Εμφανώς συγκινημένος ο μεταβατικός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Παναγιώτης Τερεζάκης κατά την έναρξη του πρώτου δρομολογίου Intercity που ξεκίνησε σήμερα από τον σταθμό Λαρίσης στις 8:28 με προορισμό την Καλαμπάκα. O υπουργός Μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης μιλά για «αναβάθμιση της ποιότητας ασφάλειας», την ώρα που οι μηχανοδηγοί κρούουν των κώδωνα του κινδύνου.

Πρόκειται για την πρώτη επιβατική αμαξοστοιχία Intercity που μπήκε στις ράγες μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή σε 57 άτομα.

Στο συγκεκριμένο δρομολόγιο, για λόγους συμβολισμού επιβαίνει και ο υπουργός Επικρατείας και αρμόδιος για τις Μεταφορές, Γιώργος Γεραπετρίτης. Σε δηλώσεις του, λίγο πριν επιβιβαστεί στο τρένο, ανέφερε μεταξύ άλλων πόσο αναβαθμίστηκε το επίπεδο ασφαλείας και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ασφάλεια των τρένων (!)  «Σήμερα έχουμε την επανεκκίνηση των δρομολογίων για Θεσσαλονίκη και Καλαμπάκα. Με μια χρονική υστέρηση σήμερα εκκινούν οι αμαξοστοιχίες. Είμαστε εντός προγράμματος και απομένει ο προαστιακός για Κιάτο που θα ξεκινήσει προς τα τέλη της επόμενης εβδομάδα. Αναβαθμίσαμε το επίπεδο ασφαλείας ώστε οι επιβάτες να νιώσουν εμπιστοσύνη και να έχουμε ένα επίπεδο ασφαλείας που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους».

Οι μηχανοδηγοί συνεχίζουν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Χαρακτηριστική η ανάρτηση του Κώστα Γενηδούνια, προέδρου των μηχανοδηγών ΟΣΕ:

Ο προγραμματισμός των δρομολογίων

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό αρχικά στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα θα εκτελείται ένα ζεύγος δρομολογίων, ενώ από τις 7 Απριλίου θα εκτελούνται 2 ζεύγη δρομολογίων και 3 ζεύγη δρομολογίων από τις 11 Απριλίου.

Ειδικότερα, σήμερα τα δρομολόγια έχουν ως εξής:

Στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα:

Από Αθήνα η αμαξοστοιχία IC52, με ώρα αναχώρησης 10:28

Από Θεσσαλονίκη η αμαξοστοιχία IC55, με ώρα αναχώρησης 10:08

Στη διαδρομή Αθήνα – Καλαμπάκα – Αθήνα:

Από Αθήνα η αμαξοστοιχία 882, με ώρα αναχώρησης 08:28

Από Καλαμπάκα η αμαξοστοιχία 887, με ώρα αναχώρησης 16:45

Υπενθυμίζεται ότι παραμένουν σε κυκλοφορία οι λεωφορειακές γραμμές της Helllenic Train σε επιλεγμένες διαδρομές, έως την πλήρη αποκατάσταση της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας. Σύμφωνα με τον ΟΣΕ, για την Παρασκευή 7 Απριλίου 2023 είναι προγραμματισμένα τα δρομολόγια του Προαστιακού της Αθήνας στο τμήμα Πειραιάς-Μαγούλα-Πειραιάς, καθώς και το δρομολόγιο Αθήνα-Λειανοκλάδι-Αθήνα, ενώ αναμένεται να ανακοινωθούν και τα δρομολόγια στις γραμμές Λάρισα-Βόλος, Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα και Θεσσαλονίκη-Λάρισα.

Τα δρομολόγια που ήδη εκτελούνται είναι:

  • Πειραιάς – Αθήνα – Αεροδρόμιο
  • Ανω Λιόσια – Αεροδρόμιο
  • ‘Ανω Λιόσια – Κάντζα
  • Αθήνα – Χαλκίδα
  • Προαστιακός Πάτρας
  • Ολυμπία – Πύργος – Κατάκολο
  • Διακοφτό – Καλάβρυτα
  • Ικόνιο- Θριάσιο – Θεσσαλονίκη – Ειδομένη (εμπορευματικό) και Θεσσαλονίκη – Στρυμόνας -Προμαχώνας και Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο (εμπορευματικό).