«Είμαστε στα πρόθυρα μεγάλης προόδου ή κατάρρευσης» υποστήριξε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» στην Νέα Υόρκη, συμπληρώνοντας πως είτε το πρώτο θα γίνει, είτε το δεύτερο.
 
Όπως αναφέρεται, ο ίδιος πιστεύει ότι δεν είναι πολλά τα θέματα που παραμένουν άλυτα στις διαπραγματεύσεις, αλλά είναι σημαντικά. «Στον ορίζοντα υπάρχει μια διαφαινόμενη κρίση που αφορά τις έρευνες για φυσικό αέριο τον Ιούλιο. Δεν πιστεύω ότι θα περάσει από μόνη της. Αντιθέτως, βλέπω ότι πλησιάζει» ανέφερε.
 
Ο Ε. Εϊντέ είπε ότι έχει πάρει κάποιες ιδέες από τον γ.γ. του ΟΗΕ, τις οποίες και θα μοιραστεί πρωτίστως με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο. Είναι ιδέες, εξήγησε, για το τι μπορεί να γίνει για να βοηθηθούν οι δύο ηγέτες σε μια τελευταία προσπάθεια. «Δεν τίθεται θέμα επιδιαιτησίας, ούτε ενός νέου σχεδίου Ανάν», δήλωσε ο Εϊντέ.
 

Ενοχλημένες Αθήνα και Λευκωσία με τη στάση του

 
Τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στάθηκε στο πλευρό του Νίκου Αναστασιάδη που εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια του για το χειρισμό του Κυπριακού από τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Έιντε.
 
Ο Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε την Κυριακή τον Έιντε να μιλάει όσο λιγότερο γίνεται για το ζήτημα του Κυπριακού, ζητώντας του να παραδειγματιστεί από τους προκατόχους του. «Όσο λιγότερα λέγονται, ιδιαίτερα από πλευράς του ειδικού σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Έσπεν Έιντε, τόσο το καλύτερο. Θα έπρεπε να είχε μάθει από τους προκατόχους του, που δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα, είτε στη μια είτε στην άλλη κοινότητα».
 
Ο Κύπριος Πρόεδρος κάλεσε τον Έιντε «να συνειδητοποιήσει ότι με δηλώσεις ή με εκφοβισμούς επιτυγχάνονται τα αντίθετα αποτελέσματα». Επίσης, ο πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι ο  Έιντε «προσπαθεί να μη βλέπει τις απειλές εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και το κλίμα δυσπιστίας που δημιουργείται μέσα από τις διάφορες navtex και την παρουσία του Barbaros ( στην κυπριακή ΑΟΖ)».
 
Ο Ν. Κοτζιάς έσπευσε να πάρει το μέρος του Κύπριου Προέδρου, υπογραμμίζοντας ότι ο Έιντε προωθεί άστοχα επιχειρήματα. «Υποστηρίζει ότι ένα είδος 4 ελευθεριών μπορεί να υλοποιηθεί και για τους Τούρκους στην Κύπρο» επικαλούμενος «σειρά άστοχων παραδειγμάτων, όπως τη συμφωνία της Ρωσίας ως προς το Καλίνινγκραντ, που αφορά στη δυνατότητα μετακίνησης των Ρώσων μεταξύ των κύριων εδαφών της Ρωσίας και του Καλίνινγκραντ», η οποία «ασφαλώς δεν έχει καμιά σχέση με την Κύπρο, διότι ούτε είναι ζώνη τράνζιτ της Τουρκίας, ούτε και έδαφός της», μπερδεύοντας «ανόμοια πράγματα προκειμένου να δικαιολογηθούν άστοχα αιτήματα της άλλης πλευράς».