Ψηφίζεται τη Δευτέρα στη Βουλή η νέα διάταξη για την κήρυξη της απεργίας στα πρωτοβάθμια επιχειρησιακά σωματεία που συμπεριλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση, εν μέσω αντιδράσεων των συνδικαλιστικών φορέων οι οποίοι θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις και απεργίες την ίδια μέρα.
George Vitsaras / SOOC
Η διάταξη προβλέπει πως απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του ενός δευτέρου των οικονομικά τακτοποιημένων μελών της συνδικαλιστικής οργάνωσης στις γενικές συνελεύσεις, ώστε να λάβει χώρα η συζήτηση και να ληφθεί απόφαση για την κήρυξη απεργίας.
Όπως αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) Παναγιώτης Κυριακούλιας, μιλώντας στο ΑΠΕ, η νέα διάταξη θα αποτελέσει πρόβλημα καθώς θα καθιστά πιο δύσκολη την κήρυξη της απεργίας σε πρωτοβάθμια επιχειρησιακά σωματεία.
«Αν δεν υπήρχε απαρτία κατά την πρώτη συζήτηση, γινόταν νέα συνέλευση, στην οποία ήταν απαραίτηση η παρουσία τουλάχιστον του 1/4 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών. Εάν δεν υπήρχε απαρτία κατά τη δεύτερη συνέλευση, γινόταν τρίτη, κατά την οποία ήταν αρκετή η παρουσία του 1/5 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών» εξηγεί ο Π. Κυριακούλιας.
Ο ίδιος μάλιστα προειδοποιεί ότι είναι πιθανό παρόμοιες διατάξεις να εφαρμοστούν και σε τριτοβάθμια όργανα, όπως είναι η ΓΣΕΕ, η οποία έχει νομοθετικά το δικαίωμα κήρυξης της απεργίας με καθολικότητα.
Ο γραμματέας Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της ΓΣΕΕ Δημήτρης Καραγεωργόπουλος τονίζει το γεγονός πως η διατάξει αναμένεται να περιορίσει το δικαίωμα της απεργίας στα πρωτοβάθμια επιχειρησιακά σωματεία ενώ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση η οποία μένει πιστή απέναντι στις υποσχέσεις της προς τους δανειστές και τις δεσμεύσεις στο μνημόνιο.
«Διαγκωνίζονται κυβέρνηση και αντιπολίτευση για το ποια θα φέρει τη χειρότερη διάταξη. Προάγεται, λοιπόν, ένα νέο μοντέλο επιχείρησης με δυσμενείς όρους εργασίας και χωρίς απεργιακές αντιδράσεις» αναφέρει.
Απεργιακό κλίμα
Ήδη από την Παρασκευή είχαν καλεστεί απεργιακές κινητοποιήσεις από το ΠΑΜΕ και από πρωτοβάθμια σωματεία, ενώ συμμετείχαν και φοιτητικοί σύλλογοι και μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.
Μικροένταση επικράτησε όταν ομάδα φοιτητών που συμμετείχε στην πορεία συγκρούστηκε με αστυνομικές δυνάμεις έξω από τη Βουλή, οι οποίες απάντησαν με ρίψη δακρυγόνου.
Alexandros Michailidis / SOOC
Για τη Δευτέρα που ψηφίζεται το πολυνομοσχέδιο, τα μέσα μαζικής μεταφοράς έχουν καλέσει σε 24ωρες απεργίες ενώ η ΑΔΕΔΥ έχει καλέσει σε συγκέντρωση στις 12:30μμ στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς τη Βουλή.
Oμοσπονδίες που ανήκουν στη δύναμη της ΑΔΕΔΥ, όπως η ΟΛΜΕ (καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) έχουν κηρύξει και τρίωρη στάση εργασίας τις 3 πρωϊνές ώρες (από 8.00 π.μ. έως 11.00 π.μ.)
Το απόγευμα η ΓΣΕΕ έχει καλέσει σε συλλαλητήριο στις 17:00 στο Σύνταγμα στην οποία πρόκειται να συμμετέχουν και δευτεροβάθμιες οργανώσεις (ΟΜΕ-ΟΤΕ, Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας, ΠOEM, ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ΠΟΘΑ κλπ) καθώς και πρωτοβάθμια σωματεία.
Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία σε μεγάλο συλλαλητήριο στις 6μμ στην Ομόνοια.