Την Πέμπτη ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την ίδρυση της στρατιωτικής διοίκησης διαστήματος (USSPACECOM) η οποία όπως δήλωσε ο ίδιος ο Τραμπ θα έχει ως στόχο τη διασφάλιση της αμερικανικής υπεροχής έναντι των αντιπάλων της, προσωποποιημένων στην Ρωσία και την Κίνα, σε πιθανό διαστημικό πόλεμο.
Πιο συγκεκριμένα όπως χαρακτηριστικά είπε ο Τραμπ αυτή η κίνηση φαίνεται να είναι πολύ σημαντική για τις ΗΠΑ, καθώς ο αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε το διάστημα ως ένα νέο πολεμικό πεδίο.
Το νέο στρατιωτικό σώμα θα απωθεί τα αντικατασκοπευτικά μέσα της Κίνας και της Ρωσίας, θα ενημερώνει για εκτοξεύσεις πυραύλων στο εξωτερικό της χώρας αλλά θα παρέχει και δορυφορική πλοήγηση και στα αμερικανικά στρατεύματα.
Επιπλέον θα έχει την ευθύνη ώστε να είναι σε θέση να διεξάγει δυνητικά διαστημική πολεμική αναμέτρηση αλλά και να εκπαιδεύσει το στρατιωτικό προσωπικό που θα εμπλακεί σε αυτή.
«Οι κίνδυνοι για τη χώρα μας εξελίσσονται και το ίδιο πρέπει να πράξουμε κι εμείς», τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ. Πρόσθεσε ακόμα ότι «τώρα για όσους επιθυμούν να βλάψουν τις Ηνωμένες Πολιτείες, όσους προσπαθούν να μας προκαλέσουν, θα είναι ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι».
Η στρατιωτική διοίκηση διαστήματος αρχικά θα υπάγεται στην πολεμική αεροπορία, ωστόσο, «η Στρατιωτική Διοίκηση θα ακολουθηθεί σύντομα από τη δημιουργία του Διαστημικού Σώματος Στρατού των ΗΠΑ, ως έκτου παρακλαδιού των αμερικανικών στρατιωτικών σωμάτων», σημείωσε ο Τραμπ.
Το μόνο πράγμα που μένει για την επισημοποίηση του συγκεκριμένου σώματος είναι η έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο, στο οποίο η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί όταν ξεκινήσει εκ νέου η λειτουργία του μετά τη διακοπή του για το καλοκαίρι.
«Θέμα χρόνου η στρατιωτικοποίηση του διαστήματος»
Η Ρωσία θεωρεί ότι το να αποτελέσει το διάστημα πεδίο στρατιωτικής αντιπαράθεσης εκτός από θέμα χρόνου είναι και αναπόφευκτο.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο Ντμίτρι Ραγκόζιν, επικεφαλής του διαστημικού οργανισμού της Ρωσίας, Roscosmos, αναφερόμενος στην ανακοίνωση από πλευράς Ουάσιγκτον της ίδρυσης της στρατιωτικής διοίκησης διαστήματος, δήλωσε μέσω Tweeter, ότι η κατάσταση «κινείται σε αυτή την κατεύθυνση αργά αλλά σίγουρα. Κανένας στη Roscosmos δεν έχει ψευδαισθήσεις γι’ αυτό».
Από πλευράς του ο έμπειρος σε στρατιωτικά ζητήματα και πρώην συνταγματάρχης της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, Μιχαήλ Κοντάρενοκ, υποστηρίζει ότι ακόμα καμία χώρα δεν είναι σε θέση να θέσει σε τροχιά διαστημικά όπλα. Ωστόσο το να συμβεί κάτι τέτοιο είναι ζήτημα χρόνου όπως επισημαίνει.
Ακόμα υποστηρίζει ότι «οι Αμερικανοί θα είναι πρωτοπόροι σε αυτόν τον τομέα» και θα ακολουθήσουν η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία. Παρόλα αυτά όπως επισημαίνει η κυριαρχία στο διάστημα θα κριθεί στο ποια χώρα θα κατέχει πρώτη δορυφόρους που θα αποκόπτουν ή θα υποκλέπτουν σήματα. «Αυτό θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη απειλή για το Πεντάγωνο, δήλωσε ο Κοντάρενοκ, συμπληρώνοντας παράλληλα ότι την πρωτιά σε κάτι τέτοιο πιθανότατα θα την έχει η Κίνα.