Για «ενεργή εμπλοκή» των ΗΠΑ στο θέμα της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών κάνει λόγο ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, την ίδια ώρα που, σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, «προσπαθεί να μεσολαβήσει στην υπόθεση των συλληφθέντων Ελλήνων στρατιωτών καθώς η υπόθεση επισκιάζει την προγραμματισμένη σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας».
Μιλώντας στο news247.gr, o Τζέφρι Πάιατ αναφέρθηκε στο ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που παραμένουν προφυλακισμένοι στην Αδριανούπολη μέχρι τη δίκη τους και την στάση των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, για τους δύο στρατιωτικού, απαντώντας σε ερώτηση που του ζήτησε να σχολιάσει δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μίτσελ είπε στον Έλληνα Υπουργό Εθνικής Άμυνας ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να λύσουν το θέμα μόνοι τους, απάντησε:
«Ξαφνιάστηκα με αυτά τα δημοσιεύματα διότι πραγματικά δεν αποτυπώνουν τη φύση της αμερικανικής εμπλοκής. Η Ουάσινγκτον έχει ασχοληθεί ενεργά με αυτό το ζήτημα από τις πρώτες ώρες. Υποστηρίζουμε την προσέγγιση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, δίνοντας έμφαση στο να διατηρήσουμε τα κανάλια επικοινωνίας με την Άγκυρα, τα κανάλια μεταξύ του πρωθυπουργού με άλλους Έλληνες ηγέτες και με τους Τούρκους ομόλογούς τους, και με την ελπίδα ότι θα πετύχουμε τη γρήγορη επιστροφή των δύο στρατιωτών στο σπίτι τους. Οπότε τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια από την υπόνοια ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες νίπτουν τα χείρας τους από το ζήτημα. Αντίθετα, μιλάμε για δύο συμμάχους του ΝΑΤΟ και είναι έντονο το ενδιαφέρον μας για την επίλυση του θέματος».
Απέφυγε, πάντως, να προβλέψει το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων σημειώνοντας με νόημα ότι δεν είναι μελλοντολόγος.
Για τις ίσες αποστάσεις που το ΝΑΤΟ κατηγορείται ότι τηρεί ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία ο Τζ.Πάιατ είπε:
«Έχω διαφορετική αντίληψη πάνω σ’ αυτό. Το πιο σημαντικό πράγμα να θυμάται κανείς εδώ, είναι ότι η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κοινά ενδιαφέροντα σχετικά με την Τουρκία. Αυτό φάνηκε καθαρά όταν ο πρωθυπουργός κύριος Τσίπρας βρέθηκε στην Ουάσινγκτον και ρωτήθηκε από Αμερικανούς συναδέλφους σας για το αν η Τουρκία θα έπρεπε να είναι μέλος του NATO, εάν είναι δημοκρατία. Και ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το συμφέρον της Ελλάδας που είναι το ίδιο με το δικό μας, είναι να παραμείνει η Τουρκία συνδεδεμένη με τη Δύση, συνδεδεμένη με το ΝΑΤΟ, επικεντρωμένη στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Πιστεύω πως όσο κοιτάμε το μέλλον, έχουμε να κερδίσουμε πολλά από τη διατήρηση πολύ στενών επικοινωνιακών σχέσεων μεταξύ μας, μεταξύ της Ελλάδας και τΩΝ ΗΠΑ, όσο αναπτύσσουμε τα προγράμματά μας σε σχέση με την Τουρκία. Αυτό ήταν μεγάλο μέρος της συζήτησης του υφυπουργού είχε με τον υπουργό κύριο Κοτζιά για παράδειγμα. Θα πρέπει επίσης να τονίσω και το έχω κάνει και στο παρελθόν ότι ένα από τα πράγματα που με έχουν εντυπωσιάσει στον 1,5 χρόνο που βρίσκομαι εδώ στην Ελλάδα, είναι η σημαντική άσκηση επιρροής που έχει η Ελλάδα στην Τουρκία. Όταν ταξιδεύω στο ανατολικό Αιγαίο, όταν ήμουν στη Χίο, στη Λέσβο, στη Ρόδο, όλα τα λιμάνια ήταν γεμάτα ιστιοπλοϊκά με τουρκικές σημαίες, όλα τα εστιατόρια έχουν τους καταλόγους τους στα τουρκικά. Ο τουρισμός από την Τουρκία είναι πολύ σημαντικός για κάποια από αυτά τα νησιά, όπως και οι επενδύσεις της Τουρκίας έχουν αυξηθεί σημαντικά όσον αφορά την ακίνητη περιουσία εδώ στην Αθήνα ή σε μεγάλα πρότζεκτ στη Θεσσαλονίκη. Αυτές είναι οι πλευρές της σχέσης που ευελπιστώ ότι μακροπρόθεσμα θα διαμορφώσουν τις γραμμές μεταξύ της Άγκυρας και της Αθήνας. Αυτά είναι ζητήματα που η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να χειριστεί, η Αμερική δεν είναι ο διαιτητής, δεν έχουμε μια κίτρινη κάρτα που μπορούμε να τραβήξουμε ανά πάσα ώρα και στιγμή. Αλλά προφανώς και υποστηρίζουμε τις προσπάθειες που έχει κάνει ο πρωθυπουργός κύριος Τσίπρας σε σχέση με την ιστορική του πρόσκληση στον Πρόεδρο Ερντογάν τον περασμένο Σεπτέμβριο και τις προσπάθειες που έχουν γίνει από τότε για επικοινωνία. Γιατί όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό για σας, και όσο δύσκολο κι αν είναι για μας, δεν υπάρχει καλύτερη εναλλακτική».
Παρέμβαση Μέρκελ
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», η Άνγκελα Μέρκελ «προσπαθεί να μεσολαβήσει στην υπόθεση των συλληφθέντων Ελλήνων στρατιωτών καθώς η υπόθεση επισκιάζει την προγραμματισμένη σύνοδο Ε.Ε.-Τουρκίας» που θα πραγματοποιηθεί στη Βάρνα.
Ο αρθρογράφος της γερμανικής εφημερίδας αναφέρει ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας και η ελληνική κυβέρνηση «προσπαθεί μέσω διπλωματικών διόδων να πετύχει την απελευθέρωση των δύο νέων ανδρών – μέχρι τώρα μάταια».
Όπως επισημαίνει, το ζήτημα επιβαρύνει τόσο τις σχέσεις μεταξύ των ΝΑΤΟϊκών εταίρων Ελλάδας και Τουρκίας, όσο και «την προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα συνάντηση κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας».
Αναφέρει ότι στις προσπάθειες για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτών «έχει εμπλακεί η καγκελάριος Μέρκελ» και σε ένα τηλεφώνημα με τον Τούρκο πρόεδρο τις προηγούμενες εβδομάδες «κατέβαλε προσπάθεια για την απελευθέρωση των δυο στρατιωτών», σύμφωνα με δηλώσει του Έλληνα κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου.
«Το πώς αντέδρασε ο Ερντογάν δεν είναι γνωστό», αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου. Σύμφωνα με το πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ, που έκανε ερώτηση στον εκπρόσωπο Τύπου της Άνγκελα Μέρκελ, για το τι συζητήθηκε στο τηελφώνημα Μέρκελ – Ερντογάν, απάντησε ότι «η γερμανική κυβέρνηση έχει ως αρχή να μην δίνει πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο εμπιστευτικών συνομιλιών της καγκελαρίου».