Η Βρετανία θα πρέπει να δημιουργήσει ένα υπουργείο για μετανάστες και να παρουσιάσει μια νέα εθνική στρατηγική για να βελτιώσει την ενσωμάτωσή τους, υποστήριξε μερίδα Βρετανών βουλευτών την Δευτέρα, προσθέτοντας ότι ένας μεγάλος αριθμός μεταναστών καταλήγουν να γίνονται άστεγοι και να βρίσκονται σε απόλυτη ένδεια.
Οι πολιτικές της κυβέρνησης έχουν οδηγήσει σε «σύστημα δύο ταχυτήτων», με όσους μετανάστες μετεγκαθίστανται απ' ευθείας στη Βρετανία από το εξωτερικό να λαμβάνουν περισσότερη βοήθεια από αυτούς που έχουν αναγνωριστεί επίσημα ως πρόσφυγες από το κράτος, σύμφωνα με διακομματική έκθεση της Βουλής των Κοινοτήτων. Οι βουλευτές είπαν ότι ήταν ύψιστης σημασίας να δοθεί περισσότερη βοήθεια σε πρόσφυγες ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε μαθήματα αγγλικής γλώσσας, περίθαλψη, μόρφωση, εκπαίδευση και απασχόληση.
«Οι πρόσφυγες φέρνουν τόσα πολλά ταλέντα και δεξιότητες – απλώς χρειάζονται ευκαιρίες για να απελευθερώσουν το δυναμικό τους», είπε η πρόεδρος της διακομματικής ομάδας Τάνγκαμ Ντεμπονέρ, σε δήλωσή της. Σύμφωνα με τους βουλευτές, η Βρετανία θα πρέπει να σχεδιάσει μια πολιτική για τους μετανάστες που να “βασίζεται στην συμπόνια”, καθώς η κυβέρνηση προετοιμάζει τις θέσεις της σε διάφορους τομείς για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η έκθεση εξηγεί ότι πολλοί που περνούν από το σύστημα αίτησης ασύλου καταλήγουν άποροι γιατί η χρηματική υποστήριξή τους διακόπτεται 28 ημέρες μετά την ημέρα της επίσημης αναγνώρισης τους ως πρόσφυγες, και κάλεσε να παραταθεί η περίοδος αυτή στις 50 ημέρες ώστε να έχουν το χρόνο οι πρόσφυγες να αποκτήσουν τα έγγραφα που χρειάζονται, κατάλυμα, και ασφαλή υποστήριξη ενώ ψάχνουν για εργασία.
Γύρω στα 10.000 άτομα αναγνωρίστηκαν επίσημα ως πρόσφυγες στη Βρετανία το 2016, ενώ γύρω στους 3.500 πρόσφυγες μετεγκαταστάθηκαν άμεσα από άλλες χώρες.