«Το λιγότερο είναι να υπάρχει ενημέρωση στις πολιτικές δυνάμεις και να μας πει ο κ. Μητσοτάκης ποια είναι η στρατηγική της κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία, απέναντι στην κλιμάκωση της έντασης και ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του» τόνισε την Κυριακή ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του, στο κλείσιμο της διήμερης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Την Δευτέρα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανήλθε, ζητώντας να συγκληθεί άμεσα το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ώστε να συμφωνηθεί ένα συνεκτικό πλαίσιο στρατηγικής για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση για πολιτική κατευνασμού έναντι της Τουρκίας.

Στην ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση «χειρίζεται τα κρίσιμα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, και ιδίως τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας, χωρίς πυξίδα, χωρίς στρατηγική» και προσθέτει: «από την πολιτική κατευνασμού που επέλεξε ο κύριος Μητσοτάκης στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν, όπου δεν έθεσε καν ως θέμα τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για συμψηφισμό προσφυγικού, κυπριακού και τουρκικής παραβατικότητας, έως τις πρόσφατες σπασμωδικές αντιδράσεις στις μεθοδεύσεις της Τουρκίας με τη Λιβύη, απουσιάζει κάθε στοιχείο συνεκτικής εξωτερικής πολιτικής».

Συνεχίζοντας αναφέρει ότι: «Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ούτε η λογική του παθητικού παρατηρητή, ούτε οι ακροδεξιές φωνές μπορούν να καθορίζουν τη στάση της χώρας», και καταλήγει ότι «η μόνη διέξοδος είναι η επιστροφή στην ενεργητική εξωτερική πολιτική που χάραξε και εφάρμοσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που προωθούσε ταυτόχρονα μια θετική ατζέντα διαλόγου, αλλά και την ενεργή αντίδραση απέναντι στις παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας, για πρώτη φορά με λήψη κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Διαβάστε ολόκληρη τη δήλωση του Γ. Κατρούγκαλου:

Να συγκληθεί άμεσα το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής Η κυβέρνηση χειρίζεται τα κρίσιμα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, και ιδίως τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας, χωρίς πυξίδα, χωρίς στρατηγική.

Από την πολιτική κατευνασμού που επέλεξε ο κύριος Μητσοτάκης στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν, όπου δεν έθεσε καν ως θέμα τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για συμψηφισμό προσφυγικού, κυπριακού και τουρκικής παραβατικότητας, έως τις πρόσφατες σπασμωδικές αντιδράσεις στις μεθοδεύσεις της Τουρκίας με τη Λιβύη, απουσιάζει κάθε στοιχείο συνεκτικής εξωτερικής πολιτικής.

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Ούτε η λογική του παθητικού παρατηρητή ούτε οι ακροδεξιές φωνές μπορούν να καθορίζουν τη στάση της χώρας.

Η μόνη διέξοδος είναι η επιστροφή στην ενεργητική εξωτερική πολιτική που χάραξε και εφάρμοσε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που προωθούσε ταυτόχρονα μια θετική ατζέντα διαλόγου αλλά και την ενεργή αντίδραση απέναντι στις παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας, για πρώτη φορά με λήψη κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Άμεσα πρέπει να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ώστε να συμφωνηθεί ένα συνεκτικό πλαίσιο στρατηγικής για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων.

Επίθεση του ΚΚΕ σε ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ για την «δήθεν προστασία» του ΝΑΤΟ

Το ΚΚΕ επιτέθηκε στην κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας σε ανακοίνωση ότι έχουν εναποθέσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στη «δήθεν προστασία» του ΝΑΤΟ, που αποτελεί παράγοντα αστάθειας και τροφοδοτεί τις προκλήσεις της τουρκικής κυβέρνησης.

«Τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, που εναπόθεσαν και συνεχίζουν να εναποθέτουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στη δήθεν “προστασία” του ΝΑΤΟ, είναι πολλαπλά εκτεθειμένες απέναντι στον ελληνικό λαό.

Αποδεικνύεται κάθε μέρα και περισσότερο ότι το ΝΑΤΟ είναι παράγοντας αστάθειας, που τροφοδοτεί τις προκλήσεις της τουρκικής κυβέρνησης, γιατί αυτό υπαγορεύουν οι γενικότεροι γεωπολιτικοί του σχεδιασμοί, βασικό στοιχείο των οποίων είναι η διατήρηση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟικό άρμα».

Γεννηματά: Να συγκληθεί άμεσα το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών

Την επείγουσα ανάγκη να συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών επαναλαμβάνει με δήλωσή της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, για να καθοριστεί κοινή στάση και εθνική γραμμή απέναντι στη προκλητική επιθετικότητα της Τουρκίας.

«Καλώ τον πρωθυπουργό να πάρει θέση. Εδώ και τώρα με αποφασιστικότητα οφείλει να αντιδράσει η κυβέρνηση στη νέα ιταμή πρόκληση της Τουρκίας που παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, Σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας, αλλά και την ίδια τη γεωγραφία», αναφέρει η Φ. Γεννηματά.

Ειδικότερα προτείνει, μεταξύ άλλων, να ζητήσει ο Κ. Μητσοτάκης από την Ευρωπαϊκή Ένωση «να πάρει αμέσως θέση με δήλωση της που θα τονίζει ότι:

  • Δεν αναγνωρίζει οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, οι οποίες παραβιάζουν ευθέως το διεθνές δίκαιο.
  • Θα επιβάλει αυστηρές κυρώσεις σε όποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο δραστηριοποιηθεί σε παράνομα οριοθετημένη ζώνη που αφορά κράτος μέλος της Ένωσης.

Και να ζητήσει από το ΝΑΤΟ να σταματήσει να παριστάνει τον ουδέτερο παρατηρητή. Να πάρει θέση».

Όπως επισημαίνει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής «τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα πορεύεται χωρίς εθνική γραμμή. Είναι ανάγκη να αντιδράσουμε με σχέδιο στην προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα».

Τελεσίγραφο Δένδια στη Λιβύη

Στο μεταξύ, αβάσιμες χαρακτήρισε τις αντιλήψεις της Τουρκίας, που επιδιώκει να γίνουν αποδεκτές οι απόψεις ότι τα ελληνικά νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του σήμερα το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, η υπογραφή των «φερόμενων ως μνημονίων» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, ενός που αφορά τα ζητήματα της θάλασσας και ενός που αφορά στρατιωτική συνεργασία, στερείται νομιμοποίησης. Όπως υπογράμμισε ο Ν. Δένδιας, σε ό,τι αφορά το μνημόνιο περί στρατιωτικής συνεργασίας, «είναι πολύ πιθανό να παραβιάζει από την πλευρά της Τουρκίας το εμπάργκο που έχει επιβληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας στη μεταφορά όπλων στη Λιβύη».

«Εκτός απ’ αυτό όμως, ο κ. Σάρατζ, ο οποίος είναι πρόεδρος του προεδρικού συμβουλίου του Συμβουλίου Υπουργών της Λιβύης, δεν έχει τέτοια εξουσιοδότηση να υπογράψει. […] Επίσης είναι απολύτως βέβαιο ότι δεν πρόκειται αυτή η συμφωνία με κανένα τρόπο να γίνει δεκτή απ το κοινοβούλιο της Λιβύης, το οποίο βρίσκεται στο Τομπρούκ και έχει πρόεδρο αναγνωρισμένο απ τα Ηνωμένα Έθνη» τόνισε ο Ν. Δένδιας.

Ακόμα, ο υπουργός υποστήριξε πως η κυβέρνηση γνώριζε για τις σχετικές κινήσεις μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης και ο ίδιος είχε ενημερώσει τον Γάλλο και τον Ιταλό ομόλογό του, ήδη από τις 15 Ιουλίου, στο πρώτο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών, ενώ σε συνάντηση στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβρη είχε θέσει το θέμα στον Λίβυο ομόλογό του.

«Μας είχε πει ότι πράγματι γίνονται τέτοιες συζητήσεις, αλλά επίσης είχε αναγνωρίσει ότι είναι προβληματικό και δεν μπορεί να υπογραφεί. Εξ ου και η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στη διπλωματική εκπροσώπηση της Λιβύης», είπε ο Δ. Δένδιας, για να προσθέσει πως αν δεν προσκομίσει ο Λίβυος πρέσβης τη συμφωνία την Παρασκευή θα κηρυχθεί persona non grata. Όσον αφορά το χθεσινό του ταξίδι στο Κάιρο και την απόφαση για επίσπευση της οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Αίγυπτο, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι σύντομα θα επανακαθοριστούν και θα ξεκινήσουν δουλειά οι τεχνικές ομάδες.