Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους προέλασαν σήμερα στην κουρδική πόλη Κομπάνι, παρά την αντίσταση των κουρδικών δυνάμεων, και έλαβαν ενισχύσεις, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ράμι Άμπντελ Ράχμαν, αργά το απόγευμα μειώθηκε η ένταση των οδομαχιών στην κουρδική αυτή πόλη που βρίσκεται στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας.
 
«Οι τζιχαντιστές προέλασαν από τα ανατολικά προς το κέντρο της πόλης», πρόσθεσε ο Άμπντελ Ράχμαν. Οι μαχητές του ΙΚ εξαπέλυσαν το πρωί μια επιχείρηση για να ανακαταλάβουν τις περιοχές στο ανατολικό τμήμα του Κομπάνι, τον έλεγχο των οποίων έχασαν σήμερα, αφού τις είχαν καταλάβει χθες Τρίτη.
 
Παράλληλα ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου πρόσθεσε ότι ενισχύσεις σε άνδρες και τεθωρακισμένα Χάμβι έφτασαν στους τζιχαντιστές που βρίσκονται στα πρόθυρα του Κομπάνι από τη Ράκα, στη βόρεια Συρία, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ΙΚ.
 
Η προέλαση των τζιχαντιστών και η έλευση ενισχύσεων έγιναν παρά τα αεροπορικά πλήγματα του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ. «Ο συνασπισμός ενέτεινε τις επιδρομές μέσα και γύρω από το Κομπάνι» σήμερα, είπε ο Άμπντελ Ράχμαν.
 

Συμφωνία Γαλλίας-Τουρκίας για νεκρή ζώνη

Την πρόταση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη δημιουργία μίας ουδέτερης ζώνης μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, όπου θα μπορούν να βρουν καταφύγιο οι άμαχοι, υιοθέτησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

«Ο πρόεδρος Ολάντ επέμεινε στην ανάγκη να αποφευχθούν σφαγές στη βόρεια Συρία. Υποστηρίζει την πρόταση του προέδρου Ερντογάν να δημιουργηθεί ουδέτερη ζώνη μεταξύ Συρίας και Τουρκίας για την προστασία και φροντίδα όσων έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους», αναφέρεται σε δήλωση της γαλλικής Προεδρίας, μετά από τηλεφωνική συνομιλία την οποία είχαν οι πρόεδροι Γαλλίας και Τουρκίας.

Οι δύο χώρες συμφώνησαν επίσης στην ανάγκη ενίσχυσης της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης, ώστε η τελευταία να δώσει αποτελεσματικότερα τη μάχη ενάντια στις δυνάμεις του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ ΄Άσαντ, αλλά και στο Ισλαμικό Κράτος.

Διαφωνούν οι ΗΠΑ

Απορρίπτει το αμερικανικό Πεντάγωνο την πρόταση της Τουρκίας για τη δημιουργία ουδέτερης ζώνης ασφαλείας στη μεθόριο με την Συρία. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου έσπευσε πάντως να συμπληρώσει ότι «είναι ένα ζήτημα για το οποίο συνεχίζεται η συζήτηση».
 
«Αυτή τη στιγμή δεν είναι στο τραπέζι των στρατιωτικών επιλογών (σ.σ. η δημιουργία ζώνης ασφαλείας). Με αυτό το δεδομένο, εκτιμώ ότι είναι θέμα για το οποίο συνεχίζεται η συζήτηση» δήλωσε ο ναύαρχος Τζον Κέρμπι.
 
Ο ίδιος επανέλαβε ότι τα αεροπορικά πλήγματα δεν είναι αρκετά για να σώσουν το Κομπανί, σημειώνοντας ότι θα χρειαστούν και χερσαίες δυνάμεις.
 
Νωρίτερα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι είχε δηλώσει ότι η αποτροπή της πτώσης του Κομπανί στα χέρια του χαλιφάτου δεν είναι στρατηγικός στόχος των ΗΠΑ.
 
«Όσο τρομερό και αν είναι να βλέπουμε σε αληθινό χρόνο αυτό που συμβαίνει στο Κομπανί, νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να κατανοήσουμε τον στρατηγικό στόχο» δήλωσε στους δημοσιογράφους, παρουσία του βρετανού ομολόγου του, Φίλιπ Χάμοντ.
 
Ο Κέρι επανέλαβε ότι στόχος είναι να στερήσουν από το Ισλαμικό Κράτος την πρόσβαση σε υποδομές και σημαντικά κέντρα ελέγχου, τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία.
 
Παράλληλα, κάλεσε την Τουρκία να αποφασίσει άμεσα («τις επόμενες ώρες ή μέρες») τι ρόλο θέλει να παίξει στην υπόθεση της μάχης κατά των τζιχαντιστών.