Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο για το νομοσχέδιο Κεραμέως
Η επαγγελματική εξίσωση των αποφοίτων των κολλεγίων με τους αποφοίτους δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης υποβαθμίζει περαιτέρω τη δημόσια εκπαίδευση, οξύνει το πρόβλημα της ανεργίας των αποφοίτων των πανεπιστημίων και εμπορευματοποιεί ένα κοινωνικό αγαθό αίροντας στην πράξη το άρθρο 16 του Συντάγματος.
«Ο συνδυασμός της υποχρηματοδότησης με την ασφυκτική γραφειοκρατία των διαδικασιών απορρόφησης των κονδυλίων οδηγεί το ΕΜΠ σε οριακό επίπεδο λειτουργίας» σημειώνεται ακόμα, ενώ στηλιτεύεται η σύνδεση της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων με την αξιολόγηση, με τη Σύγκλητο να υπογραμμίζει:
- Βασικό στοιχείο του νέου νομοσχεδίου είναι η σύνδεση της χρηματοδότησης με την αξιολόγηση των Πανεπιστημίων.
- Μια τέτοια λογική παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα όσον αφορά στα κριτήρια αξιολόγησης και οδηγεί στον ανταγωνισμό των Ιδρυμάτων.
- Οδηγεί σε περικοπές, σε ένα ήδη ασφυκτικό κλίμα εξαιτίας των μειώσεων των προϋπολογισμών τα τελευταία χρόνια και της υποστελέχωσης των πανεπιστημίων.
Ακόμα, η Σύγκλητος του ΕΜΠ για το θέμα των διαγραφών λιμναζόντων φοιτητών αναφέρει ότι «η ουσιαστική αντιμετώπιση του θέματος απαιτεί σοβαρή προσπάθεια εκ μέρους των Πανεπιστημίων για αναμόρφωση και εξορθολογισμό των προγραμμάτων σπουδών, για καλύτερο σχεδιασμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας και συστηματική εκπαιδευτική υποστήριξη όσων φοιτητών έχουν ανάγκη, και εκ μέρους της Πολιτείας έμπρακτη στήριξη στους οικονομικά αδύναμους και μέτρα για τους εργαζόμενους φοιτητές».
«Η διατήρηση της μειωμένης επιχορήγησης του τακτικού προϋπολογισμού του ΕΜΠ έχει οδηγήσει το Ίδρυμα σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση» τονίζεται στην ίδια απόφαση. «Ο συνδυασμός της υποχρηματοδότησης με την ασφυκτική γραφειοκρατία των διαδικασιών απορρόφησης των κονδυλίων οδηγεί, παρά τις τεράστιες προσπάθειες του έμψυχου δυναμικού του να κρατήσουν ψηλά το επίπεδο σπουδών στο ΕΜΠ, σε οριακό επίπεδο λειτουργίας, κυρίως σε ό,τι αφορά σε εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, που είναι απολύτως συνδεδεμένα με την εκπαίδευση των φοιτητών και την έρευνα στο πρώτο τεχνολογικό Ίδρυμα της χώρας. Οι επιπτώσεις της υποχρηματοδότησης είναι επίσης σημαντικές στον τομέα της φοιτητικής μέριμνας. Η ουσιαστική αύξηση της χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών είναι απολύτως απαραίτητη και δεν υποκαθίσταται από αναιμικές έκτακτες χρηματοδοτήσεις».
Καταλήγοντας, η Σύγκλητος του ΕΜΠ καλεί τις σχολές του να λάβουν όλα εκείνα τα μέτρα για την αναπλήρωση των απολεσθεισών ωρών και την άρτια ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης δεν οδηγεί σε κίνδυνο απώλειας εξαμήνου.