Για αλλαγή πορείας του Oruc Reis κάνουν λόγο πολλά ελληνικά δημοσιεύματα με την «Καθημερινή» -επικαλούμενη πηγές του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού- να τονίζει ότι το σεισμογραφικό απέχει 15 μίλια από περιοχή στην οποία η Ελλάδα διεκδικεί υφαλοκρηπίδα. Σημειώνεται ότι πληροφορίες το απόγευμα της Τετάρτης ανέφεραν ότι το πλοίο είχε αρχίσει να κινείται βόρεια προς το λιμάνι της Αττάλειας, ενώ σύμφωνα με τις παραπάνω πληροφορίες φέρεται να άλλαξε πορεία την Πέμπτη.

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Τετάρτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε διάγγελμα στο οποίο άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο για διαπραγματεύσεις με τους Τούρκους, αλλά και αυτό του κινδύνου ενός ατυχήματος, ο οποίος «καραδοκεί, όταν συγκεντρώνονται τόσες στρατιωτικές δυνάμεις σε περιορισμένη έκταση».

Διάγγελμα Μητσοτάκη για διάλογο με την Τουρκία και «κίνδυνο ατυχήματος» που καραδοκεί

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός έβαλε στο κάδρο και το Αιγαίο για τη διαπραγμάτευση των δύο πλευρών αλλά και την προσφυγή σε διεθνή διαιτητικά όργανα, μαζί με την Ανατολική Μεσόγειο.

Νωρίτερα είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του Τούρκου υπουργού  Άμυνας Χουλουσί Ακάρ στο Reuters, ο οποίος τόνισε ότι «η Τουρκία θέλει να επιλύσει μέσω του διαλόγου τη διένεξη με την Ελλάδα σχετικά με τις έρευνες για ενεργειακούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο, όμως πρόσθεσε πως η Άγκυρα θα υπερασπισθεί «τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της» στην περιοχή.

«Θέλουμε να πιστέψουμε ότι θα επικρατήσει η κοινή λογική. Τόσο στο πεδίο των ερευνών όσο και στο τραπέζι, τασσόμαστε με το διεθνές δίκαιο, την καλή γειτονία και τον διάλογο», δήλωσε ο Ακάρ.

«Θέλουμε να βρούμε πολιτικές λύσεις με ειρηνικά μέσα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο». Ο Ακάρ είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα «δικαιώματα και τα συμφέροντά της». Πρέπει να είναι γνωστό ότι οι θάλασσές μας είναι η γαλάζια πατρίδα μας. Κάθε σταγόνα είναι πολύτιμη».

Διάλογος και λύση win-win από Ερντογάν – Επικριτικά σχόλια κατά Μακρόν (UPD)

Την Πέμπτη, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν δήλωσε ότι μια λύση win – win στη Μεσόγειο είναι δυνατή μέσω του διαλόγου, και ότι θα συζητήσει τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ, Τσάρλς Μισέλ, σε τηλεφωνική συνομιλία αργότερα την Πέμπτη, όπως μεταδίδει το dailysabah.com.

Παράλληλα, χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της Ελλάδας σε Αιγαίο και Μεσόγειο ως “μοχθηρή” σημειώνοντας ότι «οι αξιώσεις της Αθήνας για το Καστελλόριζο το οποίο απέχει μόλις δύο χιλιόμετρα από τις τουρκικές ακτές και 580 από την ηπειρωτική Ελλάδα δεν εξηγούνται με την κοινή λογική».

Επικριτικά ήταν τα σχόλια του Ερντογάν για την στρατιωτική ενίσχυση της Μεσογείου με απόφαση Μακρόν. «Ο Μακρόν και άλλοι σαν αυτός το μόνο που θέλουν είναι να επαναφέρουν την αποικιακή περίοδο μέσω των ενεργειών τους στην περιοχή. Αυτό απέχει πολύ από τους στόχους της Τουρκίας» είπε.

Ενίσχυση στρατιωτικής παρουσίας στη Μεσόγειο από τον Μακρόν

Την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο ανακοίνωσε αργά χθες ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Το Militaire.gr, αναφέρει ότι το πρωί της Πέμπτης κατέφτασαν στην Κρήτη μία φρεγάτα, ένα ελικοπτεροφόρο Mistral και δύο μαχητικά αεροσκάφη Rafale.

Από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter o Μακρόν έγραψε (στα ελληνικά) ότι «η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ανησυχητική. Οι μονομερείς αποφάσεις της Τουρκίας σε θέματα πετρελαϊκής έρευνας προκαλούν εντάσεις. Αυτές πρέπει να σταματήσουν ώστε να ευοδωθεί ένας ήρεμος διάλογος μεταξύ χωρών γειτονικών και συμμάχων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ».

Σε δεύτερη ανάρτηση του επιβεβαίωσε την παραπάνω πληροφορία: «Αποφάσισα να ενισχύσω προσωρινά τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο τις επόμενες ημέρες, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα».

Ασφαλείς πληροφορίες που επικαλείται η «Καθημερινή» αναφέρουν πώς Ελλάδα και Γαλλία έχουν συμφωνήσει να πραγματοποιήσουν και κοινά στρατιωτικά γυμνάσια στην περιοχή ανατολικά της Κρήτης -κάτι που όμως δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα μέχρι στιγμής.

Για αυτή την εξέλιξη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ευχαρίστησε (στα γαλλικά) τον Μακρόν τονίζοντας ότι «ευχαριστώ τον πρόεδρο Μακρόν για την αλληλεγγύη του. Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι αληθινός φίλος της Ελλάδας, αλλά κι ένθερμος υπερασπιστής των ευρωπαϊκών αξιών και του διεθνούς δικαίου».

Στο Ισραήλ ο Δένδιας – Συναντήσεις με Νετανιάχου και Ασκενάζι

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα μεταβεί την Πέμπτη στο Ισραήλ, όπου θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Προηγουμένως, ο Δένδιας θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι, όπως αναφέρει δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «οι συζητήσεις θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα, καθώς και στη συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ σε διμερές επίπεδο, και στο πλαίσιο του σχήματος 3+1».

«Το Ισραήλ παρακολουθεί προσεκτικά την αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο», ανακοίνωσε η ισραηλινή κυβέρνηση μέσω της πρεσβείας της στην Ελλάδα την Τετάρτη, ενώ ο Δένδιας συναντήθηκε με τον πρέσβη του Ισραήλ, όπου στο «επίκεντρο της συζήτησης τέθηκαν τα διμερή θέματα των χωρών και η τουρκική παραβατικότητα». Η ισραηλινή κυβέρνηση δήλωσε επίσης ότι «το Ισραήλ εκφράζει την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα, στις θαλάσσιες ζώνες της και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της».

Σύνοδος των ΥΠΕΞ της ΕΕ την Παρασκευή

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή θα διεξαχθεί η σύγκληση της Συνόδου των ΥΠΕΞ της ΕΕ -όπου νωρίτερα η Ελλάδα είχε κάνει αίτημα- ενώ στο τραπέζι αναμένεται να βρεθεί το ζήτημα των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Ελλάδος – Τουρκίας αλλά και θέματα όπως οι προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία και ο Λίβανος.

Επιπλέον, ο Νίκος Δένδιας την ίδια μέρα θα συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Το βράδυ της Τετάρτης ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής Προεδρίας, πρέσβης Μπάσαμ Ράντι, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία τους, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόσφατη συμφωνία Οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών των δύο χωρών, που υπεγράφη στις 6 Αυγούστου.

«Η συμφωνία συμβάλλει στην επίτευξη ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δίνοντας στην Αίγυπτο και την Ελλάδα τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν τους φυσικούς πόρους τους για την επίτευξη των συμφερόντων των δύο φίλων λαών», τονίζεται στην ανακοίνωση της αιγυπτιακής Προεδρίας.

Έκκληση για διάλογο από τη Γερμανία

Στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων την Τετάρτη απαντώντας σε ερώτηση της DW κατά πόσον η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί επικίνδυνή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ απάντησε: «Η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί γεμάτη ανησυχία την αύξηση της έντασης στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.» «Κεντρικό αίτημα» της Γερμανίας είναι «οι εμπλεκόμενοι να μπουν σε απευθείας διάλογο για τα επίμαχα ζητήματα που τους χωρίζουν αναφορικά με το Δίκαιο της Θάλασσας.» Παράλληλα ο Ζάιμπερτ έκανε έκκληση στην Αθήνα και την Άγκυρα «να αποφύγουν κάθε περαιτέρω κλιμάκωση».

Σε παρόμοιες δηλώσεις προέβη και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ. «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις με ανησυχία και θεωρούμε ότι το τουρκικό μέτρο δεν συμβάλλει στην αποκλιμάκωση», τόνισε για να κάνει στη συνέχεια έκκληση στις δύο πλευρές να επιλύσουν μέσω του διαλόγου τις διαφορές τους, ειδικά εκείνες που είναι νομικής φύσεως. Απαντώντας σε ερώτηση της DW αν οι δραστηριότητες του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Oruc Reis τις τελευταίες ημέρες είναι συμβατές με το Διεθνές Δίκαιο, ο κ. Μπούργκερ δήλωσε ότι δεν μπορεί να προβεί σε νομική αξιολόγηση επειδή του λείπουν οι αναγκαίες πληροφορίες.

Επιπλέον, δημοσίευμα της DW χαρακτηρίζει ως «κακοδιάθετο» το Βερολίνο σχετικά με τις υπογραφές οριοθέτησης μεταξύ Ελλάδος-Αιγύπτου. Το δημοσίευμα αναφέρεται στη λακωνική απάντηση του Ζάιμπερτ ότι η « γερμανική κυβέρνηση έλαβε υπόψη τη σύμβαση Ελλάδας-Αιγύπτου. Περισσότερες πληροφορίες δεν έχω να σας δώσω».

Ο δε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ απέφυγε να προβεί σε αξιολόγηση της σύμβασης, επειδή, όπως δήλωσε, δεν του είναι γνωστό το περιεχόμενό της.

Πηγές του γερμανικού ΥΠΕΞ που επικαλείται η DW αναφέρουν ότι η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία δεν ενημερώθηκε στη γερμανική πλευρά από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ σχετικά με την πληροφορία ότι Αθήνα – Άγκυρα είχαν συμφωνήσει παρασκηνιακά να ανακοινώσουν την περασμένη Παρασκευή την έναρξη διαπραγματεύσεων, η πηγή είπε πως «δεν μπορώ να απαντήσω», χωρίς να το διαψεύδει, σχολιάζει το δημοσίευμα.