Ένοπλη επίθεση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 17 Ιουνίου, στα γραφεία του φιλοκουρδικού κόμματος HPD (Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα) στη Σμύρνη. Άνδρας ηλικίας 35-40 ετών εισέβαλε στο κτήριο και αφού άνοιξε πυρ από το παράθυρο προς τον δρόμο, έβαλε φωτιά στο κτήριο σκοτώνοντας μία γυναίκα την οποία κρατούσε όμηρο.

Τον φερόμενο ως δράστη συνέλαβε η αστυνομία σύντομα, σύμφωνα με τουρκικά μέσα, ενώ το HDP ρίχνει την ευθύνη στην τουρκική κυβέρνηση. «Η φίλη μας, Deniz Poyraz, δολοφονήθηκε κατά την επίθεση στο κτίριο της περιοχής Σμύρνης. Ο υποκινητής και ο ηθικός αυτουργός αυτής της βάναυσης επίθεσης είναι η κυβέρνηση AKP-MHP και το Υπουργείο Εσωτερικών που στοχεύουν συνεχώς το κόμμα μας και τα μέλη μας» λέει ανάρτηση του κόμματος στο Twitter.

Σύμφωνα με το MiddleEastEye, η Serpil Kemalbay, βουλεύτρια του HDP, δήλωσε σε τηλεοπτική εμφάνιση ότι το κόμμα έχει από καιρό παρουσιαστεί ως ανοιχτός στόχος από την κυβέρνηση και τους υποστηρικτές της. «Το θεωρούμε αυτόματα επίθεση που προκαλείται από τους πολιτικούς, καθώς ζούμε κάτω από έναν κυβερνώντα συνασπισμό που μαστίζεται από τη μαφία και τις συμμορίες», είπε.

Όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες, η δολοφονία της γυναίκας έγινε με φόντο πανό που καταγράφει τα ονόματα των θυμάτων 88 γυναικοκτονιών που πραγματοποιήθηκαν στην Τουρκία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Το HDP έχει 55 έδρες στο 600μελές κοινοβούλιο και κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, η τουρκική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει προσπάθεια καταστολής εναντίον του κόμματος, καθαιρώντας 50 δήμαρχους του HDP από το αξίωμά τους και φυλακίζοντας αρκετούς βουλευτές του κόμματος και περισσότερα από 7.000 μέλη της με τρομοκρατικές κατηγορίες.