Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

«Το “θαύμα του τουρισμού” βιώνουν στο πετσί τους οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο Ηρακλείου (security, handling, καθαριότητα, duty free κ.α) με συνθήκες εργασίας που παραπέμπουν σε άλλες εποχές.

»Η αυξημένη τουριστική κίνηση σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού έχει μετατρέψει τον αερολιμένα σε μια εργασιακή αρένα που οι εργαζόμενοι παλεύουν καθημερινά για την επιβίωση.  Από τις καταγγελίες των εργαζομένων που φτάνουν καθημερινά στο σωματείο μας αλλά και από αυτά που έχουμε διαπιστώσει ιδίοις όμμασι από τις περιοδείες της ένωσης δεν είναι να απορεί κανείς γιατί υπάρχουν άδειες θέσεις εργασίας.

»Ο κλιματισμός του αεροδρομίου υπολειτουργεί ή δεν λειτουργεί για αρκετές ώρες της ημέρας με αποτέλεσμα, ειδικά τις θερμές ημέρες το καλοκαιριού να δημιουργείται μια αποπνικτική ατμόσφαιρα στους ενιαίους χώρους του αερολιμένα και μάλιστα σε συνθήκες έντονου συνωστισμού έως και χιλιάδων ανθρώπων. Μάλιστα είδαμε μέχρι και ατομικά ανεμιστηράκια μπροστά στους κισσέδες των εταιριών για να αντέξουν οι εργαζόμενοι τη ζέστη, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήρθαν και καταγγελίες για… κοριούς στο ίδιο πόστο. Επίσης, λόγω της μη συντήρησης του εξοπλισμού του αεροδρομίου ήρθε καταγγελία από συναδέλφους ότι τους χτύπησε το ρεύμα (!!!) από τους ιμάντες που μεταφέρουν τις βαλίτσες στο χώρο του διαχωρισμού των αποσκευών.

»Μέσα σε αυτές τις συνθήκες εργασίας και με εργαζόμενους που καλύπτουν δυο και τρία πόστα, οι ίδιοι καλούνται να δουλέψουν σπαστό ωράριο ακόμα και “τρίσπαστo”  προκειμένου να βγεί η δουλειά χωρίς να έχουμε φτάσει ακόμα στο πίκ της σαιζόν. Κερασάκι στην τούρτα η αύξηση στο κόμιστρο της στάθμευσης που αναγκάζει τους εργαζόμενους να δίνουν το 1/10 του μισθού τους στην Δημοτική Επιχείρηση ΔΕΠΑΝΑΛ προκειμένου να μην παρανομούν.

»Είναι τεράστιες οι ευθύνες των μεγάλων εταιριών επίγειας εξυπηρέτησης και των λοιπών εταιριών που δραστηριοποιούνται και εφαρμόζουν τέτοιες συνθήκες. Τεράστιες επίσης είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης αλλά και οι ευθύνες του Αερολιμενάρχη Ηρακλείου που όχι μόνο επιτρέπει τέτοιες συνθήκες στο χώρο ευθύνης του αλλά συστηματικά αντιδρά επιθετικά σε κάθε υπόδειξη του σωματείου για αυτή την κατάσταση.

»Καλούμε τους εργαζόμενους να μην συμβιβαστούν με αυτή την κατάσταση. Να έρθουν τώρα σε επαφή με το σωματείο μας, την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου και να βάλουμε μαζί φρένο στην εργοδοτική ασυδοσία. Τώρα είναι η ώρα για αγώνα και πάλης για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που θα κατοχυρώνουν τους εργαζόμενους απέναντι σε τέτοια ζητήματα, μετά το πέρας της σαιζόν θα είμαστε απλά μερικοί ακόμη αριθμοί που οι περισσότεροι εξ αυτών θα μείνουν έξω και από το ταμείο ανεργίας. Τώρα είναι η ώρα να παλέψουν για:

·Κάλυψη του κόστους μετακίνησης για τους εργαζόμενους του αεροδρομίου από τις εταιρείες. Δωρεάν στάθμευση στο δημοτικό πάρκινγκ.

·Αυξήσεις στους μισθούς ανάλογες με το ύψος πληθωρισμού. Να μην πληρώσουμε εμείς την ακρίβεια.

·Συμβάσεις για όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς των μηνιαίων και εβδομαδιαίων συμβάσεων.

·Επίδομα ανεργίας 600 € για όλους. Αυτό να διαρκεί όλη την περίοδο της ανεργίας. Αναγνώριση της εποχικότητας για το σύνολο των επιχειρήσεων.

·Συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας για το σύνολο των εργαζομένων. Με  ευθύνη του κράτους να γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις στις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου.

·5ήμερο – 7ωρο – 35ωρο. Όχι στα σπαστά ωράρια, στα κομμένα ρεπό και στις απλήρωτες υπερωρίες. Καμία διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

»Καλούμε τους εργαζόμενους στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, όπου θα συζητηθεί το θέμα του πάρκινγκ μετά από αίτημα της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου».