Στο επίκεντρο της εισαγωγικής τοποθέτησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά το Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης, βρέθηκε η πανδημία, η οικονομία, πτυχές των νομοσχεδίων που προωθούν τα υπουργεία αλλά και οι εμβολιασμοί. Ειδικότερα για το εμβολιαστικό πρόγραμμα αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό προχωράει πολύ αργά με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και φαρμακευτικών εταιρειών-κατασκευαστών των εγκεκριμένων εμβολίων, να χαρακτηρίζονται από ένταση και τις προμήθειες να σημειώνουν κενά.

Ωστόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του είπε ότι παρά τα προβλήματα με τις παραδόσεις παντού στην Ευρώπη, «στην Ελλάδα έχουν εμβολιαστεί παραπάνω από 220.000 συμπολίτες μας, για την ακρίβεια 221.206 σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση την οποία είχα λίγο πριν μπούμε στο Υπουργικό Συμβούλιο και υπάρχουν προγραμματισμένα ραντεβού για παραπάνω από 700.000 συμπολίτες μας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Επίσης πρόσθεσε πως «ολοκληρώνεται η πρώτη δόση στους υγειονομικούς, στα κέντρα ηλικιωμένων, στους άνω των 85 ετών, αρχίζει ο κύκλος της δεύτερης δόσης, τώρα εμβολιάζονται οι συμπολίτες μας στην ηλικιακή κατηγορία από 80 έως 84 ετών, εμβολιάζονται όμως και οριζόντια οι κάτοικοι των μικρών νησιών», είπε και πρόσθεσε πως «χθες ξεκίνησε η δράση στο Καστελόριζο, με την ευθύνη, την εποπτεία και την υποστήριξη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, εκεί στα μικρά μας νησιά θα εμβολιάσουμε το σύνολο των κατοίκων οι οποίοι επιθυμούν να εμβολιαστούν».

Σε σχέση με τις χαμένες εμβολιαστικές δόσεις υποστήριξε «όσα εμβόλια έρχονται στην πατρίδα μας, τόσα θα γίνονται. Και μάλιστα η Ελλάδα και ο Καναδάς είναι από τις χώρες που έχουν σήμερα να επιδείξουν μία πολύ θετική στατιστική και αυτή δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι έχουμε ελάχιστες συνολικές απώλειες εμβολίων».

Ολοκληρώνοντας για το ζήτημα των εμβολίων, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός όπως είπε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισάκουσε τις παροτρύνσεις πολλών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και διαπραγματεύεται πια πιο σκληρά, πιο αποφασιστικά, πιο αυστηρά με τις μεγάλες εταιρείες παραγωγής εμβολίων», ανέφερε και συμπλήρωσε πως «οι εταιρείες αυτές πρέπει να καταλάβουν ότι στο βαθμό που έχει χρησιμοποιηθεί ευρωπαϊκό χρήμα για την έρευνα παραγωγής αυτών των εμβολίων πρέπει να τιμήσουν τα συμβόλαια τα οποία έχουν υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι πολύ μεγάλη δύναμη η Ευρωπαϊκή Ένωση για να μην μπορεί να ασκεί την απαραίτητη επιρροή ή και πίεση στις μεγάλες εταιρείες για να είναι συνεπείς με το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων στο οποίο είχαν δεσμευτεί», είπε.

«Η πολιτική μας δεν είναι βλέποντας και κάνοντας αλλά βλέπουμε για να ξέρουμε τι κάνουμε»

Αναφορικά με την πανδημία η οποία στο σημείο αυτό να υπενθυμιστεί ότι βρίσκεται σε έξαρση και στη χώρα μας, με τα κρούσματα κορονοϊού να είναι καθημερινά υψηλότερα, ο Κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως απέναντι στο τρίτο κύμα «το οποίο εξακολουθεί να πολιορκεί τον πλανήτη με τις μεταλλάξεις του – δεν έχει ευτυχώς ακόμα έρθει στην πατρίδα μας- θα επαναλάβω ότι η απάντησή μας σε αυτό το ενδεχόμενο θα είναι πάντα δυναμική», τόνισε.

Μάλιστα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής εκ νέου μέτρων σκληρής καραντίνας αναστέλλοντας και πάλι τις δραστηριότητες που έχουν ανοίξει το τελευταίο διάστημα, αφού είπε πως «ανοίγουμε δραστηριότητες όταν τα κρούσματα υποχωρούν, τις περιορίζουμε όταν αυτά αναζωπυρώνονται». Ανέφερε δε, ότι «Κρατάμε τις απαραίτητες ισορροπίες ανάμεσα στις ανάγκες της δημόσιας υγείας και της εθνικής οικονομίας, αποφασίζοντας κάθε εβδομάδα ανάλογα με τα δεδομένα.

Επομένως είπε ότι «δεν είναι, δηλαδή, η πολιτική βλέποντας και κάνοντας, είναι ακριβώς το αντίθετο», είπε για να προσθέσει ότι «βλέπουμε, ώστε να ξέρουμε ακριβώς τι κάνουμε.

Οικονομία

Εν συνεχεία στη τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην οικονομία και ειδικότερα στην έκδοση νέου δεκαετούς ομολόγου. «Θέλω να σημειώσω την χθεσινή εξαιρετικά επιτυχημένη έξοδο της χώρας μας στις διεθνείς αγορές που απέφερε ακόμα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ με το χαμηλότερο επιτόκιο που είχε ποτέ οποιοδήποτε κρατικό ομόλογο». Ελάχιστα πάνω από το 0,8%. Είναι απόδειξη της διεθνούς εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα, αλλά και την πολιτική της», υποστήριξε.

Σε σχέση δε, με τη διάθεση του ποσού αυτού, επεσήμανε πως αυτό θα χρησιμοποιηθεί για ενίσχυση εργαζομένων και επιχειρήσεων. «Προσοχή, όμως, τα χρήματα αυτά θα διατεθούν. Δεν θα ξοδευτούν. Θα κατανεμηθούν γενναία, αλλά όχι αλόγιστα. Κυρίως με δικαιοσύνη. Όσα πρέπει, σε όποιους πρέπει, όταν και όπως πρέπει», διευκρίνισε.

Παράλληλα τόνισε ότι η αποκλιμάκωση των εισφορών «σημαίνει ένα ετήσιο όφελος 460 ευρώ για ένα μισθό 1.016 ευρώ. Με το κέρδος προφανώς να αυξάνεται όσο αυξάνονται οι αποδοχές. Ενώ η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για έναν υπάλληλο με τον ίδιο μισθό θα του φέρει φορολογική ελάφρυνση ακόμα 50 ευρώ το χρόνο, ένας υψηλότερα αμειβόμενος με 2.500 ευρώ θα ωφεληθεί κατά παραπάνω από 1.000 ευρώ ετησίως», είπε ο πρωθυπουργός.

Επιστρέφει η πενταετία στη διοίκηση δήμων και περιφερειών και μειώνονται οι σύμβουλοι

Σε ό,τι αφορά τα νομοσχέδια που ήρθαν στο τραπέζι της συνεδρίασης από τους αρμόδιους υπουργούς, ο Κ. Μητσοτάκης στάθηκε στη νομοθετική εκείνη παρέμβαση που αφορά την αναμόρφωση του τρόπου εκλογής δημοτικών και περιφερειακών αρχών.
Πιο συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «από τις τοπικές εκλογές, λοιπόν, του 2023 οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι θα υπηρετούν και πάλι επί πενταετία με εξασφαλισμένη πλειοψηφία στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια. Θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή εάν συγκεντρώνουν ποσοστό 43% των ψήφων. Και ο συνδυασμός τους θα καταλαμβάνει τα 3/5 των εδρών του συμβουλίου», εξήγησε.

Ωστόσο θα υπάρχει μία εξαίρεση, «η εκλογή από τον πρώτο γύρο με ποσοστό άνω του 60%, οπότε προφανώς και οι έδρες θα κατανέμονται αναλογικά. Και τίθεται όριο εκπροσώπησης στα συμβούλια το 3% όπως ισχύει και στις βουλευτικές εκλογές».
Με την ίδια νομοθετική παρέμβαση αναμένεται να μειωθεί και ο αριθμός τόσο των περιφερειακών όσο και των δημοτικών συμβούλων, με τον πρωθυπουργό εξηγώντας το μέτρο να αναφέρει πως «στην Αθήνα για παράδειγμα, οι δημοτικοί σύμβουλοι περιορίζονται από τους 49 στους 41, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αττικής μειώνονται σε 71 από τους 101 πού ήταν σήμερα. Και η σύνθεση των δημοτικών αρχών στο εξής, θα ανταποκρίνεται στο μέγεθος και στις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε περιοχής», είπε.

Τελευταίο σημείο στο οποίο στάθηκε εκτενέστερα ο πρωθυπουργός είναι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, φέρνει σημαντικές αλλαγές, ρυθμίσεις που εναρμονίζουν τα εδώ δεδομένα με βάση την ολιστική μελέτη την οποία είχαμε ζητήσει από την UEFA και τη FIFA, ρυθμίσεις που αναδιαρθρώνουν κατηγορίες του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, όπως και τις λέσχες φιλάθλων και ουσιαστικά επανιδρύουν την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού ώστε να υπηρετήσει τον πραγματικό της ρόλο», κατέληξε.