Η Ιταλία βρίσκεται ένα βήμα πριν την απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος του χρόνου για την αποποινικοποίηση της κάνναβης μετά τη συγκέντρωση 500,00 υπογραφών που είναι το απαιτούμενο κατώφλι σύμφωνα με το εσωτερικό της δίκαιο.

Αν η ιταλική κοινωνία αποφασίσει υπέρ της αποποινικοποίησης της αγοραπωλησίας και της παραγωγής κάνναβης, εκτιμάται οτί αυτό θα επηρεάσει και άλλες χώρες της ΕΕ προς αυτή την κατεύθυνση.

Η καμπάνια από τους Ιταλούς ακτιβιστές που κατάφερε να συγκεντρώσει μισό εκατομμύριο υπογραφές μέσα σε μια βδομάδα είναι δηλωτική της “ταχύτητας της κινητοποίησης και της επιθυμίας για αλλαγή του νομικού πλαισίου γύρω από τη χρήση κάνναβης”.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα ιταλικό νόμο, η ιδιωτική  χρήση κάνναβης σε μικρή ποσότητα είτε για λόγους αναψυχής είτε για ιατρικούς λόγους επιτρέπεται. Ωστόσο, η αγορά, η πώληση και η μαζική παραγωγή της είναι παράνομη και οι διακινητές υπόκεινται σε ποινή φυλάκισης μέχρι και 10 έτη.

Η Ιταλία μαζί με άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Γαλλία, έχουν από τα πιο αυστηρά ποινικά πλαίσια σχετικά με το ζήτημα. Οι ομάδες που διοργάνωσαν τη συλλογή υπογραφών υποστηρίζουν ότι η αποποινικοποίηση της κάνναβης θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα αυξήσει τα φορολογικά έσοδα του κράτους.

Οι ίδιοι δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να συλλέγουν υπογραφές μέχρι το τέλος του μήνα και μέτα πρέπει να καταθέσουν την πρόταση δημοψηφίσματος στο ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας. Αν η πρόταση εγκριθεί, θα κατατεθεί στη συνέχεια στο συνταγματικό δικαστήριο της Ιταλίας για εξέταση και μέτα ο Ιταλός πρόεδρος θα ανακοινώσει την ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.