Μόλις 8 λεπτά, 46 δευτερόλεπτα και 16 φορές το «I can’t breathe» («Δεν μπορώ να αναπνεύσω») χρειάστηκαν για να δολοφονηθεί ένας άνθρωπος, να ξεσπάσει ένα κύμα διαδηλώσεων κατά της αστυνομικής βίας σε παγκόσμιο επίπεδο και να δημιουργηθεί το κίνημα Black Lives Matter. Ο Τζορτζ Φλόιντ, έγινε το σύμβολο της καταπίεσης του αφροαμερικανικού λαού από την εξουσία και αφορμή να ανοίξει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση της αστυνομίας στις ΗΠΑ. Μία συζήτηση που συνεχίζεται ακόμη.

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από τον αργό θάνατό του κάτω από την μπότα του λευκού αστυνομικού και τις διαδηλώσεις στην Μινεάπολις που έκαναν την πόλη καζάνι που βράζει με τους διαδηλωτές να βγαίνουν μαζικά στους δρόμους και να πυρπολούν το τρίτο αστυνομικό τμήμα της πόλης. Σε αυτό ενδεχομένως συνετέλεσε και η εμπρηστική ρητορική του ακροδεξιού προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Ο Τραμπ δήλωνε «όταν αρχίζουν οι λεηλασίες αρχίζουν και οι πυροβολισμοί» και κατηγορούσε τον «αριστερό» δήμαρχο Τζέικομπ Φρέι για αδυναμία να διαχειριστεί την κατάσταση. Πολλές πολιτείες έθεσαν σε ισχύ την Εθνοφρουρά ενώ μετά τις αλλεπάλληλες καταστροφές σε καταστήματα, ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη κατά τις νυχτερινές ώρες.

Στην κηδεία του Τζορτζ Φλόιντ, η αδερφή του είχε πει: «Όλοι αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν για να δουν τον αδελφό μου. Είναι φοβερό που άγγιξε τις καρδιές τόσων ανθρώπων» και «Όλοι θέλουν δικαιοσύνη, θέλουμε δικαιοσύνη για τον Τζορτζ και θα την λάβει».

Όλο το χρονικό της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ

Η δικαιοσύνη ήρθε κατά κάποιο τρόπο σχεδόν έναν χρόνο μετά, τον Απρίλιο του 2021, με την καταδίκη του 45χρονου αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν, που κρίθηκε ένοχος από το 12μελες σώμα ενόρκων. Ο δικηγόρος της οικογένειας του Φλόιντ έκανε λόγο για «ένα σημείο καμπής στην ιστορία» ενώ φορείς, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αξιωματούχοι μίλησαν για νίκη, έστω και μικρή. Η Αμερικανική Ομοσπονδία Μπάσκετ (NBA) δημιούργησε τον Συνασπισμό Κοινωνικής Δικαιοσύνης (Social Justice Coalition) και ακόμα και σήμερα πιέζει για τη δημιουργία νόμου σχετικά με την αναδιάρθρωση της αστυνομίας. Ίσως αν δεν υπήρχε το βίντεο που τράβηξε η θαρραλέα 17χρονη Νταρνέλα Φρέζιερ να μην είχε γίνει τίποτα από τα παραπάνω και ο αστυνομικός να κυκλοφορούσε ακόμα και σήμερα ανενόχλητος.

Φυσικά, οι δολοφονίες αφροαμερικανών από αστυνομικούς συνεχίζονται ακόμα. Σύμφωνα με στοιχεία της Washington Post αν και οι Αφροαμερικανοί καταλαμβάνουν λιγότερο από το 14% του πληθυσμού, αποτελούν σχεδόν το 24% των πάνω από 6.000 θανατηφόρων πυροβολισμών από την αστυνομία από το 2015 και μετά. Ο αριθμός είναι τριπλάσιος σε σχέση με τους λευκούς.

Τη Δευτέρα 25 Μαΐου, με αρκετή δόση υποκρισίας σε σχέση με όσα συμβαίνουν ακόμα και σήμερα στη χώρα τους, η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα αλλά και το αμερικανικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη, ύψωσαν πανό με τη φράση «Black Lives Matter».