Την έντονη αντίδραση της έδρας προκάλεσε σήμερα ο ιατροδικαστής / πραγματογνώμονας που ορίστηκε από τον κοσμηματοπώλη στη δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου. Έκπληκτος από την έντασή του, ο εισαγγελέας τον ρώτησε «γιατί μιλάτε με τόση ένταση στο δικαστήριο;» και η πρόεδρος του ζήτησε να χαμηλώσει τους τόνους. Χαρακτηριστική ήταν η στιγμή κατά την οποία ο μάρτυρας είπε στους δικαστές: «Δεν θέλω να ξαναερωτηθώ γι’ αυτό το πράγμα».

Η ερώτηση που εξοργισμένος ο μάρτυρας δεν ήθελε να του ξαναγίνει ήταν για ποιον λόγο πιστεύει ότι πέθανε ο ακτιβιστής. Δηλαδή, ακριβώς αυτό για το οποίο είχε κληθεί να καταθέσει. «Το πόσες ερωτήσεις θα σας τεθούν θα το κρίνει το δικαστήριο, δεν δείχνετε κανένα σεβασμό στο δικαστήριο», του επεσήμανε ο εισαγγελέας.

Να σημειωθεί πως ήταν ο πρώτος που κατέθεσε ότι η αιτία θανάτου του Ζακ ήταν μεν οι ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις στο μυοκάρδιο αλλά αυτές, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν σχετίζονται με τα χτυπήματα στο κοσμηματοπωλείο αλλά σε προγενέστερο χρόνο του συμβάντος. «Στην προκειμένη περίπτωση για τον Ζαχαρία Κωστόπουλο από κανέναν ιατροδικαστή δεν χαρακτηρίστηκαν οι 23 βλάβες θανατηφόρες. Επίσης πρέπει να τονιστεί ότι είναι βλάβες μαλακών μορίων, δηλαδή σε δέρμα και υποδόριο. (…) Επίσης, έχουμε την ορολογία ότι ο Ζακ απεβίωσε από ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις, δεν αναφέρεται αν είναι πρόσφατες ή προγενέστερες, δεν περιγράφεται η χρονική περίοδος. Διά της ατόπου απαγωγής εκφέρουν γνώμη οι δημόσιοι ιατροί (Καλόγριας και Βαγενά) ότι οι αλλοιώσεις αυτές είναι αποτέλεσμα κακώσεων και όλο αυτό το εντάσσουν σε έναν μηχανισμό στρες», κατέθεσε ο μάρτυρας.

«Δηλαδή, αν καθόταν στο σπίτι του εκείνη τη μέρα, θα είχε πεθάνει;» ρώτησε ένορκος και ο μάρτυρας απάντησε ότι είναι ιατροδικαστής, όχι ο μάντης Κάλχας. Τακτική δικαστής ρώτησε τον μάρτυρα αν η κλοτσιά που έχει καταγραφεί σε βίντεο να δέχεται το θύμα στο κεφάλι από τον κοσμηματοπωλη μπορούσε να προκαλέσει εξωαγγειακό αιμάτωμα, αλλά ο μάρτυρας επέμενε ότι δεν προκύπτει τέτοιο εύρημα στην ιατροδικαστική έκθεση του θύματος.

«Κανένας ιατροδικαστής δεν αναφέρει το παθολογικό υπόβαθρο του Ζακ», συνέχισε ο μάρτυρας και υποστήριξε ότι το θύμα είχε μακρά ηπατική βλάβη, ενώ χαρακτήρισε «τοξική για την καρδιά» την αντιρετροϊκή αγωγή. «Δεν ήταν 23 τα λακτίσματα άλλα τρία», είπε επίσης και τόνισε ότι κανένα δεν προκάλεσε τον θάνατο του Ζακ. Ωστόσο, όπως σχολίασε η συνήγορος της οικογένειας του θύματος,  Κλειώ Παπαπαντολέων, όλοι οι προηγούμενοι ιατροδικαστές συγκλίνουν στο ότι τα χτυπήματα που δέχτηκε ο Ζακ ήταν θανατηφόρα, ότι η καρδιά του θύματος ήταν υγιής και ότι η βλάβη στο ήπαρ ήταν αδιάφορη με το επελθόν θανατηφόρο αποτέλεσμα.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 14 Δεκεμβρίου.