Ενώ όλα έδειχναν ότι θα ήταν ακόμη μια συνηθισμένη συνέντευξη Τύπου των υπουργών Εξωτερικών Τουρκίας και Ελλάδας, και ενώ είχε νωρίτερα χαρακτηριστεί «εξαιρετική» η συνάντηση Ερντογάν – Δένδια, το κλίμα οξύνθηκε και έβγαλε σειρά έκτακτων ειδήσεων, σε ελληνικά και τούρκικα ΜΜΕ, σήμερα, Πέμπτη, το απόγευμα, μετά τη συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου. 

Μετά τις συνήθεις αβρότητες και τις αναφορές στις φιλικές τους σχέσεις, και τον «φίλο του το Νίκο» από πλευράς του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μια άλλη φράση του, και αναφορά του στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης ως «τουρκική» άναψε τα αίματα, εκτρέποντας την συνέντευξη Τύπου σε καταγραφή όλων των προβλημάτων στις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών. 

Έντονη ήταν η αντίδραση του Νίκου Δένδια, ο οποίος υπενθύμισε ότι βάσει της συνθήκης της Λωζάνης και του ελληνικού συντάγματος, η μειονότητα είναι μουσουλμανική και ότι «η Τουρκία έχει υπογράψει τη συνθήκη κι αυτή ισχύει είτε αρέσει στην Άγκυρα είτε όχι». 

Ακολούθως, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είπε ότι οι θέσεις της Ελλάδας και της Κομισιόν «δεν αφορούν το διεθνές δίκαιο ούτε το διεθνές δικαστήριο» ενώ ανέφερε για το μεταναστευτικό ότι «δε θέλει να πει ενώπιον του Τύπου» ότι η Ελλάδα επαναπροώθηση «80.000 ανθρωπίνων ψυχών προσφύγων…» – λέγοντας το ακριβώς ενώπιον του Τύπου και χωρίς να παρουσιάσει οποιοδήποτε στοιχείο.

«Αν εκφράζεστε με τέτοιες προκλητικές κατηγορίες είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε», κατέληξε. 

Ανταπαντώντας, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών  ανέφερε ότι «η ελληνική θέση για Αιγαίο και Α.Μεσόγειο είναι σαφής και δεν είναι η πρώτη φορά που τα ακούτε. Η Τουρκία έχει παραβιάσει το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και έχει κάνει πάνω από 400 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος. Πάνω από το ελληνικό έδαφος. Δεν μιλάμε για εναέριο χώρο. Δεν υπάρχει καμία διάταξη διεθνούς δικαίου που να της το επιτρέπει αυτό» είπε, και αναφερόμενος στη διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τόνισε πως εάν η Τουρκία θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ θα πρέπει να αποδεχθεί και το Δίκαιο της Θάλασσας. «Μετά τα γεγονότα Φεβρουαρίου και Μαρτίου δεν θα έπρεπε η Τουρκία να κάνει μάθημα στην Ελλάδα. Αλλά η νέα σελίδα προϋποθέτει αντίληψη αυτοκριτικής.».

 Κατόπιν είπε ότι αν και η Ελλάδα δεν πρόκειται να αλλάξει τις πάγιες θέσεις της, «είναι έτοιμη να προχωρήσει σε θετική ατζέντα με την Τουρκία». «Η Ελλάδα και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν είναι κάποιος τρίτος αλλά η οικογένειά μας εάν και η Τουρκία ενταχθεί στην ΕΕ. Δεν είναι τρίτος αλλά οικογένεια. Είναι το πιο υπερήφανο παράδειγμα συνύπαρξης κρατών στον κόσμο» είπε, καταλήγοντας «θα έλεγα να μην αναλωθούμε σε ατέρμονο διάλογο επί θεμάτων στα οποία διαφωνούμε», για να μην εισακουστεί, πάντως.  

«Οι εξορύξεις και ερευνητικές εργασίες ήταν πλήρως νόμιμες στην Ανατολική Μεσόγειο» και, για τη Συνθήκη της Λωζάνης «αναφέρεστε σε ότι σας συμφέρει αλλά δεν αναφέρεστε σε ό,τι αφορά τη συνθήκη Λωζάνης για το θέμα αποστρατικοποίησης», είπε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών. 

«Θέσατε θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Γιατί υπάρχει στρατός στα νησιά; Υπάρχει γιατί απειλούνται από κάπου. Κοστίζει χρήματα ο στρατός. Ως προς το θέμα των 6-10 μιλίων ξεκινά από το 1930, η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε για πρώτη φορά μετά το 1970» είπε μεταξύ άλλων. «Ελπίζω η αντιπαράθεση να μην ακύρωσε την πρόσκληση για δείπνο. Πεινάω εξαιρετικά» είπε ο Νίκος Δένδιας, προσπαθώντας να χαμηλώσει τους τόνους.

Όπως ήταν φυσικό, ακολούθησαν έκτακτα δελτία ειδήσεων τόσο στα ελληνικά όσο και στα τουρκικά ΜΜΕ, στα δεύτερα με χαρακτηριστικότερο τίτλο εκείνον της φιλοκυβερνητικής Χουριέτ, που στο έκτακτο της έβαλε τίτλο «Σκάνδαλο Δένδια μετά μια φιλική συνάντηση! Δυστυχώς, η Ελλάδα είναι πάντα η ίδια!», και αναφέρει σε πόσο «δύσκολη θέση ήρθε ο υπουργός Τσαβούσογλου μετά τη δήλωση Δένδια», και πως «υποχρεώθηκε να απαντήσει», αποκρύπτοντας την κανονική σειρά των ερωταπαντήσεων και προκλήσεων, και των δύο πλευρών, όπως καταγράφεται από τις κάμερες και αποφεύγει το κομμάτι περί της μειονότητας.

Το κατά πόσον κατά την δημιουργία αυτής της ξαφνικής έντασης ο κος Δένδιας έμεινε στο πλαίσιο των εντολών που είχε λάβει ή όχι, ελέγχεται. Στα ελληνικά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ γίνεται προσπάθεια η στάση Δένδια να πιστωθεί στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, που «του είχε πει αν προκληθεί να απαντήσει καταλλήλως», κάτι μάλλον δύσκολο, ειδικά μετά τους χαρακτηρισμούς ως «εξαιρετικής» της συνάντησης Ερντογάν – Δένδια λίγες ώρες νωρίτερα σήμερα, και με δεδομένα τα σαφή μηνύματα προς τον πρωθυπουργό εντός της ίδιας της ΝΔ, που τον τοποθετούν σε μια θέση πολύ κοντύτερα σε αυτές που εκφράζει ο Κώστας Σημίτης και όχι αυτών που εκφράστηκαν από τον υπουργό Εξωτερικών.

Πάντως, η συμπεριφορά και η ένταση είναι ασυνήθιστα για τέτοιου είδους συνεντεύξεις τύπου, όπου σχεδόν όλα είναι προδιαγεγραμμένα – αυτό άλλωστε θέλησε στο τέλος να θυμίσει και ο Νίκος Δένδιας αναφερόμενος στην πείνα του και το επίσημο δείπνο που θα ακολουθούσε, εθιμοτυπικά. Να υπενθυμίσουμε ότι είναι η δεύτερη «περίεργη» συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, μετά το σόφα-γκέητ και την εκτός πρωτοκόλλου αγενή συμπεριφορά προς την Ούρσουλα φον ντέρ Λάιεν, που θέλησε να θυμίσει και με τον τίτλο της η Χουριέτ. 

Στα παρεπόμενα των συναντήσεων Δένδια στην Άγκυρα, αξίζει να αναφερθεί ότι ο Ερντογάν κατέθεσε πρόταση για τη διεξαγωγή Συνόδου για τα ζητήματα που έχουν προκύψει στην Ανατολική Μεσόγειο