Μισό εκατομμύριο κόσμος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της αστυνομίας, συμμετείχαν στην πορεία κατά το φόβου την Παρασκευή το βράδυ στην Καμπρίλς, όπου σημειώθηκε μια δεύτερη επίθεση έπειτα από αυτή στη Λας Ράμπλας της Βαρκελώνης.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ζήτησε από «όλο τον κόσμο να συμμετάσχει» στη διαδήλωση που διοργανώνεται από την καταλανική κυβέρνηση και τη δημαρχία της Βαρκελώνης μετά τη διπλή τρομοκρατική επίθεση στην πόλη και την Καμπρίλς που κόστισε τη ζωή σε 15 ανθρώπους και προκάλεσε τον τραυματισμό τουλάχιστον 126. Έξι από τους τραυματίες νοσηλεύονται «σε κρίσιμη κατάσταση».

«Μαζί με όλη την καταλανική κοινωνία και όλη την Ισπανία θα στείλουμε ξανά ένα μήνυμα ενότητας και καταδίκης της τρομοκρατίας, αλλά και αγάπης προς την πόλη της Βαρκελώνης», τόνισε ο Ραχόι.

Στην κορυφή της πορείας βρισκόταν το μεγάλο πανό, με το σύνθημα «No tinc por!». Στην πρώτη θέση, ακριβώς πίσω από το πανό, όπως επιθυμούσαν οι δημοτικές αρχές, οι εκπρόσωποι των υπηρεσιών και των συλλογικοτήτων που, από την πρώτη στιγμή, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να βοηθήσουν τα θύματα: ένστολοι αστυνομικοί και πυροσβέστες, γιατροί με λευκές ρόμπες, οδηγοί ταξί, καταστηματάρχες, ακόμη και κάτοικοι της λεωφόρου Ράμπλα.

«Η καλύτερη απάντηση: η ειρήνη» και «Όχι στην ισλαμοφοβία» έγραφαν τα πλακάτ που κρατούσαν πολλοί συγκεντρωμένοι. Άλλοι διαδηλωτές είχαν υψώσει καταλανικές σημαίες.

Παρόμοιες κινητοποιήσεις στη μνήμη των θυμάτων είχαν προγραμματιστεί στη Μαδρίτη, τη Βαλένθια, το Βίγκο και αλλού.