Μαζική πορεία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης ενάντια στην εκδικητική απόλυση του Κώστα Καταραχιά επειδή αγωνίστηκε για καλύτερες συνθήκες στο ΕΣΥ.

Η πορεία, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή πολλών υγειονομικών, οι οποίοι στέκονται στο πλευρό του συνάδελφου τους, ξεκίνησε από τον Άγιο Σάββα και κατέληξε στο υπουργείο Υγείας.

Ο Κώστας Καταραχιάς εδώ και μήνες αντιμετωπίζει την εκδικητική μεταχείριση του Υπουγείου Υγείας, γιατί ως Πρόεδρος των Εργαζομένων στον «Άγιο Σάββα», το μεγαλύτερο ογκολογικό νοσοκομείο της χώρας, πάλεψε για μέτρα ασφαλείας, αξιοπρεπείς συνθήκες για τους ασθενείς και προστασία των συναδέρφων του όταν η ανεξέλεγκτη διασπορά κρουσμάτων επιχειρήθηκε να καλυφθεί από τη διοίκηση με ΕΔΕ εναντίον γιατρών και νοσηλευτών.

Αλέξανδρος Γαστεράτος/TPP

«Ήμασταν ένα απ’ τα πολύ δραστήρια σωματεία, μαχητικά σωματεία που παλεύαμε για προσλήψεις, για να έχουμε μέτρα ασφάλειας και προστασίας από την πρώτη στιγμή μέσα στην πανδημία, για να έχουμε τεστ στο προσωπικό, για να έχουμε τη δυνατότητα να λειτουργούμε για τους ασθενείς μας σε ομαλές και αξιοπρεπείς συνθήκες και όπως θα έπρεπε να είναι η κατάσταση, μέσα στο μεγαλύτερο αντικαρκινικό νοσοκομείο της χώρας. Αντί αυτού αντιμετωπίσαμε πραγματικά μία διοίκηση που μαζί με το Υπουργείο Υγείας αφήνουν στην τύχη τους και τον Άγιο Σάββα και γενικά τα νοσοκομεία. Όταν είχαμε κρούσματα, προσπαθούσαν να τα κουκουλώσουν, να μην ενημερώνουν κανέναν, να μην παίρνουν αποφάσεις καραντίνας με τον σωστό τρόπο. Λέγανε στους εργαζόμενους να φέρουνε μάσκες από το σπίτι τους, να τις αγοράσουνε από το περίπτερο. Να μην παρέχονται δηλαδή με το σωστό τρόπο από το νοσοκομείο» ανέφερε πριν λίγες ημέρες, μιλώντας στο ραδιόφωνο του TPP.

«Στο δεύτερο κύμα», συνέχισε «δυστυχώς επειδή δεν μας άκουσε κανένας, φτάσαμε σε μια ανεξέλεγκτη διασπορά μέσα στο νοσοκομείο, πράγμα το οποίο οδήγησε σε κλεισίματα τμημάτων. Δηλαδή περίπου τέλη Νοέμβρη είχαμε φτάσει  να κλείσει πάνω από το μισό νοσοκομείο. Πάνω από 100 εργαζόμενοι να είναι σε καραντίνα, άλλοι τόσοι να νοσούν από κορονοϊό, συνάδελφοί μας να νοσηλεύονται και δυστυχώς φτάσαμε να υπάρχει διασπορά και στους ασθενείς μας, που είναι η πλέον ευαίσθητη ομάδα.»

Τότε, όπως υποστηρίζει ο κ.Καταραχιάς, «ξεκίνησε η προσπάθεια από τη μεριά της διοίκησης του νοσοκομείου. Για να μην αδικώ όμως και την υγειονομική περιφέρεια και τον κύριο Στάθη, ήταν γραμμή κεντρική ότι “προχωρήστε σε ΕΔΕ για να καλύψετε τις ανεπάρκειες των μέτρων. Να τα ρίξετε στους εργαζόμενους”. Ήταν μία επαίσχυντη διαδικασία που ξεκίνησε… προφανώς ξεκίνησε στον Άγιο Σάββα γιατί είχαμε βγει από τα πρώτα σωματεία να καταγγείλουμε αυτήν την ιστορία της διασποράς και πήγαν να φορτώσουν την ευθύνη τη δική τους στους εργαζόμενους. Σε γιατρούς και νοσηλευτές που νοσήσανε από κορονοϊό να περάσουν από ΕΔΕ».

Αλέξανδρος Γαστεράτος/TPP

Η αντίδραση των εργαζομένων του νοσοκομείου, όχι μόνο ακύρωσε τις προσπάθειες να μεταφερθούν οι ευθύνες σε υγειονομικούς, αλλά, έστω τον Δεκέμβριο, εν μέσω του δεύτερου κύματος, σύμφωνα με τον κ.Καταραχιά ανάγκασε τελικά τη διοίκηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για ασθενείς και εργαζόμενους στο νοσοκομείο. «Εμείς με πολύ δυναμικές κινητοποιήσεις το μπλοκάραμε. Αναγκάσαμε δηλαδή ουσιαστικά να παγώσουν αυτές οι διαδικασίες. Συνάδελφοί μου γιατροί, συναδέλφισές μου νοσηλεύτριες να μην υποβληθούν σ’ αυτή τη βάσανο της ένορκης διοικητικής εξέτασης. Και μετά από αυτήν την διαδικασία, μετά από όλα αυτά, απ’ όλο αυτό το ιστορικό, μάλιστα να μην ξεχάσω ότι μέσα σ’ αυτή την ανεξέλεγκτη διασπορά κατέληξε, αρχές Δεκέμβρη, να έρθει ο κ.Σύψας στο νοσοκομείο από την επιτροπή των λοιμοξιολόγων, των επιστημόνων και κατά το μέρος να πει ότι: “Ναι, κάντε τεστ. Κάντε δύο φορές την εβδομάδα στο προσωπικό”. Εμείς ζητούσαμε μία, φτάσαμε να μας κάνουν τεστ δυο φορές την εβδομάδα. Να φέρνουν να μοιράζουν μέτρα ασφάλειας, στολές ειδικές, με μεγαλύτερη επάρκεια από το προηγούμενο διάστημα και να εφαρμόζονται πρωτόκολλα καραντίνας καλύτερα από όλο το προηγούμενο διάστημα. Προσωπικό δεν μας φέραν βέβαια.»

Σε εκείνο το σημείο ξεκινάει η δική του «περιπέτεια», καθώς λίγες μέρες μετά, όπως καταγγέλλει, τον καλεί στο γραφείο του ο διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας στην οποία υπάγεται ο «Άγιος Σάββας»: «Με κάλεσε ο διοικητής της υγειονομικής περιφέρειας προσωπικά, ο κ.Στάθης, ο πρώην διευθυντής της ασφάλειας που έχει αναλάβει καθήκοντα να διοικεί τα 25 νοσοκομεία της Αθήνας, ένας μικρός υπουργός Υγείας. Με κάλεσε στο γραφείο του όπου ευθέως με απείλησε. Μου λέει συγκεκριμένα «τι θα γίνει με σένα;. Μήπως θέλεις να πας σε άλλο νοσοκομείο; Παραπονιόνται η διοίκηση, στελέχη του νοσοκομείου, για το τι κάνεις μέσα στο νοσοκομείο».

«Θεώρησα ότι ήταν μία απειλή. Δεν θα προχωρούσε εκείνο το διάστημα» συνεχίζει. «Και μετά από λίγες μέρες μου ‘ρχεται “εντέλλεσθε”, βασικά μαθαίνω, ενημερώνομαι ότι υπάρχει ένα χαρτί για εντέλλεσθε για να μετακινηθώ σε ΜΕΘ covid, στην πολυδύναμη ΜΕΘ που εγκαινιάστηκε τον Νοέμβρη του ΣΩΤΗΡΙΑ. Τα 50 κρεβάτια. Την μεγαλύτερη ΜΕΘ στην Ελλάδα.Εγώ είμαι ακτινολόγος. Δεν υπάρχει περιστατικό ακτινολόγου παγκόσμια να μετακινείται και να πηγαίνει σε ΜΕΘ».

Αλέξανδρος Γαστεράτος/TPP

Στις ΜΕΘ θα έπρεπε να προσλαμβάνονται κανονικά πνευμονολόγοι και εντατικολόγοι, από τους εκατοντάδες που ύμφωνα με τα στοιχεία περιμένουν να προσληφθούν σε μόνιμες θέσεις. «Υπάρχουνε, δηλαδή σε μία θέση πνευμονολόγων στο “Ελπίς” απ’ όσο θυμάμαι βάλανε τα χαρτιά τους 40 γιατροί και πήραν τον έναν. Στο “Σωτηρία” για 20 θέσεις πνευμονολόγων βάλανε 80 γιατροί τα χαρτιά τους» εξηγεί σεάλλο σημείο.

Λόγω της κατάστασης, ο ακτινολόγος Κώστας Καταραχιάς βρίσκει τρόπους να βοηθήσει τους συναδέρφους του. «Φτάσαμε στο σημείο να είμαι στην ΜΕΘ εδώ και τρεις μήνες όπου προφανώς με τη δουλειά μου εκεί πέρα, γιατί έβαλα πλάτη ότι υπάρχει μια κατάσταση πολύ σκληρή, οι συνάδελφοί μου πραγματικά έχουν ανάγκη και υπήρχε η δυνατότητα εκεί πέρα να τους βοηθάω, να τους κάνω υπερήχους καθημερινά, να βοηθάω στη διάγνωση πολλών πραγμάτων μέσα σ’ αυτήν την κατάσταση, να συνεισφέρω σε κάποιες παρεμβατικές πράξεις και προφανώς ήταν σημαντική και η συνεισφορά μου εκεί πέρα».

Ωστόσο η σύμβασή του, δεν ανανεώνεται όπως όλων των υπόλοιπων επικουρικών μέχρι το τέλος Οκτωβρίου του 2021, αλλά μόνο για 3 μήνες, όσο διαρκεί η μετάθεσή του στο «Σωτηρία». Το Υπουργείο Υγείας αρνείται ακόμα και να παρατείνει τη μετάθεσή του στο «Σωτηρία», μολονότι οι αρμόδιοι διευθυντές έχουν στείλει επιστολές δηλώνοντας ότι οι υπηρεσίες του τους έιναι απαραίτητες. «Έγραψε και χαρτί και η διευθύντρια της ΜΕΘ που δουλεύω πλέον στο “Σωτηρία” και του Ακτινολογικού, ότι δηλαδή “δώστε του ακόμα και για εδώ, δηλαδή πραγματικά είναι απαραίτητος, δηλαδή μας βοηθάει καθημερινά και μας έχει λύσει πάρα πολλά διαγνωστικά προβλήματα σε ασθενείς που έχουν τεράστια προβλήματα. Με θρομβώσεις, με μία σειρά από πράγματα”. Κάνουν έκκληση να μου δώσουν παράταση οι άνθρωποι».

Αλέξανδρος Γαστεράτος/TPP