Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Star, ο Κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε για την προ ημερών συνάντηση του με τους Βιομήχανους και ισχυρίστηκε ότι στόχος της κυβέρνησης του είναι να κάνει διευκολύνσεις στους επιχειρηματίες ώστε να υπάρξει «συμφωνία αλήθειας μεταξύ κράτους, επιχειρήσεων και εργαζόμενων». Εκτίμησε ότι η υγιής επιχειρηματικότητα θα ανταποκριθεί.
«Ίσως κάποιοι φαντάζονται ότι μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας χωρίς επιχειρήσεις. Δεν ξέρω πώς το αντιλαμβάνονται. Αλλά ίσως και η απουσία του κυρίου Τσίπρα από τον ΣΕΒ εχθές αυτό να σηματοδοτεί, μία άλλη αντίληψη για την ανάπτυξη την οποία εγώ προσωπικά δεν αντιλαμβάνομαι. Πλούτος και θέσεις εργασίας δημιουργούνται από τον ιδιωτικό τομέα. Όμως οι επιχειρήσεις δεν έχουν μόνο δικαιώματα, έχουν και υποχρεώσεις. Ποια είναι η συμφωνία αλήθειας η οποία προτείνω στις επιχειρήσεις; Είναι πολύ απλή. Θα μειώσω τη φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων, όλων των επιχειρήσεων, διότι έχω κουραστεί ν’ ακούω ότι «Όλα αυτά που κάνουμε είναι», λέει, «για τους λίγους». Μα αν μειωθεί ο φόρος στις επιχειρήσεις απ’ το 28% στο 24% και τελικά στο 20% σε μία διετία, αυτό δεν αφορά μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις, αφορά κάθε μικρομεσαία επιχείρηση. Και εάν μειώσουμε το φόρο στα μερίσματα από το 10% στο 5%, να πω σε αυτούς οι οποίοι μάλλον δεν αντιλαμβάνονται πώς λειτουργεί η αγορά ότι πάρα πολλοί μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι οποίοι ταυτόχρονα είναι και εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις τους, πληρώνονται από μερίσματα των επιχειρήσεων. Άρα αυτή η πολιτική αφορά συνολικά την επιχειρηματικότητα. Μειώνουμε φόρους, απλοποιούμε το κανονιστικό πλαίσιο, μειώνουμε τα διοικητικά βάρη, βοηθάμε τις επιχειρήσεις με τη ρευστότητά τους. Θα έρθουμε μετά στο ζήτημα της μείωσης του κόστους δανεισμού της χώρας.
Τι περιμένω με τη σειρά μου από τις επιχειρήσεις; Πρώτον, να επενδύουν στη χώρα, να βελτιωθεί η φορολογική συμμόρφωση η οποία γνωρίζουμε ότι είναι ολίγον χαλαρή και βέβαια -και σ’ αυτό επιμένω πάρα πολύ- ο πλούτος και η ευημερία της επιχείρησης να μοιράζεται με τους εργαζόμενους. Καλή επιχείρηση είναι αυτή που πληρώνει καλούς μισθούς και που έχει τους εργαζόμενους ικανοποιημένους. Θα δώσω φορολογικά κίνητρα σε επιχειρήσεις που θέλουν να δώσουν bonus στους εργαζόμενους στο τέλος του χρόνου, θα δώσω φορολογικά κίνητρα σε επιχειρήσεις που θέλουν να κάνουν στους εργαζόμενους συμπληρωματικά ασφαλιστήρια συμβόλαια ή που θέλουν να τους παρέχουν παροχές, όπως δωρεάν μεταφορά ή κουπόνια σίτισης. Πρέπει οι εργαζόμενοι να αισθάνονται συμμέτοχοι στην επιχειρηματική επιτυχία.
Και βέβαια, είπα και στον ΣΕΒ, και αυτό είναι ένα μήνυμα το οποίο απευθύνεται στις μεγάλες πρωτίστως επιχειρήσεις, πρέπει να επιστρέψουν καταθέσεις αμέσως πίσω στην Ελλάδα. Το τραπεζικό σύστημα μπορεί να έχει τα ζητήματά του αλλά δεν υπάρχει συστημικός κίνδυνος χώρας σήμερα. Αυτό τουλάχιστον μας λένε οι αγορές. Έχω λοιπόν την απαίτηση από τις μεγάλες επιχειρήσεις να επιστρέψουν άμεσα ένα σημαντικό ποσοστό των εταιρικών τους καταθέσεων πίσω στις ελληνικές τράπεζες. Άρα, οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Η υγιής επιχειρηματικότητα δεν μπορεί να ζητά μόνο, πρέπει και να δίνει πίσω στην κοινωνία. Και πιστεύω ότι αυτή η συμφωνία αλήθειας μεταξύ κράτους, επιχειρήσεων και εργαζόμενων είναι μια πολύ δίκαιη συμφωνία και είμαι σίγουρος ότι η υγιής επιχειρηματικότητα θα ανταποκριθεί».
«Οπαδός των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων»
Ερωτηθείς για τις εργασιακές σχέσεις, ξεκαθάρισε πως είναι ένθερμος οπαδός των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, ισχυριζόμενος ότι δεν πρέπει να υπάρχει έλεγχος και παρέμβαση του κράτους αν οι εργαζόμενοι συμφωνούν με τα όσα ζητάει ο εργοδότης. Τόνισε ότι ανάλογα με την ανάπτυξη της οικονομίας, ο κατώτατος μισθός μπορεί να φτάσει στα 700 ευρώ την επόμενη διετία.
«Είμαι υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού σε ποσοστό διπλάσιο από την αύξηση του Α.Ε.Π. Άρα, θα δίνουμε αναλογικά περισσότερο πλούτο, θα επιστρέφουμε περισσότερο πλούτο στους χαμηλόμισθους. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε έναν χρόνο, εάν η οικονομία αυξηθεί με 4%, ο κατώτατος μισθός μπορεί να αυξηθεί κατά 8% και να πάει ήδη στα 700 ευρώ. Αυτό είναι μια σημαντική πρόοδος και αν ακολουθήσουμε την πορεία αυτή, θα μπορούμε να γεφυρώσουμε το χάσμα εντός μιας διετίας. Αλλά δεν μπορεί να συζητάμε για τον κατώτατο μισθό εν κενώ. Θα πρέπει να είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού μια αντανάκλαση της καλής πορείας της οικονομίας. Όπως είμαι και ένθερμος οπαδός των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, είτε είναι επιχειρησιακές είτε είναι κλαδικές. Έχουμε εξαιρετικές κλαδικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί μεταξύ εργαζομένων και κλαδικών φορέων, οι οποίες προφανώς για να υπογράφονται από τους εργαζόμενους και από τους εργοδότες, θεωρούν και τα δύο μέρη ότι είναι καλές. Και πράγματι, έχουμε τέτοια παραδείγματα καλών κλαδικών συμβάσεων. Γιατί πρέπει να παρεμβαίνει το κράτος όταν οι ίδιοι οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι τα βρίσκουν και θεωρούν ότι αυτές οι συμφωνίες είναι προς όφελος και των δύο μερών;».
«Επενδυτική άνοιξη της ελληνικής οικονομίας»
Επανέλαβε ότι στόχος του είναι να αποτελέσει οδοστρωτήρα που θα σαρώσει τα εμπόδια που συναντούν οι ιδιώτες που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα και εκτίμησε πως με κυβέρνηση ΝΔ θα είμαστε η πολύ ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια.
«Ξέρω ότι οι αγορές είναι ευμετάβλητες και κρατάω πάντα μικρό καλάθι, αλλά δεν μπορώ να μην είμαι χαρούμενος για το γεγονός ότι μετά από μία εκλογική επιτυχία της Νέας Δημοκρατίας και πριν ακόμα οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου, το κόστος δανεισμού έχει πέσει σχεδόν κάτω από το κόστος δανεισμού της Ιταλίας. Αυτό μας δίνει μεγάλους βαθμούς ευελιξίας. Μας δίνει παραπάνω ρευστότητα. Άρα, η γενικότερη εικόνα σταθερότητας στη χώρα, η δυνατότητα να δανειζόμαστε πιο φθηνά είναι σημαντικός παράγοντας. Από εκεί και πέρα, μείωση της φορολογίας, δραστική απλοποίηση του διοικητικού περιβάλλοντος, επιμένω πολύ σε αυτό.
Ξέρετε τα εμπόδια της γραφειοκρατίας που υπάρχουν σήμερα, όχι μόνο για τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και για τις μικρές. Το έχω πει, το ξαναλέω -κάποιοι επιμένουν να το παρεξηγούν- θα σαρώσουμε τα εμπόδια, τα περιττά εμπόδια, διότι ο διοικητικός και ελεγκτικός ρόλος του κράτους πάντα υπάρχει, αλλά τα περιττά εμπόδια στην επιχειρηματικότητα πρέπει να σαρωθούν την επόμενη μέρα. Πρέπει η Ελλάδα να γίνει γρήγορα ένας φιλικός προορισμός για επενδύσεις και έχει τέτοιες δυνατότητες. Ήδη, αυτή τη στιγμή, συναντούμε με το επιτελείο μου πάρα πολλές επιχειρήσεις, μικρές, μεγάλες, μεσαίες, από το εξωτερικό, από την Ελλάδα, που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας. Πιστεύω ότι είμαστε μπροστά σε μια μεγάλη επενδυτική άνοιξη της ελληνικής οικονομίας και νομίζω ότι θα είμαστε η πολύ ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια».
Δεν θα μειωθεί άμεσα ο ΦΠΑ
Αναφερόμενος στον ΦΠΑ, δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει άμεσα μείωση πέρα από τον τομέα της εστίασης. Υποστήριξε πως τα όσα λέγονται για επταήμερη εργασία είναι ψευδείς ειδήσεις, προσθέτοντας ότι θα γίνουν προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων όπου υπάρχει ανάγκη, όπως στους αστυνομικούς που θα γίνουν άμεσα 1.500 προσλήψεις για να αισθανθούν οι πολίτες ασφαλείς.
«Δεν μπορούμε να μειώσουμε το Φ.Π.Α. άμεσα. Τι μπορούμε να κάνουμε; Μπορούμε να μειώσουμε άμεσα το Φ.Π.Α. στην εστίαση, όπως έχουμε δεσμευτεί. Συνολικά στην εστίαση διότι μειώθηκε, όπως ξέρετε, κουτσουρεμένα. Άρα να πάει στο μειωμένο συντελεστή, στο 13%. Και θα εξετάσουμε τη δυνατότητα να υποστηρίξουμε τους αγρότες μας μεταφέροντας στο χαμηλό συντελεστή περισσότερες πρώτες ύλες που έχουν να κάνουν με τον Πρωτογενή Τομέα. Αλλά η τελική μείωση του Φ.Π.Α. σε δύο συντελεστές -στο 22% και στο 11%- αφορά το δεύτερο ήμισυ της τετραετίας μας, εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός. Βλέπετε ότι έχω μία υποχρέωση να εξηγώ το χρονοδιάγραμμά μας διότι σε καμία περίπτωση δεν έχω δικαίωμα να καλλιεργήσω μεγαλύτερες προσδοκίες απ’ αυτές που δικαιούνται να έχουν οι πολίτες. Έχουν κάθε λόγο οι πολίτες να είναι αισιόδοξοι και να μας εμπιστεύονται, αλλά θα πρέπει ν’ ακούν από εμάς την αλήθεια και, εν πάση περιπτώσει, θα πρέπει ν’ ακούν από εμάς το ουσιαστικό μας πρόγραμμα και το σχέδιό μας. Δεν δέχομαι άλλο αυτή τη φάμπρικα των fake news. Και είναι απαράδεκτο ότι αυτό το πράγμα εξακολουθεί να γίνεται σήμερα συστηματικά από την κυβέρνηση και από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, ο οποίος εξακολουθεί να μου αποδίδει πράγματα τα οποία δεν έχω πει ποτέ. Να αντιπαρατεθούμε προγραμματικά, αλλά γι’ αυτά τα οποία έχουμε πει. Και εάν υπάρχουν συμπολίτες μας σήμερα οι οποίοι δεν θέλουν να μας ψηφίσουν, -και προφανώς θα υπάρχουν αρκετοί- να μην μας ψηφίσουν γιατί διαφωνούν μ’ αυτά που λέμε, όχι γι’ αυτά τα οποία κάποιοι θέλουν ή φαντάζονται ότι λέμε. Καταλαβαίνω απόλυτα όλη αυτή την εμμονή με το επταήμερο και αυτές τις σαχλαμάρες γιατί “χαλάμε τη σούπα”. Η Νέα Δημοκρατία έχει κοινωνικό πρόσημο σήμερα.
Η αλήθεια είναι ότι το μισθολογικό κόστος του Δημοσίου μέσα σε μια τετραετία αυξήθηκε κατά 2 δις. 15,5 δις το παρέδωσα, 17,5 δις είναι σήμερα. Από εκεί και πέρα μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας. Τονίζω, δεν θα απολυθεί κανείς δημόσιος υπάλληλος. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να προσλαμβάνουμε περισσότερους από όσους χρειαζόμαστε. Ούτε να προσλαμβάνουμε μετακλητούς σωρηδόν σε ένα κρεσέντο ρουσφετιών όπως αυτό το οποίο είδαμε μέχρι και την τελευταία εβδομάδα από την κυβέρνηση.
Θα κάνουμε προσλήψεις εκεί που έχουμε ανάγκη, ξεκινώντας από νοσηλευτικό προσωπικό, προσλήψεις στην Παιδεία, πρώτα από όλα η ειδική αγωγή, και 1.500 προσλήψεις αστυνομικών που τις κρίνουμε απολύτως απαραίτητες για να μπορεί η ελληνική κοινωνία και πάλι να αισθανθεί ασφαλής. Δεν θα είναι αστυνομικοί για τα γραφεία. Θα είναι αστυνομικοί που θα στελεχώσουν την ομάδα “ΔΙΑΣ” θα βγουν έξω στις γειτονιές με μηχανές, θα είναι αστυνομικοί που θα επανεστελεχώσουν την ομάδα “ΔΕΛΤΑ” ώστε οι πολίτες να αισθανθούν και πάλι ασφαλείς και η αστυνομία να έχει τακτική παρουσία στις γειτονιές μας». Αναφερόμενος στους συνταξιούχους, δήλωσε πως πρόθεσή του είναι το επίδομα που δόθηκε φέτος να διατηρηθεί και του χρόνου, χαρακτηρίζοντάς την ως «στήριξη στους χαμηλοσυνταξιούχους».
«Ο Μητσοτάκης αλλάζει προγραμματικές θέσεις ανά τηλεοπτική εμφάνιση»
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, καταλογίζοντας του πως αλλάζει θέσεις ανά τηλεοπτική εμφάνιση φέρνοντας ως παράδειγμα τη λεγόμενη 13η σύνταξη, ενώ στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως είναι φανερός ο λόγος που κρύβεται από το ενδεχόμενο τηλεμαχίας με τον Αλέξη Τσίπρα.
«Την Πρωτομαγιά, δήλωνε, σε συνέντευξή του στον Antenna, ότι “δεν υπάρχει δυνατότητα για 13η σύνταξη”. Στις 19 Μαΐου δήλωνε, σε συνέντευξή του στον Star, ότι «είναι άδικο και ανέντιμο, απέναντι στους συνταξιούχους να τους φέρεται κανείς με αυτόν τον τρόπο». Σήμερα, από το ίδιο κανάλι, ο κ. Μητσοτάκης μας είπε ότι, τελικά, αν γίνει πρωθυπουργός, θα συνεχίσει να δίνει αυτό που χαρακτήριζε ως “απόπειρα εξαγοράς”.
Ταυτόχρονα, ξαναμιλησε για κατάργηση του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ του 6% , δηλαδή για αύξηση σε ΦΠΑ στα φάρμακα και την ενέργεια, που είχε αποσύρει από το πρόγραμμά του, αλλά, αυτή τη φορά, “από το δεύτερο μισό της τετραετίας”. Είναι προφανές γιατί κρύβεται, και δεν θέλει ντημπέητ με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο άνθρωπος που αλλάζει προγραμματικές θέσεις ανά τηλεοπτική εμφάνιση, πώς να συζητήσει σε προγραμματικό επίπεδο;»