Το δικαστήριο καλείται να κρίνει εάν θα αναγνωριστούν ή όχι ελαφρυντικά στον πρώην ειδικό φρουρό και ως εκ τούτου θα αποφασίσει εάν ο Κορκονέας θα παραμείνει στη φυλακή ή θα αποφυλακιστεί.

Σήμερα, με την έναρξη της δίκης και προτού συγκροτηθεί το δικαστήριο ξεκίνησε η ένταση με τους δικηγόρους του Κορκονέα να υποστηρίζουν ότι οι συνήγοροι της οικογένειας του Αλέξανδρου (Νίκος και Ζωή Κωνσταντοπούλου) δεν έχουν δικαίωμα να παρίστανται στη διαδικασία.

Ο Νίκος και η Ζωή Κωνσταντοπούλου που εκπροσωπούν την οικογένεια (παρίσταται η μητέρα και η αδερφή του δολοφονημένου Αλέξη Γρηγορόπουλου), απέρριψαν τις αιτιάσεις ζήτησαν από το δικαστήριο να συνεχίσει τη διαδικασία με τη δική τους παρουσία και συμμετοχή.

Μετά από αρκετές διακοπές, ενστάσεις αλλά και έντονες αντεγκλήσεις το δικαστήριο αποφάσισε τελικά πως οι συνήγοροι της οικογένειας δεν νομιμοποιούνται να παρίστανται στη διαδικασία, προκαλώντας αντιδράσεις από την πλευρά της οικογένειας.

Νίκος Κωνσταντόπουλος και Ζωή Κωνσταντοπούλου αντέδρασαν οργισμένα καταγγέλλοντας μη νόμιμη απόφαση και σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί το δικαστήριο να αποφασίσει πριν ακόμα συσταθεί και πριν βρεθεί σε πλήρη σύνθεση με τους ενόρκους». Υπέβαλαν, μάλιστα, αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου για αντιδικονομική συμπεριφορά, καταγγέλλοντας ότι έχουν δημιουργηθεί προϋποθέσεις υπέρ του κατηγορουμένου εντός της αίθουσας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Επαμεινώνδας Κορκονέας είχε αποφυλακιστεί το 2019, έχοντας εκτίσει σχεδόν 11 χρόνια από την ποινή του λόγω του ελαφρυντικού που του είχε αναγνωρίσει το δικαστήριο, σπάζοντας έτσι τα ισόβια. Τον Μάρτιο του 2022 ο Κορκονέας όμως επέστρεψε στη φυλακή καθώς με ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου έγινε δεκτή η απόφαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα που αναίρεσε την απόφαση του ΜΟΕ Λαμίας.

Η δίκη προσδιορίστηκε αρχικά να γίνει στις 11 Μαΐου 2022 αλλά εκεί διαπιστώθηκε ότι δεν είχε κληθεί η πλευρά της οικογένειας και το δικαστήριο ανέβαλε την εκδίκαση και προσδιορίστηκε και πάλι η δίκη από την Εισαγγελία Εφετών Λαμίας για σήμερα.

Κάτω από αυτό το κλίμα συνεχίζεται η διαδικασία ενώ ιδιαίτερα ισχυρές είναι οι αστυνομικές δυνάμεις που έχουν βρεθεί στο Εφετείο της Λαμίας αφού έξω από το κτίριο βρίσκονται ομάδες ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου φωνάζοντας συνθήματα για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.