Βάσει του ρεπορτάζ της «Καθημερινής», το νέο «plan B» προβλέπει:
 
•  Το ΔΝΤ δεν θα βρίσκεται πλέον στο «μπροστινό κάθισμα» του ελληνικού προγράμματος.
•  Η ελάφρυνση χρέους θα καταλήξει να είναι μικρότερη
•  Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να εφαρμόσει όλα τα μέτρα που συμφωνήθηκαν για μετά τη λήξη του προγράμματος, στο οποίο επέμενε το Ταμείο.
 
Σύμφωνα με όσα είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος στην εφημερίδα, το συγκεκριμένο σχέδιο συζητήθηκε για πρώτη φορά στο περιθώριο του Eurogroup της 22ας Μαΐου, ενώ πριν ξεκινήσει η τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, είναι πιθανό να μη συμμετέχει το ΔΝΤ. Ο λόγος είναι πως φαίνεται να απαιτείται μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους σε σχέση με αυτή που έχουν σκοπό να δώσουν οι Ευρωπαίοι.

«Εκεί έγινε ξεκάθαρο ότι το Ταμείο δεν είναι διατεθειμένο να διαπραγματευθεί περαιτέρω και πρέπει πλέον να σκεφτούμε την εναλλακτική που δεν θα περιλαμβάνει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα» ήταν η δήλωση του.
 

«Παγιώνεται» η μορφή παρουσίας του ΔΝΤ

Την αποχώρηση του ΔΝΤ αναμένεται να ακολουθήσει ένα καινούργιο πρόγραμμα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα ακολουθήσουν νέα μέτρα, ενώ η η επίβλεψη της εφαρμογής αναμένεται να είναι σε γερμανικά χέρια. Η υλοποίηση του σχεδίου προβλέπει οι Ευρωπαίοι να δεχθούν τη μη εφαρμογή των περικοπών στις συντάξεις αλλά να διατηρηθεί η μείωση του φορολογικού ορίου που ζήτηση το ΔΝΤ. 
 
Το κύριο μειωνέκτημα για τη χώρα μας ειναι πως η συμφωνία για την ελάφρυνση χρέους  θα είναι πιθανότατα πολύ μικρότερη από αυτή που θα εξασφάλιζε η συμμετοχή του ΔΝΤ, αν αποχωρήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.