Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Star, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε πως δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών. «Πήρα μία εντολή τετραετίας. Ήρθαν τα πράγματα, δεν θα έλεγα, ανάποδα, αλλά μας προέκυψε μια πολύ μεγάλη κρίση τον πρώτο χρόνο. Αλλά, όπως σας είπα, ο πυρήνας της πολιτικής μας παραμένει ο ίδιος. Έχουμε 158 βουλευτές. Μια μεγάλη αποδοχή στην κοινωνία. Είμαστε πιο ισχυροί σήμερα πολιτικά από ότι ήμασταν στις 7 Ιουλίου όταν κέρδισα στις εκλογές. Δεν έχουμε συμπληρώσει καν χρόνο. Είμαστε κυβέρνηση δέκα μηνών και γίνεται συζήτηση για πρόωρες εκλογές; Τελείως ανεύθυνη αυτή η συζήτηση. Ούτε ανασχηματισμό βλέπω λόγο να κάνω αυτή τη στιγμή».

Ξεκαθάρισε πως οι μνημονιακές μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι δανειστές θα συνεχιστούν κανονικά, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση του έχει «ενισχυμένη» διάθεση για τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις. «Έχουμε εκλεγεί, για να κάνουμε μεταρρυθμίσεις και είχαμε αρχίσει να κάνουμε μεταρρυθμίσεις και, επάνω στην κρίση κάποιες μεταρρυθμίσεις έγιναν και πολύ πιο γρήγορα. Όπως, οι μεταρρυθμίσεις που είχαν να κάνουν με την ψηφιακή διακυβέρνηση. Που είναι μια σημαντικότατη ορίζονται μεταρρύθμιση, που αφορά όλο το κράτος, όλους τους πολίτες, όλες τις επιχειρήσεις.

Αυτές οι μεταρρυθμίσεις, αν μη τι άλλο, πρέπει να ενισχυθούν και να γίνουν ακόμα πιο γρήγορα. Δεν αισθάνομαι δηλαδή ότι αυτή τη στιγμή ότι έχει αλλάξει ο κεντρικός πυρήνας εκσυγχρονισμού της χώρας. Αυτή η πολιτική πλατφόρμα επάνω στην οποία έχουμε εκλεγεί. Ναι, μπορεί να πρέπει να κάνουμε κάποιες προσαρμογές, κάποιες τακτικές κινήσεις, αλλά η βασική μεταρρυθμιστική διάθεση και η δική μου και αυτής της κυβέρνησης, παραμένει όχι απλά ακέραια, αλλά ενισχυμένη».

Σχετικά με τα γεγονότα στον Έβρο δήλωσε πως«δεν εκτιμώ ότι συνέβη κάτι στον Έβρο», ωστόσο όυανταν ρωτήθηκε για το διάβημα του ΥΠΕΞ, απάντησε ότι υπήρξαν στρατεύματα στην περιοχή και ήθελαν να προλάβουν ενδεχόμενο έντασης. Άρα, παραδέχτηκε ό,τι κάτι «συνέβη». Ανακοίνωσε νέο φράχτη στις Φέρες Έβρου, ο οποίος θα κατασκευαστεί πιο πίσω από τα σύνορα.

ΣΔΙΤ για το δημόσιο σύστημα Υγείας

Αναφερόμενος στις κινήσεις της κυβέρνησης για την πανδημία και το δημόσιο εθνικό σύστημα Υγείας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση των ιδιωτών μέσω των Συμπράξεων Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). «Έχουμε την τεχνογνωσία να σχεδιάσουμε ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, δημόσιο, που θα δουλεύει σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και θα μπολιάζεται και όπου χρειάζεται  και από καλές πρακτικές του ιδιωτικού τομέα. Το δημόσιο μπορεί να αγοράζει υπηρεσίες αντί να χρησιμοποιεί το ίδιο μηχανήματα.

Ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «θα υπάρχει προφανώς και άλλο πακέτο φορολογικών μειώσεων, καθώς επιστρέφουμε στην κανονικότητα», δίνοντας έμφαση στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών. «Πρώτη μου προτεραιότητα αυτή τη στιγμή  είναι  η μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Η μείωση ουσιαστικά, δηλαδή, στην έμμεση φορολόγηση της εργασίας. Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα σχέδιο, το οποίο θα μπορούμε να το ανακοινώσουμε σύντομα, με το που θα περάσει το Καλοκαίρι. Θα είναι στο πλαίσιο μιας νέας παρέμβασης που θα κάνουμε για το ασφαλιστικό σύστημα, αλλά θεωρώ ότι είναι η πρώτη προτεραιότητα σήμερα, διότι η επιβάρυνση της εργασίας είναι  πολύ μεγάλη. Είναι πολύ επιβαρυντική σήμερα για πολλές εταιρείες».

Παράλληλα, κάλεσε τους ξενοδόχους να αντιληφθούν ότι τα αντεργατικά μέτρα περί «ευελιξίας» στην αγορά εργασίας, θα πρέπει να τους βρουν έτοιμους για το «ρίσκο» που θα λάβουν. «Θέτω και τους επαγγελματίες και τους ξενοδόχους προ των ευθυνών τους. Εμείς δώσαμε χρηματοδοτικά εργαλεία. Δώσαμε τη δυνατότητα να είναι πιο ευέλικτοι στην αγορά εργασίας, χωρίς να υπονομεύσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων. Πρέπει και αυτοί να κάνουν το καθήκον τους και να πάρουν το ρίσκο…Όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη. Και το δύσκολο είναι πάντα πώς μοιράζουμε τη ζημιά. Και η ζημιά πρέπει να μοιραστεί. Το κράτος να πάρει ένα μεγάλο βάρος, ο επιχειρηματίας μετά και ένα μικρό μερίδιο εκ των πραγμάτων μπορεί να το επωμιστεί και ο εργαζόμενος αλλά με αυτή τη σειρά».

Επιφυλάξεις για το δεύτερο κύμα της πανδημίας

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αν το Lockdown γινόταν δύο εβδομάδες αργότερα, θα θρηνούσαμε πολύ περισσότερα θύματα. Το δεύτερο κύμα, εφόσον έρθει, θα είναι διαφορετικό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, «γιατί οι πολίτες είναι πολύ πιο εκπαιδευμένοι», καθώς «το σύστημα υγείας είναι πιο έτοιμο, γιατί θα έχουμε καλύτερα φαρμακευτικά πρωτόκολλα και γιατί η πολιτεία θα μπορεί να παρεμβαίνει πιο “έξυπνα”και στοχευμένα, αν για παράδειγμα χρειαστεί να κάνουμε κάποιο νέο lockdown. Να μην είναι οριζόντια τα μέτρα αλλά στοχευμένα».