Ο Λαβρόφ ήταν προγραμματισμένο να επισκεφτεί τη βαλκανική χώρα στις 6 και 7 Ιουνίου. Ωστόσο –όπως μετέδωσε η σερβική εφημερίδα Vecherne Novosti– η Βουλγαρία, η Βόρεια Μακεδονία και το Μαυροβούνιο αποφάσισαν να κλείσουν τον εναέριό τους χώρο και να μην επιτρέψουν να περάσει το αεροπλάνο του Λαβρόφ. Η απόφαση αυτή σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν εδώ και καιρό απαγορεύσει τις πτήσεις στα ρωσικά αεροπλάνα, μετέτρεψε σε δυσεπίλυτο γρίφο το ταξίδι του Ρώσου υπουργού, με την επίσκεψη τελικά να ακυρώνεται.

Ο Λαβρόφ χαρακτήρισε «σκανδαλώδες και πρωτοφανές» το μέτρο που έλαβαν η Βόρεια Μακεδονία, η Βουλγαρία και το Μαυροβούνιο. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι θα προσκαλέσει τον Σέρβο ομόλογό του να επισκεφθεί την Μόσχα. «Το βασικό ζήτημα είναι κανείς να μην μπορεί να καταστρέψει τις σχέσεις μας με την Σερβία», πρόσθεσε.

Παράλληλα το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «εχθρική ενέργεια» την στάση των τριών χωρών.

«Τέτοιες ενέργειες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο χρονοδιάγραμμα των διπλωματικών συναντήσεων υψηλού επιπέδου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ προσθέτοντας ότι δεν θα εμποδίσουν την Μόσχα να διατηρήσει επαφές με φιλικές χώρες.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν εξέφρασε την λύπη του για την «παρεμπόδιση» της επίσκεψης Λαβρόφ, τον οποίο χαρακτήρισε «μεγάλο και δοκιμασμένο φίλο της Σερβίας».

Θεωρώντας ότι εκείνοι που εμπόδισαν την επίσκεψη του Λαβρόφ «δεν θέλουν ειρήνη» και «ονειρεύονται να νικήσουν την Ρωσία», είπε ότι «η Σερβία είναι υπερήφανη που δεν συμμετέχει στην αντιρωσική υστερία» και ότι «οι χώρες που συμμετέχουν μπορούν να ντρέπονται».