Η ανακοίνωση υπερψηφίστηκε από τον Πρόεδρο του ΔΣΑ Δ. Βερβεσό και 16 συμβούλους. Καταψηφίστηκε από τους συμβούλους της Εναλλακτικής Παρέμβασης Θανάση Καμπαγιάννη και Δημήτρη Σαραφιανό, καθώς και από τον Αντιπρόεδρο του ΔΣΑ Ανδρέα Κουτσόλαμπρο και τους συμβούλους Αντώνη Αντανασιώτη και Δημήτρη Λυρίτση.

Οι Θανάσης Καμπαγιάννης και Δημήτρης Σαραφιανός σχολιάζουν μάλιστα, εκπροσωπώντας της Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή, πως «ο Αλέξης Κούγιας δηλώνει “υπερήφανος που είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών” / Εμείς σήμερα, ως μέλη του ΔΣΑ, δεν έχουμε κανέναν λόγο να είμαστε περήφανες και περήφανοι».

Εξξηγούν πως η ανακοίνωση του ΔΣΑ «εξεδόθη, ενώ το Συμβούλιο είχε λάβει γνώση της τερατώδους και ντροπιαστικής για το δικηγορικό σώμα ανακοίνωσης Κούγια, με την οποία ο ανωτέρω δημοσιοποίησε χωρίς συναίνεση φωτογραφίες αντιδίκων του (μηνυτών και θυμάτων βιασμών, τελεσθέντων κατά την πρωτόδικη απόφαση του ΜΟΔ) κατά παράβαση της νομοθεσίας αλλά και κάθε δικηγορικής δεοντολογίας. Σε μια συγκυρία που, από αφορμή την επίμαχη υπόθεση και τη χορήγηση αναστολής της ποινής, πλήττεται βάναυσα το αίσθημα ισονομίας των πολιτών και ορθής απονομής της δικαιοσύνης, η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ επέλεξε να στηλιτεύσει την κριτική που αναπτύσσεται στην κοινωνία ως δήθεν απαξίωση της δικαιοδοτικής λειτουργίας των δικαστηρίων. Η κριτική των δικαστικών αποφάσεων, είτε ατομικά από τους πολίτες, είτε συλλογικά από κοινωνικούς φορείς, αποτελεί θεμέλιο της δημοκρατίας, εκτός αν κάποιοι ονειρεύονται τον αυταρχισμό ενός κράτους δικαστών και συγχέουν το δικαίωμα της κριτικής με τις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη που εκπορεύονται από την εκτελεστική εξουσία. Η υποκινούμενη προσπάθεια κυρίαρχων κύκλων να φιμώσουν την κοινωνία που βοά και η συνταύτιση της πλειοψηφίας του ΔΣ του ΔΣΑ με αυτήν αποτελεί μια μαύρη σελίδα στην ιστορία του».

«Η πλειοψηφία του ΔΣ του ΔΣΑ σιώπησε περαιτέρω για την, πρωτοφανή στα συνδικαλιστικά χρονικά, από 16/7/2022 ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, προκειμένου να μην “κακοκαρδίσει” την νέα πλειοψηφία του Συμβουλίου της Ένωσης, που διέπραξε την απρέπεια να ζητήσει δηλώσεις – προφανώς “μετανοίας” – από τα πολιτικά κόμματα και δη της αντιπολίτευσης.Χιλιάδες συναδέλφισσες και συνάδελφοι, δικηγόροι της καθημερινής βιοπάλης, νιώθουμε σήμερα εκτεθειμένες και εκτεθειμένοι από τη χτεσινή απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ του ΔΣΑ. Αν ο Κούγιας δηλώνει περήφανος που είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, εμείς σήμερα δεν έχουμε κανέναν λόγο να νιώθουμε περήφανες και περήφανοι. Τουναντίον, νιώθουμε εξοργισμένες και εξοργισμένοι που ένας επιστημονικός Σύλλογος με ιστορία δημοκρατικών αγώνων κυλιέται στον βούρκο της απαξίωσης από τις παράνομες και αντιδικηγορικές ενέργειες μίας μονάδας, ιδίως όμως από την στάση αφωνίας και, κατά τούτο, επιδοκιμασίας από πλευράς Προέδρου και πλειοψηφίας του Συμβουλίου» προσθέτουν.

Καταλήγουν πως «ο μόνος τρόπος να αποκατασταθεί έστω και κατ’ ελάχιστον το κύρος του Συλλόγου μας είναι η χωρίς χρονοτριβή έκδοση ανακοίνωσης από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ στην οποία να αποδοκιμάζεται ρητά και χωρίς συμψηφισμούς το επαίσχυντο “δελτίο τύπου” Κούγια και η σύνταξη πειθαρχικής αναφοράς από το Διοικητικό Συμβούλιο προς τα πειθαρχικά όργανα με το ερώτημα της παύσης του ανωτέρω από το δικηγορικό λειτούργημα, πρόταση που εχουμε ήδη απευθύνει προς το Διοικητικό Συμβούλιο».