωρών, παραθέτοντας μια περίληψη της κάθε συνάντησης. Στην περίπτωση του Κατάρ, η Ντεσάι τονίζει ότι ο πρέσβης της χώρας ζήτησε μία προσωπική συνάντηση με τον πρώην πρόεδρο, Μπιλ Κλίντον, «για πέντε λεπτά», ώστε «να της παρουσιάσει την επιταγή 1 εκατ δολαρίων που το Κατάρ είχε υποσχεθεί για τα γενέθλια της το 2011». Σύμφωνα με το ίδρυμα Κλίντον, το Κατάρ έχει «δωρίσει» ένα ποσό μεταξύ 1-5 εκατ δολαρίων συνολικά.
Δεν είναι όμως μόνο το Κατάρ. Ρεπορτάζ μεγάλων διεθνών ΜΜΕ έχουν αποκαλύψει κατά καιρούς ότι σε ανάλογες συναλλαγές με το ίδρυμα Κλίντον και την κυβέρνηση των ΗΠΑ είχαν εμπλακεί κυβερνήσεις και άλλων χωρών. Αλγερία, Ομάν, Κουβέιτ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία βρίσκονται στη λίστα με τις χώρες που «δώρισαν» σημαντικά ποσά στο ίδρυμα της οικογένειας Κλίντον και λίγο μετά κατάφεραν να αγοράσουν σημαντικά μεγαλύτερο στρατιωτικό εξοπλισμό από τις ΗΠΑ. Πρόκειται για χώρες διαβόητες στην παραβίαση στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με μη δημοκρατικά καθεστώτα αλλά και, στην περίπτωση ειδικά της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ, κράτη που υπάρχουν πολύ σοβαρές ενδείξεις ότι εξοπλίζουν τρομοκρατικές ομάδες όπως το ISIS και η Αλ Κάιντα.
Συνολικά, μία ανάλυση του International Business Times τον Μάιο του 2015 έδειξε ότι υπό την ηγεσία της Κλίντον το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού ύψους 165 δις ευρώ σε 20 χώρες που είχαν δώσει χρήματα στο Ίδρυμα Κλίντον. Το νούμερο είναι διπλάσιο από την περίοδο της δεύτερης θητείας Μπους στον Λευκό Οίκο. Παράλληλα, το Πεντάγωνο ενέκρινε επιπλέον 151 δις δολάρια σε 16 χώρες – χορηγούς, αύξηση 143% από την περίοδο Μπους. Αλλά ας δούμε επιγραμματικά περιπτώσεις χωρών που προαναφέρθηκαν:
- Αλγερία: Το 2010 η κυβέρνηση της Αλγερίας έκανε «δωρεά» 500.000 δολαρίων στο ίδρυμα Κλίντον. Την επόμενη χρονιά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αύξησε κατά 70% τις εξαγωγές στρατιωτικών εξοπλισμών προς την Αλγερία. Συνολικά κατά τη θητεία Κλίντον οι ΗΠΑ ενέκριναν εξαγωγές όπλων τουλάχιστον 2,4 δις δολαρίων, ποσό τριπλάσιο από τις αντίστοιχες εξαγωγές όπλων κατά την θητεία του Μπους.
- Σαουδική Αραβία: Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας είναι ο πιο μεγάλος ξένος χορηγός του Ιδρύματος Κλίντον. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου του ιδρύματος, το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας έχει προσφέρει ένα ποσό μεταξύ 10 και 25 εκατ δολαρίων σε αυτό. Παράλληλα, όπως έχουν αποκαλύψει οι New York Times, μια ομάδα που αποκαλείται «Φίλοι της Σαουδικής Αραβίας» έχει προσφέρει επιπλέον 1-5 εκατ δολάρια
- Κουβέιτ: Το Κουβέιτ έχει προσφέρει ένα ποσό μεταξύ 5-10 εκατ. Δολαρίων στο ίδρυμα. Συν τοις άλλοις, το Kuwait America Foundation, προσέφερε το 2011 175.000 δολάρια στον Μπιλ Κλίντον για να είναι ο βασικός ομιλητής σε μια εκδήλωση που οργάνωσε. Μήνες πριν την εκδήλωση, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε συμφωνία 693 εκατ δολαρίων μεταξύ των ΗΠΑ, της Boeing και του Κουβέιτ για την παροχή στρατιωτικών αεροσκαφών μεταφοράς.
Όπλα σε τυραννικά καθεστώτα
Το ερώτημα σε αυτό το σημείο είναι αν η Κλίντον γνώριζε σε τι είδους καθεστώτα πουλούσε όπλα και πού αυτά θα μπορούσαν να καταλήξουν. Η απάντηση φαίνεται απλή. Σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα το οποίο είχε υπογράψει (τραγική ειρωνεία) ο Μπιλ Κλίντον το 1995, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ οφείλει να λαμβάνει υπόψιν του την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μία χώρα, πριν αποφασίσει εάν θα της πουλήσει στρατιωτικό εξοπλισμό. Την περίοδο που η Χίλαρι Κλίντον ήταν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αυτή η προϋπόθεση φαίνεται ότι δεν εκπληρωνόταν.
Οι εκθέσεις της ίδιας της αμερικανικής κυβέρνησης για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε Αλγερία, Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ, ΗΑΕ, Ομάν και Κατάρ καταλήγουν στα ίδια, σε γενικές γραμμές συμπεράσματα. Αυταρχικά καθεστώτα, με περιορισμούς στην ελευθερία του λόγου, τη δυνατότητα των πολιτών να επιλέξουν τις κυβερνήσεις τους, στέρηση δικαιωμάτων στις γυναίκες και διώξεις κατά κοινωνικών ομάδων με βάση τις σεξουαλικές προτιμήσεις ή τη θρησκεία. Στις αποκαλύψεις του Wikileaks το 2009 η Κλίντον εμφανίζεται να καταγγέλλει τις πολιτικές του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ και του Κουβέιτ. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ πρέπει να σταματήσουν την χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων, ότι το Κατάρ «δείχνει τη μικρότερη συνεργασία με τα αμερικανικά συμφέροντα» και ότι το Κουβέιτ «δεν εμφανίζεται διατεθειμένο να αντιμετωπίσει τους οικονομικούς παράγοντες στο εσωτερικό του, που καθοδηγούν επιθέσεις». Όλες αυτές οι αντιρρήσεις, κοινωνικές και πολιτικές, αργότερα ξεπεράστηκαν…
Σχέσεις με το ISIS εν γνώσει της Κλίντον
Ένα ακόμα email που διέρρευσε το Wikileaks πριν από μερικές μέρες, αποδεικνύει ότι η Χίλαρι Κλίντον γνώριζε το 2014 ότι Σαουδική Αραβία και Κατάρ, δύο από τις χώρες δηλαδή τις οποίες προμήθευε με περισσότερο οπλισμό, χρηματοδοτούν το «Ισλαμικό Κράτος». Το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε στις 17 Αυγούστου 2014 η Χίλαρι Κλίντον στον επιτελάρχη της, Τζον Ποντέστα περιέχει σημειώσεις για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Στο κείμενο περιγράφονται τα σχέδια που προτείνει η Κλίντον για την αναχαίτιση και την αντιμετώπιση του ISIS, σε 9 βασικά σημεία. Στο τέταρτο από αυτά, η Κλίντον αναφέρει ότι «πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις διπλωματικές και πιο παραδοσιακές μας δυνάμεις για να πιέσουμε τις κυβερνήσεις του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας, που προσφέρουν μυστική οικονομική και υλικοτεχνική υποστήριξη στο Ισλαμικό Κράτος και σε άλλες ακραίες σουνίτικες ομάδες στην περιοχή».
Ασχέτως του πότε η Χίλαρι Κλίντον συγκέντρωσε τις πληροφορίες για τη χρηματοδότηση του ISIS από κράτη – χορηγούς του Ιδρύματος Κλίντον, το σίγουρο είναι ότι τα λάθη έγιναν, ήταν εξαιρετικής σοβαρότητας και επηρέασαν για χρόνια μια περιοχή γεμάτη πολεμικές συγκρούσεις. Όσο η εκλογή του επόμενο προέδρου των ΗΠΑ πλησιάζει, τόσο περισσότερο αποκαλύπτεται το πραγματικό πρόσωπο των δύο βασικών ανταγωνιστών, της Κλίντον και του Ντόναλντ Τραμπ. Το σίγουρο είανι ότι ένας από τους δύο θα αναδειχθεί νικητής στη μάχη της 8ης Νοεμβρίου. Τους χαμένους θα τους μάθουμε στη συνέχεια.