Υψηλόβαθμος γιατρός σε ένα από τα κορυφαία νοσοκομεία της Σαγκάης ανέφερε ότι το 70% του πληθυσμού της μεγαλούπολης ενδέχεται να έχει μολυνθεί από κορωνοϊό κατά τη διάρκεια της τεράστιας αύξησης των κρουσμάτων στην Κίνα, όπως μετέδωσαν με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης σήμερα, Τρίτη, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η απότομη αύξηση των λοιμώξεων ήρθε έπειτα από χρόνια σκληρών περιορισμών που χαλάρωσαν απότομα τον περασμένο μήνα με ελάχιστη προειδοποίηση ή προετοιμασία και κατέκλυσαν γρήγορα νοσοκομεία αλλά και αποτεφρωτήρια.

Ο Τσεν Ερζέν, αντιπρόεδρος στο νοσοκομείο Ruijin και μέλος της συμβουλευτικής ομάδας ειδικών COVID-19 της Σαγκάης, εκτίμησε ότι η πλειονότητα των 25 εκατομμυρίων ανθρώπων της πόλης ενδέχεται να έχει μολυνθεί.

«Πλέον η εξάπλωση της επιδημίας στη Σαγκάη είναι ευρεία και μπορεί να έχει φτάσει το 70% του πληθυσμού, δηλαδή 20 έως 30 φορές περισσότερο από τον Απρίλιο και τον Μάιο», είπε στο Dajiangdong Studio, που ανήκει στο δημοσιογραφικό όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος, People’s Daily.

Η Σαγκάη υπέστη ένα εξαντλητικό δίμηνο lockdown από τον Απρίλιο, ενώ περισσότεροι από 600.000 κάτοικοι μολύνθηκαν και πολλοί μεταφέρθηκαν σε κέντρα μαζικής καραντίνας.

Τώρα, ωστόσο, η παραλλαγή «Όμικρον» εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα σε όλη την πόλη και οι ειδικοί προβλέπουν ότι οι μολύνσεις θα κορυφωθούν στις αρχές του 2023.

Σε άλλες μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Πεκίνου, οι Κινέζοι υγειονομικοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι το κύμα έχει ήδη κορυφωθεί.

Ο Τσεν πρόσθεσε ότι το νοσοκομείο του στη Σαγκάη δέχεται 1.600 εισαγωγές έκτακτης ανάγκης καθημερινά – διπλάσιες από τον αριθμό πριν από την άρση των περιορισμών, με το 80% να είναι ασθενείς με COVID-19.

«Περισσότερα από 100 ασθενοφόρα φτάνουν στο νοσοκομείο κάθε μέρα», φέρεται να είπε, προσθέτοντας ότι περίπου οι μισές εισαγωγές έκτακτης ανάγκης ήταν ευάλωτα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Στο Νοσοκομείο Tongren στο κέντρο της Σαγκάης, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ασθενείς λάμβαναν επείγουσα ιατρική βοήθεια έξω από την είσοδο της υπερπλήρους δομής.

Τα παραπάνω έρχονται σε μια περίοδο που εντείνεται η ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο για τη νέα έξαρση στην Κίνα και το κατά πόσο θα μπορούσε αυτή να εξαπλωθεί σε όλο τον πλανήτη.

Άλλωστε, η Δύση (και όχι μόνο) έχει εκφράσει επανειλημμένα σοβαρές επιφυλάξεις για τα στοιχεία της πανδημίας τα οποία επικαλείται το Πεκίνο τις τελευταίες εβδομάδες, μετά τον τερματισμό της «Zero Covid».

Ο ΠΟΥ έχει ζητήσει αναλυτικά δεδομένα για την εξέλιξη του ιού, όπως επίσης και αναλυτικά στοιχεία για τις νοσηλείες, τους θανάτους και τους εμβολιασμούς. Σημειώνεται ότι για το τελευταίο 24ωρο η Κίνα ανακοίνωσε μόλις τρεις θανάτους από κορωνοϊό.

Επιπλέον, αρκετά κράτη έχουν ήδη λάβει μέτρα (ή εξετάζουν αυτό το ενδεχόμενο) όσον αφορά τους Κινέζους ταξιδιώτες, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Πεκίνου, το οποίο απείλησε με αντίμετρα.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών σε δημοσιογράφους, οι περιορισμοί σε Κινέζους ταξιδιώτες λόγω του κορωνοϊού είναι παράλογοι και δεν έχουν επιστημονικό υπόβαθρο, όπως είπε σήμερα στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. Όπως είπε ο Μάο Νινγκ, «είμαστε έντονα αντίθετοι σε τέτοιες πρακτικές και θα προχωρήσουμε σε αντίμετρα με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας».