Λίγες ημέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής των «27» συνεχίζονται οι εξελίξεις στη Μεσόγειο καθώς ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ,  επισκέπτεται σήμερα την Άγκυρα και αύριο την Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής δεν υπήρξε κοινή δήλωση περί κυρώσεων κατά της Τουρκίας -αν και η ελληνική πλευρά στο εσωτερικό της διεμήνυε ότι οι κυρώσεις «θα δαγκώνουν» δια στόματος Στέλιου Πέτσα. Επιπλέον, υπήρξε συμφωνία για τη δημιουργία μηχανισμού αποφυγής συγκρούσεων σε στρατιωτικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας ενώ οι αποφάσεις πάγωσαν για τον Δεκέμβριο, όπου επίκειται αξιολόγησή των ευρω-τουρκικών σχέσεων.

Αναβολή κυρώσεων κατά Τουρκίας και μήνυμα διευθέτησης του Κυπριακού στη Σύνοδο Κορυφής

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πληροφορίες που μεταδίδει η Καθημερινή Κύπρου αναφέρουν ότι την Κυριακή αναχώρησε από το τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz παρά το γεγονός ότι η Navtex έληγε την επόμενη εβδομάδα στις 12 Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι το ερευνητικό σκάφος Barbaros συνεχίζει να βρίσκεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ με τη Navtex του να ολοκληρώνεται στις 18 Οκτωβρίου.

Οι παραπάνω κινήσεις φαίνεται ότι αποτελούν απότοκο των διαβουλεύσεων της Συνόδου Κορυφής στην οποία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε δηλώσει ότι «συμφωνήσαμε σε μία διπλή στρατηγική» απέναντι στην Τουρκία. «Η θετική ατζέντα με την Τουρκία προϋποθέτει θετικές κινήσεις και από την πλευρά της, τον τερματισμό των μονομερών ενεργειών που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο».

Η ελληνική πλευρά επέμεινε σε αναφορά για ενδεχόμενες κυρώσεις κατά της Τουρκίας κάτι που από το συνολικό κείμενο συμπεραίνεται ότι δεν έγινε δεκτό, λαμβάνοντας υπόψιν και τη στάση της Άνγκελα Μέρκελ. «Σε περίπτωση νέων μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων και παραβίαση του διεθνούς δικαίου η Ε.Ε. θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή» είναι η πρόταση στην οποία συμφώνησαν όλες οι πλευρές.

Επιπλέον, στο κείμενο δίνεται βάση στην επίλυση του Κυπριακού μέσω του OHE και εμπεριέχεται κάλεσμα προς την Τουρκία να «δεχθεί την πρόταση από την Κύπρο για διάλογο με στόχο την επίλυση των θαλάσσιων διαφορών μεταξύ της Τουρκίας και της Κύπρου». Μάλιστα, παρά το ότι υπήρχε αναφορά για μοίρασμα των πηγών υδρογονανθράκων στην Κύπρο μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, τελικά αυτή η πρόταση δεν μπήκε στο κείμενο.

Η ΕΕ ούτε γαβγίζει ούτε δαγκώνει την Τουρκία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε για τα αποτελέσματα της Συνόδου: «η Ε.Ε. έστειλε χθες σαφές μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας. Ξεκαθάρισε με απόλυτη σαφήνεια ότι η άρση κάθε μονομερούς ενέργειας αποτελεί προϋπόθεση για τη βελτίωση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, κάτι που όλοι μας επιθυμούμε. Κατέστη σαφές ποιες θα είναι οι επιπτώσεις σε περίπτωση που συνεχίσει την επιθετική της συμπεριφορά.

Η Ελλάδα είναι απολύτως ικανοποιημένη και προστρέχουμε το συντομότερο δυνατό στην έναρξη των διερευνητικών επαφών, όπως άλλωστε και τα δύο μέρη έχουν δεσμευθεί».

Πυρά της αντιπολίτευσης για τα κυβερνητικά «πανηγύρια» μετά τη Σύνοδο για την αν. Μεσόγειο

Σημειώνεται ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση άσκησε δριμύ κριτική για τα αποτελέσματά της Συνόδου και τους χειρισμούς του πρωθυπουργού. «Οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ είναι εκτός τόπου και χρόνου, όχι μόνο γιατί οι όποιες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας παραπέμπονται στις καλένδες, αλλά κυρίως γιατί καμιά υποκριτική έκφραση “αλληλεγγύης” δεν μπορεί να άρει τους πολυπλόκαμους οικονομικούς, πολιτικούς και στρατιωτικούς δεσμούς που έχουν η Γερμανία και άλλα ισχυρά κράτη της ΕΕ με την Τουρκία. Ακόμα και το “κάλεσμα” στην Τουρκία να απέχει από επιθετικές ενέργειες στο μέλλον, νομιμοποιεί τη μέχρι τώρα επιθετικότητά της, όπως αυτή κλιμακώνεται στην κυπριακή ΑΟΖ», δήλωσε το ΚΚΕ.

Ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης, έκανε λόγο για απόφαση που συμβαδίζει με τις επιθυμίες της Γερμανίας. «Μηδέν εις το πηλίκο όσο κι αν η Κυβέρνηση και τα μέσα της θα προσπαθήσουν να την παρουσιάσουν ως θρίαμβο του κ. Μητσοτάκη.

Δηλώνει «απόλυτα ικανοποιημένος για την δική του “9ωρη” διαπραγμάτευση, η οποία ωστόσο δεν κατάφερε να ανατρέψει την προειλημμένη απόφαση της κ. Μέρκελ όπως την διατύπωσε προσερχόμενη στη Σύνοδο, αλλά και όπως είχε ξεκαθαρίσει μιλώντας προ ημερών στην Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας.

Κυρώσεις δεν υπάρχουν και δεν θα υπάρξουν. Αυτός είναι ο λόγος που ο πρωθυπουργός παρά την υποτιθέμενη ικανοποίησή του δεν κατάφερε να εισάγει ούτε καν τον όρο των κυρώσεων αυτούσιο στο κοινό ανακοινωθέν.

Η “παρακολούθηση” και τα άρθρα της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ δεν προσφέρουν τίποτα παραπάνω μιας και σε αυτά ξεκαθαρίζεται ότι οποιαδήποτε απόφαση απαιτεί ειδική πλειοψηφία του Συμβουλίου, κάτι το οποίο η κ. Μέρκελ με την στάση της ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να αφήσει να υπάρξει».

Η Φ. Γεννηματά κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη για το ότι έδωσε πολλά και πήρε ένα ευχολόγιο», ενώ άφησε αιχμές και κατά της ΕΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «υποχώρησε από την υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου αλλά και την αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη μέλη. Ανέχθηκε τις μονομερείς ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Ούτε θάρρος ούτε συνέπεια έδειξαν Δεν τόλμησαν να πουν ούτε καν τη λέξη κυρώσεις».