Παράλληλα, αναμένεται να ψηφίσει και  σχέδιο απόφασης που παρουσίασαν οι αραβικές χώρες, το οποίο καταδικάζει τους βομβαρδισμούς του συριακού στρατού και ζητεί πολιτική μετάβαση στη Συρία – πρωτοβουλία συμβολική, καθώς οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης είναι μόνο συμβουλευτικές, σε αντίθεση με αυτές του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η συνεδρίαση έρχεται μία ημέρα μετά την παραίτηση του κοινού ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Άναν, ο οποίος δήλωσε ότι η απόφασή του επηρεάστηκε από τις αλληλοκατηγορίες και τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Παράλληλα, έκανε λόγο για έλλειψη στήριξης από τις μεγάλες δυνάμεις.

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν Ρωσία και Κίνα ότι ευθύνονται για την παραίτηση Άναν, με την παρεμπόδιση της ψήφισης των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Από την πλευρά της, η Κίνα εξέφρασε τη λύπη της για την παραίτηση του Άναν και διαβεβαίωσε πως το Πεκίνο θα συνεχίσει «να εργάζεται για μια πολιτική λύση στην κρίση».

Τη λύπη του εξέφρασε και ο Καναδάς, ζητώντας από το Συμβούλιο Ασφαλείας να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις και εμπάργκο όπλων στη Συρία.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Ζεράρ Αρό δήλωσε πως είναι πιθανόν οι παρατηρητές του ΟΗΕ στη Συρία να εγκαταλείψουν τη χώρα αμέσως μετά τη λήξη της θητείας τους, στις 19 Αυγούστου.

«Δεν βλέπω άλλο σενάριο, εκτός αν υπάρξει αλλαγή στη Συρία, που να επιτρέπει τη διατήρηση της αποστολής» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι εξαιτίας των συγκρούσεων «η ασφάλεια των παρατηρητών δεν είναι δεδομένη».

«Για ποιο λόγο να διατηρήσεις παρατηρητές στη Συρία αν παραμένουν το 95% του χρόνου τους σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου;» κατέληξε ο Γάλλος αξιωματούχος.