Με συνθήματα όπως «οι δρόμοι θα είναι πάντοντε δικοί μας» και «Ανεξαρτησία», τουλάχιστον ένα εκατομμύριο κόσμος βρέθηκε στους δρόμους για να γιορτάσει το Diada, ημέρα εθνικής εορτής για την Καταλονία. Το ραντεβού των Καταλανών ήταν για τις 17.14 ακριβώς, ώρα που κατελήφθη η Βαρκελώνη στις 11 Σεπτεμβρίου του 1714 από τα στρατεύματα του βασιλιά Φιλίππου Ε'. 
 
Σύμφωνα με τον Guardian, οι διοργανωτές δήλωσαν πως 460.000 είχαν δηλώσει συμμετοχή στη διαδήλωση, με την αστυνομία να εκτιμά πως συμμετείχαν περί το ένα εκατομμύριο άνθρωποι, μεγέθη αντίστοιχα της περσινής κινητοποίησης.
 
Αιτήματα των διαδηλωτών, εκτός της ανεξαρτησίας, η παύση των διώξεων εναντίον των αυτονομιστών ηγετών τους, τόσο για εκείνους που βρίσκονται στη φυλακή, όσο και για εκείνους που βρίσκονται στο εξωτερικό.

 
Σημειώνεται πως τα κόμματα των Πολιτών και του Λαϊκού Κόμματος απείχαν των διαδηλώσεων, ενώ και το Καταλανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα αποσύρθηκε από τις θεσμικές διαδικασίες της Diada, υποστηρίζοντας πως ο ετήσιος εορτασμός έλαβε χώρα με το μισό του πληθυσμού της Καταλονίας. Ακόμη, η δήμαρχος Βαρκελώνης, Άντα Κολάου, παρακολούθησε τους εορτασμούς, αλλά δήλωσε πως δεν θα συμμετάσχει στην πορεία, καθώς τόνισε πως αντιπροσωπεύει μόνο τους μισούς Καταλανούς.
 
Υπογραμμίζεται πως κατά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, περί το 46,7% των Καταλανών συμφωνεί με την ανεξαρτησία, ενώ το 44% διαφωνεί.