Της Βασιλικής Σιούτη
Παρά τα μεγάλα λόγια που εκστομίζουν κατά καιρούς και τις προειδοποιήσεις προς τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του, αλλά και τον ίδιο τον Ευ. Βενιζέλο, όμως, δεν φαινόταν ότι σκόπευαν να έρθουν σε ρήξη καθώς είχαν αποφασίσει να το παίζουν σε δύο ταμπλό. Και της συμπολίτευσης και της -εσωτερικής- αντιπολίτευσης. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ τους έφερε σε δύσκολη θέση γιατί τους ανάγκασε να δηλώσουν την υποστήριξή τους στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, από την οποία επιθυμούσαν να κρατούν αποστάσεις.
Για το λόγο αυτόν, ο Θ. Μωραΐτης και ο Μιχ. Κασσής (αλλά και ο Κ. Σκανδαλίδης, που παίζει αυτόνομα και σε πολλά γήπεδα) επιχείρησαν να υπερπηδήσουν το εμπόδιο δηλώνοντας ότι ψηφίζουν αλλά χωρίς να …στηρίζουν, εκτός από τη Θεοδώρα Τζάκρη που έκανε τελικά την έκπληξη υπερψηφίζοντας την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ομιλία του Θ. Μωραΐτη ήταν η πιο χαρακτηριστική, καθώς εξέθεσε και δημόσια στη Βουλή τις συζητήσεις που γίνονται εντός του ΠΑΣΟΚ και μεταξύ των μελών της συγκεκριμένης ομάδας. «Ο Σαμαράς είναι πρωθυπουργός με παραχώρηση του ΠΑΣΟΚ» είπε και τον προειδοποίησε ότι αν δεν τα καταφέρνει, μπορεί να βρεθούν κι άλλες λύσεις, υπονοώντας ότι η Βουλή αυτή μπορεί να δώσει και άλλη κυβέρνηση με άλλον πρωθυπουργό, θέση που έχει διατυπώσει μαζί με άλλους και στο κόμμα του. Τόνισε μάλιστα ότι η αντοχή της ανοχής τους δεν είναι απεριόριστη. Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο Μιχ. Κασσής, δηλώνοντας ότι η ψήφος του δεν είναι λευκή επιταγή (ενώ και ο Κ. Σκανδαλίδης είχε υποστηρίξει ότι «υφαρπάζεται» η ψήφος του).
Η συγκεκριμένη ομάδα του ΠΑΣΟΚ κινείται σε αυτό το πλαίσιο εδώ και αρκετούς μήνες και οπωσδήποτε από τον Ιούνιο και μετά, κάποιοι μάλιστα έχουν χαρακτηρίσει ως ακροδεξιούς τον πρωθυπουργό και το επιτελείο του.
Τα περισσότερα από τα στελέχη αυτά συνομιλούν με τον Γ. Παπανδρέου, που δημοσίως όμως κρατά αποστάσεις (αν και φρόντισε να κάνει αισθητή την παρουσία του πρόσφατα, καταψηφίζοντας την τροπολογία για την ψηφιακή πλατφόρμα). Κάποιοι του έχουν προτείνει ακόμα και τη δημιουργία ενός «παπανδρεϊκού» κόμματος. Άλλοι, λένε ορισμένες πληροφορίες, έχουν ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ισχυρό τους όπλο, που φοβίζει πραγματικά το Μαξίμου, είναι η δυνατότητά τους να ρίξουν τον Α. Σαμαρά.
Το δίδυμο Σαμαρά-Βενιζέλου θεώρησε ότι η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια καλή ευκαιρία για να τους στριμώξουν στο «μαντρί». Μετά τις σημερινές τοποθετήσεις των συγκεκριμένων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, όμως, που φρόντισαν να διαφοροποιηθούν εντόνως -έστω και φραστικά-, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι έμειναν ήσυχοι. Συνεργάτες των δύο αρχηγών ήδη ανησυχούν μήπως η στάση αυτή κλείνει το ένα μάτι στον ΣΥΡΙΖΑ και μήπως -όπως λέει και ο Φαήλος Κρανιδιώτης- κρατούν τις σφαίρες τους για αργότερα.