Η Βουλή της ΠΓΔΜ υπερψήφισε το νομοσχέδιο που προβλέπει την επέκταση της χρήσης της αλβανικής, ως γλώσσας που ομιλείται από άνω του 20% του πληθυσμού, σε επίπεδο επικρατείας και τοπικής αυτοδιοίκησης στην χώρα. Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 64 βουλευτές, οι οποίοι προέρχονται από το κυβερνών κόμμα «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ και από τα αλβανικά κόμματα της ΠΓΔΜ, ενώ οι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, το οποίο είχε ταχθεί κατά του νομοσχεδίου, απείχαν από την ψηφοφορία.
Το νομοσχέδιο που προβλέπει τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας ψηφίστηκε από τη Βουλή τον περασμένο Ιανουάριο, όμως ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ (ο οποίος προέρχεται από το VMRO-DPMNE) το ανέπεμψε στη Βουλή, κρίνοντας το «αντισυνταγματικό και επικίνδυνο για την ακεραιότητα της χώρας».
Το νομοσχέδιο είχε εγκριθεί τον Ιανουάριο, αλλά το VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι κατέθεσε περίπου 35.000 τροπολογίες επί του νομοσχεδίου, μπλοκάροντας την διαδικασία για την ψήφισή του για δεύτερη φορά από την Βουλή. Μετά από κόντρες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος της Βουλής απέρριψε την Τετάρτη τις τροπολογίες του VMRO-DPMNE, κάτι που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος κινήθηκε απειλητικά κατά του προέδρου της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι, που προέρχεται από το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI.
Ο Γκρουέφσκι σηκώθηκε από τη θέση του και έκλεισε το μικρόφωνο του Τζαφέρι, εν μέσω αποδοκιμασιών, ενώ λίγο αργότερα οι δύο τους κόντεψαν να έρθουν στα χέρια, με την ασφάλεια της Βουλής να επεμβαίνει ώστε να αποτρέψει το επεισόδιο. Μετά το επεισόδιο, ο Τζαφέρι έθεσε το νομοσχέδιο σε ψηφοφορία, από την οποία αποχώρησαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Αρνείται να υπογράψει ο Ιβάνοφ
Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ (που προέρχεται από το VMRO-DPMNE), ξεκαθάρισε σε διάγγελμα του το βράδυ της Τετάρτης ότι δεν πρόκειται να υπογράψει το προεδρικό διάταγμα για το νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου δεν τηρήθηκαν οι κανονισμοί της Βουλής.
Παρά το ότι είναι υποχρεωμένος από το Σύνταγμα να υπογράψει το διάταγμα από τη στιγμή που η Βουλή το ενέκρινε για δεύτερη φορά, ο Ιβάνοφ ισχυρίζεται ότι το νομοσχέδιο προσκρούει στις διατάξεις του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.