Οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης και η τρίτη συνεχής απόρριψη της αίτησης του για άσυλο οδήγησαν τον 26χρονο πρόσφυγα που διέμενε στη δομή του Σχιστού να δώσει τέλος στη ζωή του. Ο νέος άνδρας είναι άλλος ένας άνθρωπος που έχασε τη ζωή του εξαιτίας του σκληρού προσώπου και της αδιαφορίας του κράτους, καθώς το ενδεχόμενο της απέλασής του στην «ασφαλή» Τουρκία, και, επομένως της επιστροφής στην κόλαση, ήταν κάτι που τον έκανε να μην αντέχει άλλο να ζει.

Η Κίνηση Ενωμένη Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) Πειραία, καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 19:00 στο καμπ του Σχιστού. Παράλληλα, καταγγέλλει την ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης που δολοφονεί τους πρόσφυγες καταργώντας τους το δικαίωμα στο άσυλο και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους στις Δομές που κρατούνται. Τα στρατόπεδα είναι παγίδες θανάτου καταλήγει πριν απαριθμήσει τους θανάτους νέων προσφύγων λόγω όλων των παραπάνω.

Ολόκληρη η ανακοίνωση και το κάλεσμα:

Αυτοκτονία 26χρονου πρόσφυγα από το Αφγανιστάν στο καμπ του Σχιστού.
Η ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης δολοφονεί.
Συγκέντρωση διαμαρτυρία στο καμπ του Σχιστού την Πέμπτη 15 Ιουλίου στις 7μμ
Ακόμα μία αυτοκτονία ενός νέου ανθρώπου στο καμπ στο Σχιστό. Το συγκλονιστικό βίντεο που τράβηξαν πρόσφυγες δείχνει την αναλγησία με την οποία αντιμετωπίζονται οι πρόσφυγες στη ζωή αλλά και στον θάνατό τους. Παρουσία αστυνομικών, μέσα σε μια σακούλα σκουπιδιών ο άνθρωπος πετιέται σε ένα φέρετρο που έχει και σταυρό επάνω.
Η ζωή των προσφύγων για την κυβέρνηση της ΝΔ δεν μετράει.
Ο 26χρονος αδερφός μας από το Αφγανιστάν έδωσε τέλος στην ζωή του μέσα στο κοντέινερ στο οποίο ζούσε στο Καμπ του Σχιστου, μετά από την τρίτη απόρριψη στην αίτηση του για άσυλο και υπό τον φόβο της απέλασης.
Ένας άνθρωπος 26 ετών προτίμησε την αυτοκτονία από την επιστροφή στην κόλαση.
Πραγματικός ένοχος που οδήγησε σε αυτή την ανείπωτη τραγωδία, για ακόμα μια φορά, η ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη που καταργεί το δικαίωμα στο άσυλο χαρακτηρίζοντας την Τουρκία ασφαλή τρίτη χώρα με σκοπό να κάνει μαζικές απελάσεις.
Αυτή θα ήταν και η τύχη του νεαρού πρόσφυγα που δεν άντεξε να του στερούν κάθε ελπίδα για μια καλύτερη ζωή αλλά και τις άθλιες συνθήκες των στρατοπέδων – κολαστηρίων.
Το τελευταίο διάστημα οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί καθώς εκτός από πολλά επιδόματα που έχουν κοπεί εντελώς, δεν προσφέρεται καν φαγητό σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού του στρατοπέδου.
Η ψυχική και σωματική υγεία των προσφύγων είναι εντελώς παραμελημένη και τα χαρτιά που πολλοί πρόσφυγες δικαιούνται ώστε να ταξιδέψουν στις χώρες που επιθυμούν καθυστερούν μήνες να εκδοθούν.
Τα στρατόπεδα είναι παγίδες θανάτου. Ο Ιμπραήμ Εργκούν αυτοκτόνησε στο κολαστήριο της Κορίνθου όταν του ανακοίνωσαν ότι θα τον κρατήσουν φυλακισμένο περισσότερο από 18 μήνες.
Ο Μάκι Ντιαμπάτε πέθανε από ειλεό μετά από τρεις μέρες φριχτών πόνων στο ΠΡΟΚΕΚΑ της Κω, γιατί κανείς δεν τον πήγε στο νοσοκομείο.
Η 37χρονη Mimi Mukaye πέθανε στο στρατόπεδο της Μαλακάσας γιατί δεν είχε ιατρική περίθαλψη.
Είναι ώρα να βάλουμε φρένο στις ρατσιστικές δολοφονίες των προσφύγων και των μεταναστών.
Η ΚΕΕΡΦΑ Πειραιά καλεί σωματεία, φορείς, κινήσεις της αριστεράς και τον κόσμο που στάθηκε από την αρχή στο πλευρό των προσφύγων να στηρίξει την κινητοποίηση την Πέμπτη στις 7μμ στο καμπ του Σχιστού.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Εξωτερικών και Μετανάστευσης και Ασύλου η Τουρκία χαρακτηρίστηκε ασφαλής τρίτη χώρα. Η απόφαση αυτή σημαίνει πως «όλοι οι αιτούντες διεθνή προστασία από τα κράτη αυτά, οι οποίοι υπολογίζονται περίπου στο 70% όσων ζητούν διεθνή προστασίαστην Ελλάδα, δεν θα εξετάζονται στην ουσία των αιτημάτων τους στη χώρα μας, θα θεωρούνται απαράδεκτες όλες αυτές οι αιτήσεις και θα διατάσσεται η επανεισδοχή των αλλοδαπών στην Τουρκία». Το αποτέλεσμα είναι άνθρωποι που κινδυνεύουν με θάνατο στις χώρες από τις οποίες προέρχονται να επαναπροωθούνται εκεί, με το μέλλον τους να είναι τουλάχιστον αβέβαιο.