
Αναμένονται οι αποφάσεις του δικαστηρίου για τις ποινές που πρόκειται να επιβληθούν, ενώ εχθές η εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή των κατηγορουμένων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση την κατηγορία της επικίνδυνης σωματικής βλάβης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.
Σε παρόμοιο μήκος κύματος με την πρωτόδικη απόφαση, κηρύχθηκαν ένοχοι οι 8 κατηγορούμενοι στη δίκη για την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων.
Αναμένονται οι αποφάσεις του δικαστηρίου για τις ποινές που πρόκειται να επιβληθούν, ενώ εχθές η εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή των κατηγορουμένων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση την κατηγορία της επικίνδυνης σωματικής βλάβης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.
Υπενθυμίζεται ότι το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων επέβαλε Ποινή φυλάκισης 36 μηνών με αναστολή μέχρι την έφεση στους 5 από τους 8 κατηγορούμενους, ενώ στους 3 επιβλήθηκε ποινή 150 ωρών κοινωφελούς εργασίας στο Ηράκλειο, καθώς κατά τον χρόνο τέλεσης της πράξης ήταν ανήλικοι.
Η ποινή των 36 μηνών μετετράπη προς 5 ευρώ την ημέρα, με τους δικηγόρους των κατηγορούμενων να εκφράζουν την απόλυτη βεβαιότητα για την αθώωση των πελατών σε δεύτερο βαθμό. Πριν από λίγες ημέρες ο εισαγγελέας έδρας της υπόθεσης είχε προτείνει την ενοχή των 8 Κρητικών για κάποιες πράξεις με την ποινή της επικίνδυνης σωματικής βλάβης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, καθώς και τη μετατροπή της ποινής για κάποιες άλλες σε απλή σωματική βλάβη.
Μετά την εκδίκαση των 8 εφέσεων σύμφωνα με την απόφαση της Έδρας όπως αυτή ανακοινώθηκε πριν από λίγη ώρα :
Οι πέντε από τους κατηγορουμένους που ήταν ενήλικες κρίθηκαν ένοχοι ως πρωτοδίκως ενώ για τους τρεις που ήταν ανήλικοι το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι τέλεσαν τις πράξεις για τις οποίες κατηγορούνταν.
Ανέλαβαν δράση οι κομματικοί "νονοί" τσι Κρήτης!
Α ρε Βαγγελάκη! καμία δικαίωση ΓτΧ τους μέσα για γαμοσύστημα
Γελοίες οι ποινές μετά από τόσα χρόνια ταλαιπωρίας. Κρίμα στο παλικάρι που χάθηκε, ντροπή στη «δικαιοσύνη»...
Στην ελλάδα το 90% της υπόθεσης κρίνεται στο στάδιο της άσκησης των διώξεων (δλδ ποιες κατηγορίες θα ασκηθούν) από ένα άτομο - δηλαδή τον εισαγγελέα. Αργότερα, πολλοί άνθρωποι (δικαστές, δικηγόροι) ξοδεύουν φαιά ουσία για να αποφασιστεί το ύψος των ποινών, πάντα όμως εντός των πλαισίων που όρισε ένας άνθρωπος το οποίο δεν αλλάζει. Έτσι είναι οι νόμοι στην ελλάδα δυστυχώς. Για επικίνδυνη σωματική βλάβη λοιπόν (πολύ περισσότερο για απλή) δεν πας φυλακή. Αφού η κατηγορία δεν ασκήθηκε για βασανιστήρια, ανθρωποκτονία ή άλλο κακούργημα, από την πρώτη στιγμή ήταν γνωστό ότι φυλακή δεν θα έμπαιναν
Θα μου επιτρέψεις να σε διορθώσω. Η πράξη για την οποία κατηγορείται κάποιος δεν μπορεί να αλλάξει. Ο χαρακτηρισμός όμως της πράξης, δηλαδή σε ποιά διάταξη υπάγονται οι πράξεις του κατηγορουμένου, μπορεί να αλλάξει μέχρι και την τελευταία στιγμή (αρθ. 343 ΚΠΔ). Π.χ. η ανθρωποκτονία από πρόθεση να μετατραπεί σε ανθρωποκτονία από αμέλεια. Εάν δε αποδειχθεί κατά την ακροαματική διαδικασία τέλεση επιπλέον αξιόποινων πράξεων, επειδή ακριβώς δεν μπορούμε να δικάσουμε κάποιον για πράξη, για την οποία δεν κατηγορείται, δηλαδή για πράξη η οποία δεν υπάρχει στο συγκεκριμένο κατηγορητήριο και για την οποία δεν έχει απολογηθεί, τότε απλώς ασκείται νέα ποινική δίωξη υποχρεωτικά και αυτεπαγγέλτως από τον εισαγγελέα με το ερώτημα της κατάχρησης εξουσίας (αρθ. 239 ΠΚ) αν δεν το κάνει, δεδομένου ότι υπέπεσε στην αντίληψή του διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκώμενου εγκλήματος, ή κατόπιν έγκλησης του παθόντος, αν πρόκειται για κατ' έγκληση διωκώμενο έγκλημα. Στην πράξη βέβαια οι εισαγγελείς ενώ διαπράττονται εγκλήματα μπροστά στα μάτια τους, επιδεικνύουν γενικά μια άρνηση να ασκήσουν τα καθήκοντά τους κινώντας την ποινική δίωξη, όπως π.χ. με τους βανδαλισμούς μετά την απόβαση των ΜΑΤ στη Χίο και στη Λέσβο, που έλαβαν χώρα μπροστά στα μπαλκόνια των σπιτιών των εισαγγελέων. Αναφορικά λοιπόν με το ερώτημα της κατάχρησης εξουσίας, πρέπει να το παρακάνει προκλητικά κάποιος εισαγγελέας για να βρεθεί κατηγορούμενος. Τέλος, δεν σχηματίζεται το κατηγορητήριο πάντα από ένα άτομο, αλλά ο ανακριτής μαζί με τον εισαγγελέα με τη συμμετοχή (δηλαδή τυχόν ενστάσεις) από τον κατηγορούμενο ή του παριστάμενου για την υποστήριξη της κατηγορίας. Σε περίπτωση δε διχογνωμίας αποφασίζει το συμβούλιο πλημμελειοδικών (αρθ. 307 ΚΠΔ).
Αυτά που λες τα γνωρίζω. Επειδή κατά πως φαίνεται δεν είσαι άσχετος με το θέμα θα σε ρωτήσω κατευθείαν:
Έχεις δει ποτέ να τυγχάνει εφαρμογής το 343 ΚΠΔ στην πράξη; Δηλαδή να μεταβάλλεται η κατηγορία με χαρακτηρισμό της πράξης ΕΠΙ ΤΟ ΒΑΡΥΤΕΡΟ, επειδή η δίωξη που ασκήθηκε ήταν πολύ ελαφριά; Εγώ δεν νομίζω να το έχω δει ουτε μια φορά.
Εχεις δει ποτέ να ασκούνται νέες επιπλέον ποινικές διώξεις μετά την έναρξη της αποδεικτικής διαδικασίας;
Έχει υποπέσει ποτέ στην αντίληψή σου να έχει βρεθεί αντιμέτωπος με κατάχρηση εξουσίας ή με οποιαδήποτε άλλη συνέπεια εισαγγελέας που "δεν είδε" ή προτίμησε να μη δει τον ελέφαντα που είχε μπροστά του στην προανάκριση;
Αν εισαγγελέας δεν ασκήσει δίωξη για κακούργημα, παρά μόνο για πλημμέλημμα, τότε πότε ακριβώς εμφανίστηκε η ευκαιρία να εμπλακεί 2ο άτομο, στην ποινική διαδικασία - έστω και ανακριτής; Πώς ακριβώς θεωρείται 2ο άτομο ο κατηγορούμενος ή η παράσταση για υποστήριξη της κατηγορίας, αφού δεν ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ με οποιονδήποτε τρόπο για την άσκηση της ποινικής δίωξης;
Για εμένα η απονομή δικαιοσύνης στην ελλάδα πάσχει τραγικά από την πρώτη στιγμή, απ το στάδιο της προανάκρισης
Ναι, η απονομή της δικαιοσύνης πάσχει τραγικά, αλλά δεν είναι ελληνικό "προνόμιο". Πάσχει τραγικά παντού.
Πρωτόδικα αυτά, θα δούμε τώρα, αν και δεν πιστεύω ότι θα υπάρχει καμια σημαντική διαφορά. Αυτή η ιστορία ειναι πολύ στρεβλή και θλιβερή.