της Γεωργίας Κριεμπάρδη

Πριν από σχεδόν έναν χρόνο, Οκτώβριο του 2021, μία κοπέλα βρίσκεται νεκρή στην οδό Τύχης στην Αχαρνών. Ηλικία, 23. Φορούσε πιτζάμες, βρέθηκε κάτω από μωρουδιακές πάνες, σε μία ερασιτεχνική προσπάθεια κάλυψης του άψυχου σώματός της που ήταν τυλιγμένο με μια μεγάλη κουβέρτα. Η Φωτεινή Μπακογιώργου, Φαίη όπως την ήξεραν όλοι στη γειτονιά, εξαφανίστηκε από την οδό Δροσοπούλου στην Κυψέλη, και βρέθηκε λίγο αργότερα, στις 8 Οκτωβρίου 2021 στα Πατήσια, λίγα στενά μακριά από το σπίτι της. Κάτοικος της περιοχής την βρήκε τυλιγμένη με κουβέρτα -όπως ανέφερε, το σώμα της ήταν “κόκκαλο”- και κάλεσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο την μετέφερε στο νοσοκομείο. Εκεί παρέμεινε στα αζήτητα των ψυγείων για ένα μήνα, αφού τα δύο αστυνομικά τμήματα, της Κυψέλης που δηλώθηκε η εξαφάνιση και του Αγίου Παντελεήμονα που ανέλαβε την προανάκριση για την ανεύρεση της σορού, δεν μπόρεσαν να συνεννοηθούν μεταξύ τους.

Ο ιδιωτικός ερευνητής Χάρης Βεραμόν που ερεύνησε την υπόθεση με την ομάδα του μιλά στο ΤΡΡ για την κακοποίηση της νεαρής Φαίης, όσο ήταν εν ζωή. «Ήταν θύμα συστηματικής κακοποίησης. Οι γείτονες άκουγαν συνέχεια φωνές, την έβλεπαν να βγαίνει από το διαμέρισμα με γάζες, γρατζουνιές… Γυναίκα που της παρουσιάστηκε ως “φίλη”, της έδωσε έναν χώρο να ζει, αμισθί. Τελικώς, φαίνεται πως την ωθούσε στην πορνεία και την επαιτεία, παίρνοντάς της κι όλα τα χρήματα». Οι γείτονες ήξεραν, έβλεπαν, μα δε μιλούσαν. «Η Φωτεινή είχε και τρία παιδάκια, και επειδή άκουγαν συχνά φωνές οι γείτονες, και είδαν τα παιδάκια στα κάγκελα του μπαλκονιού μία μέρα, κάλεσαν την αστυνομία και με εισαγγελική παρέμβαση μεταφέρθηκαν -και καλώς- σε ίδρυμα. Το παράπονό μου είναι ότι δεν προστάτευσαν όμως την κοπέλα που επίσης κακοποιούταν» λέει στο ΤΡΡ η δικηγόρος που ο πατέρας της Φωτεινής της ζήτησε να αναλάβει την υπόθεση, Βούλα Δημητριάδου, η οποία κατέθεσε σήμερα μηνυτήρια αναφορά κατά αυτής της γυναίκας και κατά παντός εμπλεκόμενου για κακουργήματα που τελέστηκαν όσο ζούσε η κοπέλα. «Συστηματική κακοποίηση, την εξέδιδε έναντι κάποιου ποσού και την παρακολουθούσε» αναφέρει η κα. Δημητριάδου. Τονίζει, δε, πως υπάρχουν και μαρτυρικές καταθέσεις, που αναφέρουν πως η Φωτεινή πια ούτε μιλούσε, ούτε μπορούσε να περπατήσει από τη βαριά κακοποίηση. «Έχει αποσταλεί το προανακριτικό υλικό για τον θάνατό της στην εισαγγελία και θα το ζητήσουμε» τονίζει η δικηγόρος, ενώ για το πώς έφτασε τελικά η 23χρονη στην πόρτα αυτής της μυστηριώδους γυναίκας, σημειώνει: «Ο πατέρας της δε συμφωνούσε με κάποιες επιλογές της. Της είχε πει να μείνει μαζί του η Φωτεινή, αλλά εκείνη δεν ήθελε και κάπως βρέθηκε στα χέρια αυτής της γυναίκας…».

«Η Φωτεινή βρέθηκε τυλιγμένη με κουβέρτα έτσι ώστε να μη φαίνεται ότι υπάρχει άνθρωπος εκεί. Μιλάμε για εγκληματική ενέργεια σίγουρα. Δε γίνεται να πεθαίνεις και να τυλίγεσαι.. Βρέθηκε με τις παιδικές πιτζάμες της, σε πλάγια θέση. Ο πατέρας της μάλιστα είχε πει ότι ήταν και έγκυος. Όπως υπολογίζουμε τις ημερομηνίες, λογικά το συνέλαβε με πελάτη. Μάλιστα έχει καταγγελθεί πως αυτή η γυναίκα την έσπρωχνε σε οχήματα για να τραυματιστεί και να πάρει χρήματα από τον οδηγό, για να μην πάνε δικαστικά. Ζητώ ποινική δίωξη για την κακοποίηση της Φωτεινής, για βαριά σωματική βλάβη, ούτε μπορούσε να περπατήσει. Πρόκειται για κύκλωμα. Η Φωτεινή δολοφονήθηκε, τυλίχτηκε και ένας άνθρωπος σίγουρα δεν μπορούσε να την μεταφέρει εκεί που μεταφέρθηκε -υπήρχαν συνεργοί» υπογραμμίζει η κα. Δημητριάδου. Μιλά μάλιστα και για μία ακόμα μυστηριώδη «εξαφάνιση». «Είχε δώσει ένα δωμάτιο να μένει και μια άλλη κυρία, μεγάλη σε ηλικία. Φαίνεται πως επίσης την ωθούσε σε επαιτεία. Τα ίχνη της ξαφνικά χάθηκαν. Δε δηλώθηκε ποτέ στις αρχές η εξαφάνισή της, ούτε ο θάνατός της. Τυπικά φαίνεται ότι ζει δηλαδή, αλλά δεν την βλέπει κανείς. Είδαν οι γείτονες όταν χάθηκαν τα ίχνη της μια νεκροφόρα να έρχεται βράδυ και να παραλαμβάνει κάτι…».

Μία γυναίκα που είχε συναντήσει την αδικοχαμένη Φωτεινή να ζητιανεύει σε κακόφημο δρόμο του κέντρου της Αθήνας, ανέφερε πως η Φαίη, όπως την φώναζαν, ήθελε να ξεφύγει από τα όσα περνούσε στο διαμέρισμα που τη φιλοξενούσαν. «Ήταν παγιδευμένη. Πάντα είχε πίσω της μία γυναίκα να την ελέγχει. Μου έχει μεταφερθεί ένα σοκαριστικό περιστατικό που αποκάλυψε το ένα από τα παιδιά της. Πατούσαν την κοιλιά της όσο ήταν έγκυος για να αποβάλει!», είχε πει στην εκπομπή Φως στο Τούνελ.

Γειτόνισσα που είχε επικοινωνήσει με την εκπομπή είχε επίσης περιγράψει: «Στις 17 Σεπτεμβρίου είχε έρθει η Αστυνομία και η Πυροσβεστική γιατί το ένα παιδί της κόντεψε να κρεμαστεί στο μπαλκόνι και να πέσει κάτω. Τα τρία παιδιά της τελικά απομακρύνθηκαν από το σπίτι με εντολή εισαγγελέα. Μετά από τρεις ημέρες περίπου την είδα. Την είχαν κουρέψει γιατί είχε μακριά μαλλιά, τα μάτια της και το πρόσωπό της από το ξύλο που είχε φάει, δε φαινόταν. Ήταν πολύ χτυπημένη. Δεν μπορούσε να μιλήσει. Την ρώτησα τι κάνει και μου κούνησε μόνο το κεφάλι. Τα μάτια της ήταν πρησμένα από τις μπουνιές. Τι να σας πω, την λυπήθηκε η ψυχή μου. Από τότε δεν την ξαναείδα».