Με την ψήφιση του προϋπολογισμού να περνάει χωρίς απώλειες για την κυβερνητική πλειοψηφία στο Μαξίμου πλέον στρέφουν το βλέμμα τους στο ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των επόμενων βημάτων της συμφωνίας, γνωρίζοντας παράλληλα πως δεν μπορούν να υπολογίζουν σε ευρύτερες συμμαχίες.
Τη Δευτέρα, ο Αλέξης Τσίπρας έχει άτυπη σύσκεψη με κορυφαίους υπουργούς προκειμένου να σχεδιαστούν οι επόμενες κινήσεις στα ακανθώδη ανοικτά μέτωπα του ασφαλιστικού και της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ.
Τα ανοικτά μέτωπα
Για τον ΑΔΜΗΕ η ελληνική πλευρά εμμένει στην άποψή της για μη ιδιωτικοποίηση του διαχειριστή συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη να έχει προσωπικές συναντήσεις εντός της εβδομάδας με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου. Η κυβέρνηση φέρεται να έχει παρουσιάσει δύο προτάσεις προς τους δανειστές, με τη μια να προβλέπει ανταλλαγή μετοχών με άλλες εταιρείες στις οποίες βρίσκεται το Δημόσιο και τη δεύτερη να προβλέπει απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από την ΔΕΗ με την προβλεπόμενη αποζημίωση προς την ΔΕΗ σε βάθος δεκαετίας.
Όσον αφορά το ασφαλιστικό, η πλευρά των δανειστών επιμένει σε περικοπές των κύριων συντάξεων με την κυβέρνηση να είναι αποφασισμένη να επιμείνει στην αντιπρότασή της για αύξηση των εισφορών.Οι δανειστές ζητούν να μειωθεί το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξιμων αποδοχών από το 75% στο 55% ή το 45%. Στις επικουρικές συντάξεις προωθείται η αντικατάσταση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος με έναν κανόνα βιωσιμότητας.
Στις συζητήσεις με τους επικεφαλείς των θεσμών, η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει τις προτάσεις της και για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων τη λειτουργία του και την δομή του. Ακόμη θα συζητηθεί ο νόμος για την αδειοδότηση των μη τραπεζικών ιδρυμάτων ώστε να διαχειρίζονται μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Στο Eurogroup ο Τσακαλώτος
Ο υπουργός Οικονομικών θα βρίσκεται το βράδυ της Δευτέρας στην συνεδρίαση του Eurogroup όπου θα γίνει συζήτηση για την εφαρμογή του προγράμματος, καθώς στόχος είναι μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα να ψηφιστεί από την Βουλή και το δεύτερο πακέτο μέτρων που θα αποδεσμεύσει την υποδόση του 1 δις. ευρώ.
«Μασάζ» ενόψει εορταστικής περιόδου
Παράλληλα με τα παραπάνω, η κυβέρνηση σχεδιάζει κινήσεις ακόμη και πριν τα Χριστούγεννα, με τις οποίες θα επιχειρήσει να αναστρέψει το κλίμα και να αλλάξει την ατζέντα. Οι κινήσεις αυτές θα έχουν να κάνουν με προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας, την ανθρωπιστική κρίση, την διαφθορά, την Παιδεία και την Υγεία.
Στόχος είναι τις επόμενες ημέρες να έρθουν στην Βουλή ένα ή δύο πολυνομοσχέδια με θετικό πρόσημο και στόχο την ενίσχυση του κοινωνικού προσώπου της κυβέρνησης.
Επιτροπή για τα υπουργεία
Με δεδομένο ότι η διαπραγμάτευση κοστίζει αρκετό χρόνο, ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να προχωρήσει στην σύσταση «εποπτικής» επιτροπής για την δράση των υπουργείων ώστε να ελέγχονται τα αποτελέσματα πρόοδου. Έτσι, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, και ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Μιχάλης Καλογήρου, θα αναλάβουν να παρακολουθούν τις κινήσεις και τις δράσεις των υπουργείων, θα ενημερώνονται για τα χρονοδιαγράμματα και για το νομοθετικό έργο που ετοιμάζει κάθε υπουργείο ξεχωριστά.
Die Welt: «Ακυβέρνητο καράβι η Αθήνα» – Οργισμένη απάντηση Μαξίμου
Με μια επιθετική ανακοίνωση αποφάσισε να απαντήσει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού σε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, η οποία σημειώνει πως δεν αποκλείεται η πρώτη αξιολόγηση που ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τον περασμένο Οκτώβριο, να παραταθεί μέχρι τις αρχές του επόμενου καλοκαιριού.
Μάλιστα η γερμανική εφημερίδα επικαλείται τρισέλιδη αναφορά της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα, με ημερομηνία 1 Δεκεμβρίου όπου αναφέρεται πως «η Ελλάδα είναι πρακτικά ακυβέρνητη. Η χώρα θυμίζει ακυβέρνητο πλοίο, αναφερόταν στο προοίμιο της συνεδρίασης των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών την περασμένη Δευτέρα»
Στην απάντησή του, το μέγαρο Μαξίμου τόνισε:
«Για μια ακόμη φορά, οι αμετανόητοι και εμμονικοί εχθροί της Ελλάδας παραπληροφορούν και σπεκουλάρουν. Η Ελλάδα, ωστόσο, παρά τις επιθυμίες τους, που τις ονομάζουν προβλέψεις, υλοποιεί τις δεσμεύσεις της. Η ανακεφαλαιοποίηση έκλεισε με μεγάλη επιτυχία και κανείς δεν μπορεί πια να εκβιάζει, ούτε με κούρεμα καταθέσεων, ούτε με Grexit. Εκτιμούσαν ότι θα ξαναφέρουν από το παράθυρο ό,τι δεν κατάφεραν τον περασμένο Ιούλιο. Απέτυχαν, και θα συνεχίσουν να αποτυγχάνουν. Είτε τους αρέσει, είτε όχι, θα πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα ότι ο ελληνικός λαός επέλεξε κυβέρνηση που δεν είναι της αρεσκείας τους. Και το χειρότερο: Η Ελλάδα δεν είναι πια μόνη της στην Ευρώπη. Περαστικά…»