Την απόσυρση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά ΑΕΙ ζήτησε κατά έναρξη της πρώτης συνεδρίασης στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων ο εισηγητής από την πλευρά της αντιπολίτευσης και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Διονύσης Καλαματιανός, κάνοντας λόγο για ευθεία παραβίαση του Συντάγματος και του άρθρου 16, ενώ εγκάλεσε την κυβέρνηση για πολιτειακή εκτροπή. Με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ συντάχθηκαν ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας, ενώ ο ειδικός αγορητής της Νίκης ξεκαθάρισε πως θα κατατεθεί ένσταση συνταγματικότητας στην Ολομέλεια. Αντίθετα, ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ. Ελληνική Λύση και Σπαρτιάτες δεν θέλησαν να τοποθετηθούν.


Oι βουλευτές έπαιρναν τον λόγο για να επαναλάβουν την επιχειρηματολογία, κάτι που δεν συμβαίνει συχνά και αποτυπώνει τη μαζική αντίδραση κατά του νομοσχεδίου, με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Χρήστο Κέλλα, να ισχυρίζεται πως η Επιτροπή δεν μπορεί να κρίνει ζητήματα συνταγματικότητας.

Ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης επέμεινε πως το σχέδιο νόμου θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των εκπαιδευτικών ευκαιριών στην πατρίδα μας, την επιστροφή φοιτητών και τη μετατροπή της Ελλάδας σε «περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης». O κ. Πιερρακάκης ανταπάντησε πως κορυφαίοι συνταγματολόγοι έχουν αποφανθεί πως το νομοσχεδίου «δεν είναι αντισυνταγματικό». Το νομοσχέδιο μας είπε «αυξάνει την επιδραστικότητα του Συντάγματος» και κατέθεσε τις γνωμοδοτήσεις των συνταγματολόγων Ευαγ. Βενιζέλου, Βασίλη Σκουρή και Φίλιππου Σπυρόπουλου λέγοντας πως «στην διάρκεια της συζήτησης θα σας καταθέσουμε και άλλες».

Επίσης είπε ότι θα υπάρχει εποπτεία από την ΕΘΑΕΕ. «Δεν θα εξεταστεί καμία αίτηση που δεν περιλαμβάνει λιγότερο από τρεις σχολές ή λιγότερους από 30 καθηγητές» τόνισε.

Αν κάποιος δεν μπορεί να μπει στο δημόσιο σύστημα δεν θα μπορεί να μπει και στο μη κρατικό. Θα υπάρχουν και πρόσθετοι όροι πρόσβασης οι οποίοι θα εγκρίνονται από την ανεξάρτητοι αρχή και θα πρέπει να είναι ίδιοι με το μητρικό σχήμα, εξήγησε.

Και συμπλήρωσε: «Θα δράσει απολύτως ευεργετικά για τη χώρα μας. Θα αυξήσει τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες, θα δώσει ευκαιρίες επαναπατρισμού, θα ανακόψει την έξοδο από τη χώρα μας. Θα πρέπει να τελειώσει η εποχή της αυταρέσκειας. Γιατί ενώ έχουμε πολύ ικανούς ανθρώπους στην τριτοβάθμια δεν έχουμε καταφέρει να γίνουμε περιφερειακή δύναμη στην εκπαίδευση. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε σε μεγάλη κλίμακα και να μην φοβηθούμε να το κάνουμε. Να μην έχουμε μια λογική προστατευτισμού γιατί ο προστατευτισμός δεν θα μας προστατέψει. Αυτή είναι η πραγματική απελευθέρωση. Το μέλλον ή το σχεδιάζεις ή το υφίστασαι. Ήρθε η ώρα να το σχεδιάσουμε. Σας καλώ να τα συμφωνήσουμε και να τα σχεδιάσουμε μαζί. Εθνικά και όχι κομματικά συμφέρον” υπογράμμισε.

«Όσοι αντιδρούν εμμένουν σε έναν ιδεολογικό οριτζιναλισμό»

Ο κ. Πιερρακάκης καταλόγισε σε όσους αντιδρούν ότι εμμένουν σε ένα «ιδεολογικό οριτζιναλισμό». Επεσήμανε ότι στα ιδιωτικά κολέγια φοιτούν σήμερα περίπου 35.000 σπουδαστές οι αποκτούν πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα και με βάση κοινοτική νομοθεσίας και έτσι μπορεί να μοριοδοτηθούν για το ΑΣΕΠ, να εισαχθούν στην Σχολή Δικαστών κ.λ.π. . Και όλα αυτά κάτω από ένα αρρύθμιστο καθεστώς λειτουργίας των κολεγίων που οφείλουμε να ρυθμιστεί και να σταματήσει να υπάρχει αυτό το «ελληνικό ελντοράντο των κολεγίων». Οφείλει, είπε ο υπουργός «να σταματήσει η αυταρέσκεια που δείχνουμε».

Σε εκείνο το σημείο παρενέβη ο Παύλος Πολάκης, κατηγορώντας την πλειοψηφία και προσωπικά τη Νίκη Κεραμέως για την κατάργηση της μεταλυκειακής εκπαίδευσης προκειμένου να βρεθούν «πελάτες» για τα κολέγια.

Ο υπουργός αναγνώρισε μεταξύ άλλων ότι «η νομιμότητα του νομοσχεδίου, σίγουρα δεν θα κριθεί κοινοβουλευτικά αλλά στο τέλος από τα διοικητικά δικαστήρια». « Δεν κάνουμε τίποτα άλλο είπε από όσα ισχύουν σε όλα σχεδόν τα Κράτη», είπε. Ζήτησε σε όσους ισχυρίζονται ότι το πλαίσιο ίδρυσης μη κρατικών μη κερδοσκοπικών Πανεπιστήμια να προσκομίσουν στην συζήτηση ένα πιο αυστηρό πλαίσιο. Απέρριψε ότι θα εισάγονται σε αυτά σπουδαστές με 8 και 9 καθώς έχει προβλεφθεί να ισχύουν τα κριτήρια βάσης που έχουν τα μητρικά ιδρύματα για να γίνει ένας σπουδαστής δεκτός.