Η εντολή αφορά κοινότητες σε τρεις περιοχές, τις Μποχοντούχιβ, Ιζιούμ και Χάρκοβο, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Χαρκόβου Όλεχ Σινεχούμποφ, χθες, Πέμπτη, μέσω Telegram. Ωστόσο δεν αφορά την περιφερειακή πρωτεύουσα, πρόσθεσε. Ο κυβερνήτης δεσμεύτηκε ότι όλοι όσους αφορά η εντολή αυτή θα λάβουν κατάλληλη ανθρωπιστική και νομική βοήθεια.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε χθες έκκληση στη Δύση να προμηθεύσουν την Ουκρανία με περισσότερα όπλα καθώς πάνω από δώδεκα ενεργειακοί σταθμοί έχουν καταστραφεί ή τεθεί εκτός λειτουργίας από τα μέσα Μαρτίου λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών.

«Χρειαζόμαστε συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και άλλη αμυντική βοήθεια, όχι απλώς να κλείνουμε τα μάτια και να έχουμε μακρές συζητήσεις», έγραψε σε ανάρτησή του στο X.

Ο Ουκρανός πρόεδρος επανέλαβε το αίτημα έπειτα από συνάντηση που είχε χθες στο Βίλνιους με τον Λιθουανό πρόεδρο Γκιτάνας Ναουσέντα. «Για μας η αντιαεροπορική άμυνα είναι το υπ’αριθμόν ένα θέμα, η πρώτη προτεραιότητα», σημείωσε ο Ζελένσκι.