Προειδοποιώντας για τοπικά lockdown σε τουριστικούς προορισμούς εμφανίστηκε για ακόμα μια φορα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, λίγες μονάχα ημέρες μετά την άρση του «τοπικού» lockdown στη Μύκονο.

Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε αναφορά αρχικά στη Μύκονο και στην Ίο λέγοντας ότι βρίσκονται ένα βήμα από το  lockdown, προανήγγειλε εντατικοποίηση των ελέγχων και ζήτησε από επισκέπτες, κατοίκους και τοπικές αρχές την πιστή τήρηση των μέτρων.

Επιπλέον, υπογράμμισε πως υπάρχει έντονη αύξηση επιδημιολογικού φορτίου, με σταθερά αυξητικές τάσεις ιδιαίτερα κατά το τελευταίο 10ήμερο παρατηρείται σε Ζάκυνθο, Τήνο, Λευκάδα, Σαντορίνη, Πάρο και Ρόδο, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς. Η επιδημιολογική τους εικόνα, όπως ανέφερε, προκαλεί ανησυχία και για το λόγο αυτό ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων και σε αυτά τα νησιά, καθώς κάθε περαιτέρω επιβάρυνση ή διασπορά αναπόφευκτα θα οδηγήσει στην ανάγκη για τοπικά μέτρα περιορισμού της μεταδοτικότητας, ενώ προσέθεσε ότι η επιδημιολογική εικόνα της Ζακύνθου, της Τήνου, της Λευκάδας, της Σαντορίνης, της Πάρου και της Ρόδου προκαλεί ανησυχία.

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς ζήτησε από τις τοπικές αρχές, τους επισκέπτες και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να τηρούν με μεγάλη προσοχή τα μέτρα ατομικής προστασίας και τους κανόνες λειτουργίας ειδικά στους χώρους υψηλού συγχρωτισμού.

Ο Επιδημιολογικός Χάρτης έτσι όπως διαμορφώθηκε μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων:

* Οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κοζάνης, Φλώρινας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Μεσσηνίας και Τήνου, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3)

* Οι Δήμοι Σπετσών, Παξών, και Χίου ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3)

* Οι Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Ξάνθης και Άρτας, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)

* Οι Δήμοι Αγκιστρίου, Λήμνου, Ανατολικής Σάμου, Δυτικής Σάμου, Αμοργού, Αστυπάλαιας, Καρπάθου, Μεγίστης, Πάτμου και Σύμης, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)

* Οι Δήμοι Λέρου, Μήλου και Σίφνου πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)

* Οι Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Γρεβενών πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)

* Οι Δήμοι Αλοννήσου, Κιμώλου, Λειψών και Σκύρου, πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πράσινο (Επίπεδο 1).

Σύσταση αποφυγής ελληνικών δημοφιλών νησιών

Αξίζει να σημειωθεί ότι, την ίδια ώρα, νησιά του νότιου Αιγαίου έλαβαν «βαθύ κόκκινο» χρώμα στον χάρτη κορονοϊού του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) , πράγμα που σημαίνει ότι όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια από και προς αυτά αποθαρρύνονται.

Συγκεκριμένα, όπως αποτυπώνεται στον βασικό χάρτη, τουριστικές περιοχές όπως οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και η Κρήτη, βρίσκονται στο «κόκκινο», ενώ στο «πορτοκαλί» είναι η Αττική, η Πελοπόννησος, η Θεσσαλονίκη, η Ήπειρος, η Θεσσαλία και μέρος της Μακεδονίας.

Αντίθετα, με «κίτρινο» χρώμα απεικονίζεται η Εύβοια και μέρος της Στερεάς Ελλάδας, η Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.