Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αναπτυχθούν στους δρόμους της χώρας στρατιωτικές δυνάμεις, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ασφάλεια και να ηρεμήσουν τα πνεύματα, μετά τις τελευταίες επιθέσεις που έχουν σαν απολογισμό ένα νεκρό και πάνω από είκοσι τραυματίες.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ανακοίνωσε τον θάνατο του άτυχου πολίτη, οποίος τραυματίστηκε τη Δευτέρα και σήμερα υπέκυψε στα τραύματα του. Ακόμα δέκα άνθρωποι είναι τραυματισμένοι και τρεις εξ’ αυτών βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Θυμίζουμε ότι το περιστατικό συνέβη εχθές στην πόλη Νάντ. Ένας οδηγός ημιφορτηγού, εφόρμησε στο πλήθος, με τα προαναφερθέντα αποτελέσματα. Το περιστατικό αυτό έγινε μόλις μια μέρα μετά από παρόμοια επίθεση στην πόλη Ντιζόν, όπου ένας οδηγός φωνάζοντας στα αραβικά «ο Αλλάχ είναι μεγάλος» έριξε το όχημά του σε πεζούς, τραυματίζοντας 13 ανθρώπους.

Τέλος, μια μέρα πριν την επίθεση στην Ντιζόν, τρεις αστυνομικοί μαχαιρώθηκαν σε αστυνομικό τμήμα της πόλης Τουρ, από άντρα που φώναζε «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος», μέχρι να πέσει νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών.

Ο Ολάντ ζητά ψυχραιμία. 200 με 300 στρατιώτες βγάζει στο δρόμο η κυβέρνηση

«Εδώ και τρεις ημέρες, σημειώνονται πολύ σοβαρά γεγονότα. Αυτά τα τρία γεγονότα δεν συνδέονται αλλά υπάρχει μια χρονική σύμπτωση. Αυτό απαιτεί μεγάλη επαγρύπνηση, μεγάλη ψυχραιμία. Δεν πρέπει να υποχωρήσουμε στον πανικό, στον φόβο.

Θα πρέπει να δράσουμε κατά των τρομοκρατικών ενεργειών, ακόμη και αν προς το παρόν, μόνο το γεγονός στην Ζου λε Τουρ έχει τέτοιο χαρακτήρα. Αυτές τις στιγμές η χώρα πρέπει να συσπειρώνεται, να δείχνει διαύγεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Φρανσουά Ολάντ.

Δηλώσεις έκανε και ο πρωθυπουργός της χώρας, Μανουέλ Βαλς, ο οποίος ανακοίνωσε ότι μέσα στις επόμενες ώρες θα αναπτυχθουν στη Γαλλία 200 με 300 επιπλέον στρατιώτες για να ενισχυθεί η ασφάλεια των δημόσιων χώρων.

«Θέλουμε να προστατεύσουμε και να καθησυχάσουμε τους Γάλλους και να τους πούμε ότι οι κρατικές υπηρεσίες έχουν κινητοποιηθεί. Πρέπει να κινητοποιηθεί το σύνολο των υπηρεσιών ασφαλείας και δικαιοσύνης.

Με αυτό τον στόχο, 200 με 300 επιπλέον στρατιώτες θα αναπτυχθούν τις επόμενες ώρες και θα αυξηθεί ο αριθμός των περιπολιών, οι οποίες θα γίνονται κατά προτεραιότητα σε πολυσύχναστα μέρη: εμπορικές περιοχές, κέντρα πόλεων, σιδηροδρομικοί σταθμοί και μέσα μεταφοράς», τόνισε ο Βαλς