Μετά το μέτρο της αναστολής εργασίας για ανεμβολίαστους υγειονομικούς, η κυβέρνηση βάζει στο παιχνίδι του συστήματος υγείας τους κλινικάρχες. Σύμφωνα με έγγραφο της διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλου», που αποκάλυψε το δελτίο ειδήσεων του Kontra τη Δευτέρα, ο διοικητής της 1ης ΥΠΕ παραδέχεται ότι δεν υπάρχει επαρκής διαθεσιμότητα επικουρικού προσωπικού στην Υγειονομική Περιφέρεια. Παράλληλα, επισημαίνει ότι πρέπει να εξαντληθεί το μέτρο της εσωτερικής μετακίνησης προσωπικού και συγχώνευσης τμημάτων και κλινικών, ενώ υπογραμμίσει ότι πρέπει να προχωρήσουν οι προσλήψεις προσωπικού ορισμένου χρόνου.

Όπως τονίζει το έγγραφο, θα πρέπει να υπάρξει εξειδίκευση του επιχειρησιακού σχεδίου για τις Διευθύνσεις και τους Τομείς / Τμήματα που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα εύρυθμης λειτουργίας ενόψει εφαρμογής του μέτρου της αναστολής εργασίας για το υγειονομικό προσωπικό. Επίσης θα πρέπει να εξειδικευτούν τα μέτρα της εσωτερικής μετακίνησης και της συγχώνευσης κλινικών / τμημάτων.

Γίνεται σαφές πως τα νοσοκομεία είναι απροετοίμαστα μπροστά στα κενά που θα δημιουργηθούν και στο παιχνίδι θα μπει το ιδιωτικό σύστημα υγείας. Πάντως, τα προβλήματα δεν περιορίζονται μόνο στο «Έλενα Βενιζέλου», καθώς στο έγγραφο της διοίκησης τονίζεται ότι «αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν όλα τα νοσοκομεία, και τα διασυνδεόμενα».

Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών της Δευτέρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου προϊδέασε για τις ιδιωτικοποιήσεις στο ΕΣΥ, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο όσοι τεθούν σε αναστολή να μην επιστρέψουν στα καθήκοντά τους, ακόμα κι αν εμβολιαστούν στο μέλλον, «δεδομένου ότι ο χαρακτήρας, οι ανάγκες και η οργάνωση του ΕΣΥ έως έναν βαθμό θα έχουν αλλάξει».

Την ίδια ώρα, μεγάλη είναι η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία. Όπως ανέφερε η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας Μίνα Γκάγκα, το «Σωτηρία» είναι πλήρες. Υπάρχουν μόνο δύο κρεβάτια κενά και οι κλίνες για τους ασθενείς με άλλα νοσήματα λιγοστεύουν. Παράλληλα, όπως τόνισε ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος, «δεν έχω ξαναδεί πνευμονίες κατακαλόκαιρο», προσθέτοντας ότι «αυτή τη φορά η νόσος προχωράει πιο γρήγορα».